ECONOMIE | Stiri economice

Indicele lunar al preturilor, majorat brusc la 1,33%. Explicatia: scumpirea energiei electrice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-16 10:55

Indicele lunar al prețurilor a urcat brusc, în luna ianuarie 2021, la 1,33%, potrivit datelor publicate de INS. Este cea mai mare valoare din ultimii zece ani, precedentul nivel record fiind înregistrat în februarie 2011 (+1,76%).

De reținut, scumpirea de 18,38% a tarifelor la energia electrică a determinat aproape două treimi din avansul indicelui de prețuri. Peste aceasta, s-a suprapus scumpirea carburanților cu aproape două procente.

De reținut, inflaţia MEDIE anuală (februarie 2020 – ianuarie 2021 față de februarie 2019 – ianuarie 2020) a rămas la valoarea de 2,6%, identică cu cea de la finele anului trecut.

Diferența majoră a fost că inflația medie anuală, adică „filmul” creșterii prețurilor, a ajuns sub inflația anuală (+2,99%), care descrie „poza” de moment, după ce situația era inversă (+2,06% în decembrie 2020).

Prețurile produselor alimentare au crescut cu +0,63%, sub efectul majorării sezoniere a prețurilor la legume (+2,23% în ianuarie, dar -4,24% față de aceeași lună a anului precedent) și a unor creșteri consemnate la mai multe produse, precum ulei comestibil (+2,33% și +8,88% pe ultimele 12 luni), mălai (+1,12% și +4,80%) pâine (0,61%, respectiv 5,54%), pește (+0,57%, cu +4,79%) etc. Creșterea anuală a prețurilor la produsele alimentare (+2,88%) s-a situat per total sub indicele general de inflație.

Nu au existat majorări importante la produsele nealimentare, cu excepția combustibililor (+1,92%) și a energiei electrice, încadrate aici potrivit metodologiei autohtone. Majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost moderată (+0,25%).

Doar transportul aerian (+6,47%, dar cu pondere foarte redusă în coșul de consum) și sectorul de apă, canal și salubritate (+0,69%), care se mișcă discret dar sistematic în sus (+3,76% față de ianuarie 2020) s-au făcut remarcate.

Liberalizarea pieței la energia electrică, pregătită insuficient, a condus la o majorare substanțială a tarifelor, în timp ce această poziție din coșul de consum a trecut statistic de la prețurile reglementate la segmentul de prețuri liberalizate.

Astfel, a rezultat o expandare conjuncturală a indicelui CORE 2 (vizat de politica monetară), care a trecut de la cea mai mică valoare din 2020 (0,16% în decembrie) la un nivel de 1,44%.

În contextul unei evoluții nefaste a tarifelor la energia electrică, rezultatul de inflație a ajuns semnificativ peste nivelul anticipat la finalul T1 2021, deocamdată chiar în afara intervalului de incertitudine.

Diferența dintre inflația anuală ajunsă la 2,99% și inflația medie anuală de 2,6% ar urma să se atenueze pe parcursul anului.

În lunile următoare, este de așteptat o reluare prin efect de bază a traiectoriei de scădere a creșterii prețurilor până în aprilie, după care vor fi dificil de reeditat valorile lunare relativ reduse consemnate pe parcursul anului trecut.

Pentru partea a lui 2021, va trebui optimizată politica de venituri, pentru a reuși stabilizarea inflației la valoarea de 2,5%.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

  

Ultimele Comentarii