BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele ipotecare a scazut sub 6%, dupa reducerea IRCC la 1,88%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-01-18 15:39

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie standard la un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti a scazut in luna ianuarie 2021 la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%.

Dobanda mai mica se datoreaza reducerii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) cu 0,29 puncte, la 1,88%, valabil in primul trimestru din noul an, de la 2,17% cat era pana in decembrie 2020.

Dobanda medie la creditele pentru locuinte a scazut mai putin decat IRCC pentru ca doua banci au majorat marja fixe de dobanda, componenta care se alatura IRCC pentru a forma dobanda unui imprumut, pentru a compensa scaderea IRCC.

Astfel, OTP Bank a crescut marja fixa de la 4,12% la 4,41%, cu 0,29 puncte, exact cu cat a scazut IRCC, astfel incat dobanda totala sa ramana la 6,29%, a treia cea mai mare dintre cele 25 de credite luate in calcul.

Si Idea Bank a urcat marja de la 3,25% la 3,50%, noua dobanda ajungand astfel la 5,38%, iar DAE la 5,58%, clasandu-se pe locul 11 in topul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare.

Restul celor 14 banci au pastrat nemodificate marjele de dobanda si celelalte costuri ale acestor tipuri de imprumuturi.

In aceste conditii, marja medie practicata de banci pentru un credit ipotecar in lei a crescut de la 3,29% in decembrie 2020 la 3,34% in ianuarie 2021.

CEC Bank are cea mai mica marja de dobanda dintre toate bancile: 2,5% + IRCC, in total 4,38%, astfel ca DAE (indicatorul pentru costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele) pentru un credit in valoare de 180.000 de lei pe 25 de ani se ridica la 5,02%, rata lunara este 1.060 lei iar suma totala de rambursat ajunge, la 306.823 de lei la finalul creditului.

Doar doua banci mai au dobanzi sub 5% la creditele ipotecare: Banca Transilvania (BT), cu 4,83% si BCR, cu 4,98% (vezi tabelul).

La polul opus, bancile cu cele mai mari dobanzi la creditele ipotecare sunt BRD, OTP Bank si Garanti Bank.

Cea mai ridicata dobanda la un credit ipotecar este 7,11%, pentru creditul imobiliar cu dobanda fixa al BRD, singurul credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare.

Creditul cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare ofera imprumutatilor siguranta ca nu se modifica rata in functie de evolutia pietei financiare si implicit a IRCC, insa are dezavantajul ca dobanzile sunt in scadere, urmand tendinta de convergenta cu cele din Europa.

OTP Bank are cea mai mare marja fixa la creditul ipotecar cu dobanda variabila, de 4,41%, astfel ca DAE este 6,57%, cea mai mare dintre creditele cu dobanda variabila, cu 1,5 puncte mai ridicata decat cea mai mica DAE, de 5,02%.

Creditele imobiliare au continuat sa creasca luna de luna si in perioada ultimului an de criza COVID-19, fiind sustinute de programul cu garantii de stat Noua Casa, fostul Prima Casa. (vezi aici statisticile privind evolutia creditelor noi)

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  credite noi  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  dobanzi credite  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii