Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Profitul sistemului bancar scade cu 7%, la 4,5 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-17 22:19

Sistemul bancar a obtinut un profit net de 4,5 miliarde lei in primele trei trimestre din acest an, cu 10% sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent, de 5 miliarde lei, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Diminuarea castigurilor bancilor este cauzata de provizioanele preventive facute pentru acoperirea pierderilor asteptate sa apara din cauza neplatii creditelor de catre clientii afectati de criza COVID-19.

Rata creditelor neperformante a scazut in septembrie la 4,06%, de la 4,38% in iunie si 4,58% in septembrie 2019.

Indicatorul de solvabilitate s-a mentinut contant, la 22,7%, comparativ cu trimestrul anterior, mai ridicat decat era in septembrie 2019, de 19,7%, astfel incat bancile sa poata absorbi potentialele pierderi in cazul agravarii crizei coronavirusului.

Rentabilitatea activelor (ROA) a coborat la 1,17% in septembrie 2020, comparativ cu 1,45% in anul precedent, insa este in crestere fata de iunie, cand era 1,08%.

Rentabilitatea capitalurilor (ROE) s-a diminuat la 10,48% in T3 2020, de la 13,18% al trimestrului trei din 2019, in conditiile in care bancile au fost obligate de BNR si BCE sa utilizeze profitul anului anterior pentru recapitalizare, nu pentru plata divididendelor.

Rata rentabilitatii activitatii de baza, adica raportul dintre venituri si cheltuieli operationale, a scazut la 185% in septembrie 2020, de la 192% in aceeasi luna a anului trecut, dar este de asemenea in crestere fata de trimestrul anterior, cand se situa la 180%.

Raportul credite/depozite continua sa scada, ajungand la 68% in septembrie 2020, de la 74% in aceeasi luna din anul precedent si 69% in iunie 2020.

Activele sistemului bancar au ajuns la 533,1 miliarde lei in septembrie 2020, cu 60 de miliarde (12,7%) mai multe decat erau in urma cu un an si cu 14,6 miliarde lei (2,8%) in plus fata de iunie 2020.

Rezultatele financiare ale bancilor

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a obtinut un profit net consolidat de 1.056,76 milioane lei, din care cel al băncii este de 901,49 milioane lei, in primele noua luni ale anului. (vezi aici detalii)

BCR a înregistrat un profit net de 845,8 milioane de lei (175,2 milioane de euro) în primele 9 luni din 2020. (vezi aici detalii)

BRD a anuntat un profit net de 738 milioane RON (față de 1.226 milioane RON în primele nouă luni din 2019), influențat de cheltuiala netă cu provizioane (în comparație cu o eliberare netă de provizioane în perioada similară a anului trecut), ce reflectă perspectiva înrăutățită asupra mediului macroeconomic. (vezi aici detalii)

Raiffeisen Bank a incheiat trimestrul al treilea din 2020 cu o performanta financiara buna, obtinand un profit net de 583 milioane de lei, cu 9% peste perioada similara din 2019, in pofida deteriorarii mediului macroeconomic si a impactului pandemiei in activitatea bancii, a anuntat banca. (vezi aici detalii)

OTP Bank România a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit consolidat după impozitare de 39 milioane lei, mai mic față de rezultatul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a creșterii costurilor de risc preconizate în contextul pandemiei Covid-19. (vezi aici detalii)

Taguri: Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Ultimele Comentarii