Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele s-au scumpit, desi BNR a scazut dobanda de referinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-01 20:40

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, la inceputul lunii august, dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, de la 1,75% la 1,50%, bancile au majorat dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor.

Dobanda medie la creditele noi a ajuns in august la 6,14%, de la 6,03% in luna precedenta, insa continua sa fie cu un punct procentual sub nivelul de la finalul lunii februarie, inainte ca BNR sa inceapa procesul de relaxare a politicii monetare, pentru contracararea crizei coronavirusului, prin trei decizii de diminuare a dobanzii de referinta, cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%.

Toate tipurile de imprumuturi s-au scumpit in august, dar in special finantarile pentru firme, dupa cum se poate vedea in grafic.

Dobanda medie la creditele noi in lei pentru societatile nefinanciare a urcat la 4,82% in august, de la 4,48% in iulie, insa ramane cu 1,28 puncte sub nivelul din februarie, de dinaintea izbucnirii crizei COVID-19.

In cazul creditelor noi in lei pentru nevoi personale, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, a crescut foarte putin in agust, la o medie de 9,78%, de la 9,74%.

Dobanda medie la aceste credite pentru consum este doar putin mai mica fata de cea de la inceputul pandemiei coronavirusului, cand se situa, in februarie, la fix 10% in medie, asadar cu doar 0,22 puncte mai mare.

La creditele ipotecare, DAE medie este, de asemenea, in crestere, pentru a treia luna la rand, pana la 5,68% in august, fiind doar usor sub valoarea de dinaintea pandemiei, cand se afla la 5,75%, in februarie.

Tendinta de crestere a dobanzilor la credite s-a intensificat in septembrie, odata cu deprecierea cursului de schimb si urcarea indicilor pietei interbancare (ROBOR) peste nivelul de 2%, pana la 2,10% astazi, dupa ce scazusera sub 2% la inceputul lunii.

Ramane de vazut acum ce va face BNR in acest context: va continua sa diminueze dobanda de referinta, pe fondul inrautatirii crizei COVID-19 in Europa, dar si in Romania, sau va prefera sa mentina un nivel mai ridicat al acestora, pentru a proteja cursul de schimb.

Asadar dobanda la credite a scazut, de la inceputul crizei COVID-19, tot cu un punct, cu cat a fost ajustata si politica monetara, iar tendinta de crestere a dobanzilor, incepand chiar din martie, arata ca acestea vor mai scadea doar daca BNR va face noi ajustari a ratei de referinta.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  statistici BNR  dobanda de politica monetara  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii