BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2020: cum au facut fata bancile crizei coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-23 21:19

Profitul net al sistemului bancar a scazut in 2020 cu 1,2 miliarde lei (19,5%) fata de anul precedent, din cauza provizioanelor pentru potentiale credite neperformante cauzate de criza coronavirusului, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Numarul institutiilor de credit care au terminat anul cu profit a scazut de la 24 la 20, in timp ce 14 banci au raportat pierderi in 2020, fata de doar 10 in anul precedent.

Castigul brut s-a cifrat la 6,2 miliarde lei, din care bancile au achitat statului impozit pe profit in valoare de un miliard de lei, adica in jur de 17% din castigul brut.

Diminuarea profitului a fost cauzata se majorarea cu 680 milioane lei (8,7%) a provizioanelor pentru potentiale pierderi din creditele neperformante (ajustari pentru pierderi asteptate, conform normelor Autoritatii Bancare Europene (ABE), pana la aproape 8,5 miliarde lei.

Provizioanele au fost de tip preventiv, pentru perioada de dupa expirarea moratoriilor de amanare a ratelor la credite, dat fiind ca rata creditelor neperformante a scazut in 2020 la 3,83%, de la 4,06% in 2019.

Veniturile din dobanzi ale bancilor au sporit in 2020, in ciuda scaderii ratelor de dobanda, datorita cresterii volumelor de noi imprumuturi acordate.

Creditele in lei acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in 2020 cu 8,5%, in ciuda pandemiei coronavirusului, in timp ce depozitele in lei s-au majorat cu 13,5%, oferind bancilor suficiente lichiditati pentru acordarea de imprumuturi si in acelasi timp spatiu pentru diminuarea dobanzilor.

Raportul credite/depozite a continuat sa se micsoreze, ajungand la 65% in decembrie 2020, de la 71% la finalul lui 2019.

Veniturile nete din dobanzi au avansat cu 201 milioane lei (1,3%) comparativ cu anul precedent, la 15.436 miliarde lei.

In schimb, veniturile nete din comisioane au scazut de la 4,1 miliarde lei la 3,8 miliarde lei, in special din cauza reglementarilor la nivel european, care au impus alinierea platilor in euro tip SEPA la nivelul celor in lei.

Ratele de profitabilitate ale sistemului bancar s-au ajustat in 2020, la fel ca in anul anterior, 2019: ROA (rentabilitatea activelor) a scazut in 2020 la 0,98%, de la 1,35% in 2019, in timp ce ROE (rentabilitatea capitalurilor) a coborat la 8,86%, de la 12,32%.

Rata rentabilitatii activitatii de baza (raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale) a ramas insa stabila, la 185% in 2020, fata de 184% cat era in 2019.

Activele totale ale sistemului bancar au crescut in 2020 cu 13,1%, echivalentul a 65 miliarde lei, la un total de 560,2 miliarde lei.

Indicatorul de solvabilitate s-a imbunatatit la 23,18% in decembrie 2020, comparativ cu 22% la finalul lui 2019.

Unitatile si personalul bancar, in continua scadere

Unitatile si personalul bancar au continuat sa se ajusteze si in 2020, pe masura ce digitalizarea s-a intensificat, astfel ca tot mai multi oameni efectueaza operatiuni bancare online si cu cardul, fara sa mai treaca pe la sediul unei banci.

Numarul unitatilor bancare (fara cele ale bancii cooperatiste Creditcoop) a scazut la 3.835 la finalul anului 2020, cu 183 de unitati in minus fata de anul anterior.

Numarul salariatilor din banci s-a diminuat cu 456 de persoane in 2020, pana la 52.650 de angajati ai bancilor.

Taguri: Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

Ce probleme pot aparea la reluarea platilor dupa amanarea ratelor la credite si cum pot fi rezolvate prin CSALB

Amanarea ratelor la credite in perioada pandemiei coronavirusului, conform moratoriilor statului si masurilor adoptate de banci si IFN-uri, i-a ajutat pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau carora le-au fost afectate veniturile. Unii dintre ei, insa, ar putea intampina detalii

  

Ultimele Comentarii