ECONOMIE | Stiri economice

Salariul mediu net a urcat la peste 3.500 de lei, in martie 2021, conform INS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-05-26 13:59

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut în martie 2021 a fost de 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare față de luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% până la 3.547 lei, sumă echivalentă cu 720 euro. Ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european) indică o putere de cumpărare de 1.304 de euro pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare față de octombrie 1990, înaintea liberalizării preţurilor) a urcat cu 11 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 232,4%. Sumele luate în calcul au inclus șomajul tehnic, achitat conform prevederilor legale pentru perioada de criză.

Astfel, în pofida unei inflații anuale crescute la 3,05% în martie 2021, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a revenit la 4,5%. Valoare comparabilă cu cele din partea a doua a anului trecut, după ce intrase pe un trend descendent la începutul lui 2021.

Pe fondul avansului veniturilor salariale, la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor (adică peste 10% în termeni reali, în pofida neindexării la începutul anului) și a revenirii insuficiente a producției de mărfuri, situată sub nivelul din urmă cu trei ani, s-a ajuns la majorarea deficitului comercial, care a urcat în luna martie la nivelul record de 2,25 miliarde euro.

[1]

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în telecomunicații (+13,9% nominal și +10,5% în termeni reali).

Ceea ce a condus la o modificare spectaculoasă în clasamentul evoluției puterii de cumpărare, unde sectorul telecom se situa în luna precedentă, cu minus și pe ultimul loc. Podiumul a fost completat în luna martie de cercetare-dezvoltare (+7,4% real) și, prin efectul de bază al prăbușirii salariilor anul trecut, de sectorul HoReCa (+5,9% ca putere de cumpărare).

Sănătatea și asistența socială au coborât imediat deasupra mediei pe economie dar învățământul a revenit spectaculos ca putere de cumpărare, de la -3,6% în februarie la +3,5% în martie 2021. Celălat mare angajator de stat. Administrația publică, a rămas în domeniul negativ (-0,7%), pentru limitarea cheltuielilor bugetare.

De remarcat și avansul remunerării în industria prelucrătoare peste media pe economie (+5,7% în termeni reali), evoluție de salutat în contextul creșterii productivității muncii și a producției industriale. Cu toate acestea, raportul în termeni nominali față de media națională a rămas la doar 86%, mult sub uzanța de circa 100% din economiile europene mai dezvoltate.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceExemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

Ce este principiul Pareto?

Principiul Pareto, cunoscut ca regula 80/20, se traduce în afaceri astfel: 80% din vânzări vin de la 20% din clienți. Orice țară are o populație Pareto: 20% dintre cei cu veniturile cele mai mari. Aceștia sunt cei mai valoroși consumatori, având o pondere disproporționată ca nivel al vânzărilor din mai toate detalii