BANCI | Analiza

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-07-02 10:48

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, in special creditele garantate de stat prin programele Noua Casa si IMM Invest, precum si alte credite imobiliare standard.

In cazul creditelor pentru nevoi personale obtinute de populatie, cea mai mare parte dintre acestea se acorda cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, care ramane neschimbata, indiferent de evolutia IRCC.

Diminuarea IRCC are loc pe fondul reducerii dobanzilor din piata interbancara, reflectate de indicele ROBOR. Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele cu care se formeaza dobanda variabila in lei la creditele pentru companii, a scazut la 1,68% la finalul T1 2021, de la 2,03% cat era la finalul lui 2020. In prezent, ROBOR la 3 luni a coborat la 1,5%.

Cu cat scade rata la un credit Noua Casa

Sa luam ca exemplu un credit ipotecar Noua Casa in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro), rambursabil in 30 de ani.

In prezent, rata lunara cu dobanda de 3,67% (calculat astfel: IRCC de 1,67% plus marja fixa a bancii, de 2%) si DAE de 3,92% este in jurul a 825 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 30 de ani ajunge la 302.712 de lei.

Din 1 iulie 2021, DAE la acelasi credit scade la 3,48%, rata lunara se micsoreaza cu 42 de lei, de la 825 la 783 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 30 de ani se diminueaza cu 15.330 de lei, de la 302.810 lei la 287.480, conform Calculatordecredite.ro.

IRCC se modifica o data la trei luni si se calculeaza de BNR pe baza dobanzilor interbancare valabile in urma cu doua trimestre, conform legii care stabileste calculul IRCC (OUR 19/2019), astfel ca nu este reprezentantiva pentru nivelul din prezent al dobanzilor.

Vezi aici care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi pentru creditele de nevoi personale

Vezi aici care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi pentru refinantarea unui credit ipotecar

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  dobanzi credite  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  dobanzi credite ipotecare  Vista Bank  Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI)  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  Credit Agricole  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Libra Internet Bank  imprumut  Noua Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaLa care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

  

Ultimele Comentarii