ECONOMIE | Stiri economice

Salariul mediu net a urcat la peste 3.500 de lei, in martie 2021, conform INS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-05-26 13:59

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut în martie 2021 a fost de 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare față de luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% până la 3.547 lei, sumă echivalentă cu 720 euro. Ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european) indică o putere de cumpărare de 1.304 de euro pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare față de octombrie 1990, înaintea liberalizării preţurilor) a urcat cu 11 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 232,4%. Sumele luate în calcul au inclus șomajul tehnic, achitat conform prevederilor legale pentru perioada de criză.

Astfel, în pofida unei inflații anuale crescute la 3,05% în martie 2021, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a revenit la 4,5%. Valoare comparabilă cu cele din partea a doua a anului trecut, după ce intrase pe un trend descendent la începutul lui 2021.

Pe fondul avansului veniturilor salariale, la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor (adică peste 10% în termeni reali, în pofida neindexării la începutul anului) și a revenirii insuficiente a producției de mărfuri, situată sub nivelul din urmă cu trei ani, s-a ajuns la majorarea deficitului comercial, care a urcat în luna martie la nivelul record de 2,25 miliarde euro.

[1]

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în telecomunicații (+13,9% nominal și +10,5% în termeni reali).

Ceea ce a condus la o modificare spectaculoasă în clasamentul evoluției puterii de cumpărare, unde sectorul telecom se situa în luna precedentă, cu minus și pe ultimul loc. Podiumul a fost completat în luna martie de cercetare-dezvoltare (+7,4% real) și, prin efectul de bază al prăbușirii salariilor anul trecut, de sectorul HoReCa (+5,9% ca putere de cumpărare).

Sănătatea și asistența socială au coborât imediat deasupra mediei pe economie dar învățământul a revenit spectaculos ca putere de cumpărare, de la -3,6% în februarie la +3,5% în martie 2021. Celălat mare angajator de stat. Administrația publică, a rămas în domeniul negativ (-0,7%), pentru limitarea cheltuielilor bugetare.

De remarcat și avansul remunerării în industria prelucrătoare peste media pe economie (+5,7% în termeni reali), evoluție de salutat în contextul creșterii productivității muncii și a producției industriale. Cu toate acestea, raportul în termeni nominali față de media națională a rămas la doar 86%, mult sub uzanța de circa 100% din economiile europene mai dezvoltate.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceSalariul mediu net a urcat la peste 3.500 de lei, in martie 2021, conform INS

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut în martie 2021 a fost de 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare față de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% până la 3.547 lei, sumă echivalentă cu 720 euro. detalii

Deficitul comercial a atins un nivel record

Deficitul comercial a atins un nivel record în luna martie 2021, cifrat la 2.256,5 milioane euro potrivit datelor publicate de INS. Suma este aproape 22% mai mare față de luna precedentă a anului trecut și aproape dublă față de cea consemnată în luna ianuarie 2021. detalii

Prognoza de primavara: estimarea oficiala pentru PIB 2021, crescuta la 5%

Prognoza de primăvară a revizuit în creștere estimarea PIB 2021 până la 5%, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Noua valoare nominală luată ca referință este de 1.142,9 miliarde lei, comparativ cu 1.116,8 miliarde lei anterior (+4,3% detalii

Productia industriala, in scadere anuala cu peste trei procente in februarie 2021

România a înregistrat în februarie 2021 o scădere a producției industriale de 3,1% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru comparabilitate între lunile anului a fost, de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna seara,doresc să amân ratele pe 5 luni daca se poate din cauza ca nu mai ... detalii

 • Imprumut

  Bună! Am contract de 2 ani și presetell status in Uk am proba de adresa si un salariu in jur de ... detalii

 • Burse trimise către executor

  Rușine Raiffeisen Bank! Cum este posibil sa trimiteți către executor banii ce proveneau din ... detalii

 • Transfer

  Buna ziua..... Nu am gasit pe internet o informatie folositoare si suntem in 2021.... Daca se ... detalii

 • cont

  ... detalii