ECONOMIE | Statistici

Preturile din Romania sunt la nivelul de 55,2% din media UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-29 13:31

Nivelul prețurilor din România față de media europeană a urcat la 55,2% față de 54,9% anterior, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Datele au fost strânse prin anchete în bugetele de familie în 2019 și prelucrate pentru a fi folosite în scopuri statistice în 2021, conform metodologiei europene.

Țara noastră figurează pe locul al doilea în topul țărilor membre UE cu cele mai mici prețuri, după Bulgaria (53,3%) dar semnificativ mai bine față de Polonia (60,1%) și Ungaria (66,8%).

Dacă, față de Ungaria, prețurile sunt mai mari decât la noi cu circa 17%, acest ecart se majorează la 26% comparativ cu Cehia și 36% față de Grecia.

De reținut, nivelul prețurilor este un element-cheie pe baza căruia care am reușit să ajungem cu PIB/locuitor la circa 70% din media UE după ajustarea spre paritatea puterilor de cumpărare standard, deși exprimat strict nominal în euro la prețurile curente din piață suntem doar la 38%.

Concret, cele 11.510 euro/locuitor consemnate pentru România se transformă, după echivalarea între prețurile de la noi și cele medii la nivelul UE27 (calculele refăcute după Brexit) într-un PIB echivalent (pentru corectă comparabilitate cu alte state) de 20.850 euro/locuitor, CA ȘI CUM prețurile ar fi aceleași în toate statele UE.

Pentru referință, menționăm și țările cu cele mai mari prețuri, unde este nevoie de sume mult mai mari exprimate în euro decât la noi pentru a procura aceeași cantitate de bunuri și servicii.

Topul este dominat de Danemarca (indice de prețuri 140,8%), Irlanda (135,4%) și Luxemburg (132%), în timp ce economiile cele mai mari ale Uniunii apar grupate pe locurile 9-12: Franța (113,4%), Germania (107,3%), Italia (101,7%) și Spania (96,3%).

Pentru a exemplifica relația care implică nivelul prețurilor, precizăm că, la nivelul puterii de cumpărare, 1.000 de euro în România echivalează cu 2.073 euro în Germania.

De asemeni, un câștig de 2.000 de euro pe lună în Germania ar fi echivalent cu unul de circa 4.950 lei în România la actualul curs de schimb euro/leu.

Astfel, ar trebui să fim mai atenți la avansul prețurilor, în convergența lor cu nivelurile europene (inevitabilă, pe măsură ce ne dezvoltăm), nu doar la majorarea câștigurilor sau a beneficiilor sociale oferite de stat.

Ideea ar fi să menținem ritmul de creștere a veniturilor SUSTENABIL peste avansul prețurilor și să nu presupunem că orice sumă încasată suplimentar se va traduce automat într-o majorare a puterii de cumpărare.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii

Diac Alexandra
Comparatie intre Romania si alte tari!!
Ba,voi afisati preturile la energie electrica din Romania,faceti o comparatie intre noi si restul statelor din UE sau in afara e?!??!Noi avem salariile cat le au aia,de ce nu afisati care sunt si cele mai mai mici salarii din Europa.Inainte sa mariti pretul la energie electrica,va uita si la salariul minim pe economie al romanilor,care iau 1400 in mana!!!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: StatisticiDobanda obligatiunilor Romaniei a revenit peste 3% in luna mai 2021

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut semnificativ în luna mai 2021, până la 3,03%, față de 2,84% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator scăzuse anterior sub pragul de trei procente detalii

Preturile din Romania sunt la nivelul de 55,2% din media UE

Nivelul prețurilor din România față de media europeană a urcat la 55,2% față de 54,9% anterior, potrivit datelor publicate de Eurostat. Datele au fost strânse prin anchete în bugetele de familie în 2019 și prelucrate pentru a fi folosite în scopuri detalii

Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019

România a consemnat cea mai mare scădere a prețului în termeni reali al caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate pentru anul 2019 de Eurostat. În medie, sumele plătite pentru achiziția unei locuințe au crescut detalii

Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)

Statisticile indică o scădere generalizată a marjelor nete de dobândă în luna octombrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a contribuit la creșterea probabilității implementării de noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt și persistenței unei atitudini detalii

  

Ultimele Comentarii