BANCI | Stirea Zilei

Platile cu cardurile nu au cunoscut criza COVID-19, ba chiar au profitat de ea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-22 22:27

Platile cu cardurile bancare si-au continuat in 2020 cresterea importanta, de doua cifre procentuale, in ciuda crizei COVID-19, desi ritmul a fost mai putin sustinut decat in anul aterior, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Utilizarea cardurilor a devenit mai convenabila in timpul restrictiilor de circulatie, pentru ca a permis utilizatorilor sa efectueze in special plati online sau la magazine, evitand folosirea numerarului, o sursa de raspandire a virusilor.

Numarul ATM-urilor a scazut, pe parcursul anului trecut, cu 300 de unitati, la 10.531, in timp ce POS-urile pentru platile cu cardul la magazine au sporit cu 25.389 de noi unitati, la 254.909 in total.

Astfel, numarul platilor cu cardurile de debit au crescut in 2020 cu 23% fata de anul precedent, la 936 de milioane in total, comparativ cu 760 de milioane in 2019, cand cresterea fata de anul anterior a fost de 34%, de la 564 milioane de tranzactii de plata cu carduri cu functie de de debit emise de banci si alti prestatori de plati din Romania.

Valoarea platilor cu cardurile de debit a avansat cu 21% in 2020, anul izbucnirii epidemiei coronavirusului Sars-Cov 2, la 114 miliarde lei, comparativ cu 94 miliarde lei in anul precedent, cand ritmul anual de crestere a fost mai dinamic, de 32% comparativ cu anul anterior, cand platile cu cardurile de debit s-au cifrat la 71 miliarde lei.

In schimb, au scazut tranzactiile efectuate cu cardurile de credit, precum si valoarea acestora.

Numarul platilor cu cardurile de credit au scazut in 2020 la 80 de milioane de tranzactii, de la 81 de milioane in anul precedent.

In acelasi timp, valoarea platilor cu cardurile de credit s-a diminuat la 13,9 miliarde lei, de la 14,1 miliarde in 2019.
Si numarul cardurilor de credit a scazut la 2,885 milioane la finalul anului 2020, de la 3,027 milioane carduri de credit inregistrate la sfarsitul anului 2019.

In schimb, cardurile de debit au continuat sa se inmulteasca: numarul total de carduri de debit a ajuns in decembrie 2020 la 15,835 milioane, fata de 15,163 milioane in decembrie 2019, asadar cu 672 milioane in plus.

Numarul de carduri active a crescut la un total de 14,579 milioane in decembrie 2020, de la 14,262 milioane cate erau in decembrie 2019, ceea ce inseamna un numar de 317.000 de noi carduri active pe parcursul anului trecut.

Vezi aici indicatorii completi ai cardurilor, numarului de terminale si tranzactiilor cu cardurile, conform datelor BNR.

Taguri: Statistici carduri  statistici BNR  carduri de credit  carduri de debit  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii