Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele s-au scumpit, desi BNR a scazut dobanda de referinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-01 20:40

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, la inceputul lunii august, dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, de la 1,75% la 1,50%, bancile au majorat dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor.

Dobanda medie la creditele noi a ajuns in august la 6,14%, de la 6,03% in luna precedenta, insa continua sa fie cu un punct procentual sub nivelul de la finalul lunii februarie, inainte ca BNR sa inceapa procesul de relaxare a politicii monetare, pentru contracararea crizei coronavirusului, prin trei decizii de diminuare a dobanzii de referinta, cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%.

Toate tipurile de imprumuturi s-au scumpit in august, dar in special finantarile pentru firme, dupa cum se poate vedea in grafic.

Dobanda medie la creditele noi in lei pentru societatile nefinanciare a urcat la 4,82% in august, de la 4,48% in iulie, insa ramane cu 1,28 puncte sub nivelul din februarie, de dinaintea izbucnirii crizei COVID-19.

In cazul creditelor noi in lei pentru nevoi personale, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, a crescut foarte putin in agust, la o medie de 9,78%, de la 9,74%.

Dobanda medie la aceste credite pentru consum este doar putin mai mica fata de cea de la inceputul pandemiei coronavirusului, cand se situa, in februarie, la fix 10% in medie, asadar cu doar 0,22 puncte mai mare.

La creditele ipotecare, DAE medie este, de asemenea, in crestere, pentru a treia luna la rand, pana la 5,68% in august, fiind doar usor sub valoarea de dinaintea pandemiei, cand se afla la 5,75%, in februarie.

Tendinta de crestere a dobanzilor la credite s-a intensificat in septembrie, odata cu deprecierea cursului de schimb si urcarea indicilor pietei interbancare (ROBOR) peste nivelul de 2%, pana la 2,10% astazi, dupa ce scazusera sub 2% la inceputul lunii.

Ramane de vazut acum ce va face BNR in acest context: va continua sa diminueze dobanda de referinta, pe fondul inrautatirii crizei COVID-19 in Europa, dar si in Romania, sau va prefera sa mentina un nivel mai ridicat al acestora, pentru a proteja cursul de schimb.

Asadar dobanda la credite a scazut, de la inceputul crizei COVID-19, tot cu un punct, cu cat a fost ajustata si politica monetara, iar tendinta de crestere a dobanzilor, incepand chiar din martie, arata ca acestea vor mai scadea doar daca BNR va face noi ajustari a ratei de referinta.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  statistici BNR  dobanda de politica monetara  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii