Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele s-au scumpit, desi BNR a scazut dobanda de referinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-01 20:40

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, la inceputul lunii august, dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, de la 1,75% la 1,50%, bancile au majorat dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor.

Dobanda medie la creditele noi a ajuns in august la 6,14%, de la 6,03% in luna precedenta, insa continua sa fie cu un punct procentual sub nivelul de la finalul lunii februarie, inainte ca BNR sa inceapa procesul de relaxare a politicii monetare, pentru contracararea crizei coronavirusului, prin trei decizii de diminuare a dobanzii de referinta, cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%.

Toate tipurile de imprumuturi s-au scumpit in august, dar in special finantarile pentru firme, dupa cum se poate vedea in grafic.

Dobanda medie la creditele noi in lei pentru societatile nefinanciare a urcat la 4,82% in august, de la 4,48% in iulie, insa ramane cu 1,28 puncte sub nivelul din februarie, de dinaintea izbucnirii crizei COVID-19.

In cazul creditelor noi in lei pentru nevoi personale, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, a crescut foarte putin in agust, la o medie de 9,78%, de la 9,74%.

Dobanda medie la aceste credite pentru consum este doar putin mai mica fata de cea de la inceputul pandemiei coronavirusului, cand se situa, in februarie, la fix 10% in medie, asadar cu doar 0,22 puncte mai mare.

La creditele ipotecare, DAE medie este, de asemenea, in crestere, pentru a treia luna la rand, pana la 5,68% in august, fiind doar usor sub valoarea de dinaintea pandemiei, cand se afla la 5,75%, in februarie.

Tendinta de crestere a dobanzilor la credite s-a intensificat in septembrie, odata cu deprecierea cursului de schimb si urcarea indicilor pietei interbancare (ROBOR) peste nivelul de 2%, pana la 2,10% astazi, dupa ce scazusera sub 2% la inceputul lunii.

Ramane de vazut acum ce va face BNR in acest context: va continua sa diminueze dobanda de referinta, pe fondul inrautatirii crizei COVID-19 in Europa, dar si in Romania, sau va prefera sa mentina un nivel mai ridicat al acestora, pentru a proteja cursul de schimb.

Asadar dobanda la credite a scazut, de la inceputul crizei COVID-19, tot cu un punct, cu cat a fost ajustata si politica monetara, iar tendinta de crestere a dobanzilor, incepand chiar din martie, arata ca acestea vor mai scadea doar daca BNR va face noi ajustari a ratei de referinta.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  statistici BNR  dobanda de politica monetara  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii