ECONOMIE | Stiri economice

Comertul, la prima scadere din ultimele opt luni in ianuarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-08 10:21

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna ianuarie 2021 o scădere de 2,8% a cifrei de afaceri ajustate după numărul de zile lucătoare și sezonalitate, potrivit datelor publicate de INS.

Este prima scădere a acestui sector înregistrată în ultimele opt luni, deși pe seria brută valoarea a rămas deocamdată în domeniul pozitiv (+1,7%). Precedentele valori negative au fost consemnate odată cu primul val al pandenmiei (-18,2% în aprilie și -3,6% în mai 2020).

Pe fondul creșterii veniturilor populației (circa +6% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii în T4 2020), valorile cifrelor de afaceri nu coborâseră în partea a doua a anului trecut sub referința din 2019. Stagnarea salariilor și pensiilor, pe fondul unor achziții reduse conjunctural la început de an, a condus la o evoluție modestă, salvată de dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare.

Cu o creștere de +1,5% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,8% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea sumelor cheltuite pentru consumul de carburanți (-5,9%).

Scădere înregistrată în pofida unei reveniri semnificative a prețurilor la combustibili (aproape 2% doar în luna ianuarie 2021), determinată de creșterea cotațiilor petrolului pe plan internațional.

În esență, semnalul de avarie pe partea de cerere nu vine din diferența aparent semnificativă între cifra de afaceri din decembrie, perioadă de sărbători, și cea din ianuarie (-22,3%), când vânzările scad în fiecare an și apar oferte de preț mai avantajoase.

Problema este că valoarea brută față de aceeași lună a anului precedent se îndreaptă spre zero. Scăderea bruscă pe cifrele ajustate, după un trend anterior de scădere mai lentă, indică o decelerare a consumului care ar putea afecta revenirea economică scontată.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România a păstrat locul 8 în UE la inflația anuală în aprilie 2023

România a păstrat în luna aprilie 2023 locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 10,4% (scădere de 3,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

Datoria publică a depășit conjunctural pragul de 50% în februarie 2023

Datoria publică a României a crescut, la finalul lunii februarie 2023, până la 50,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene, față de cele mai recente patru trimestre pentru detalii

„Inflația industrială”- scădere puternică în termeni anuali, prin efect de bază

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas aproape constant în martie 2023 față de luna anterioară (-0,02%), potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, prin efect de bază (valorile au fost semnificativ mai mari în detalii

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

 



 

Ultimele Comentarii