Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele s-au scumpit, desi BNR a scazut dobanda de referinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-01 20:40

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, la inceputul lunii august, dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, de la 1,75% la 1,50%, bancile au majorat dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor.

Dobanda medie la creditele noi a ajuns in august la 6,14%, de la 6,03% in luna precedenta, insa continua sa fie cu un punct procentual sub nivelul de la finalul lunii februarie, inainte ca BNR sa inceapa procesul de relaxare a politicii monetare, pentru contracararea crizei coronavirusului, prin trei decizii de diminuare a dobanzii de referinta, cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%.

Toate tipurile de imprumuturi s-au scumpit in august, dar in special finantarile pentru firme, dupa cum se poate vedea in grafic.

Dobanda medie la creditele noi in lei pentru societatile nefinanciare a urcat la 4,82% in august, de la 4,48% in iulie, insa ramane cu 1,28 puncte sub nivelul din februarie, de dinaintea izbucnirii crizei COVID-19.

In cazul creditelor noi in lei pentru nevoi personale, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, a crescut foarte putin in agust, la o medie de 9,78%, de la 9,74%.

Dobanda medie la aceste credite pentru consum este doar putin mai mica fata de cea de la inceputul pandemiei coronavirusului, cand se situa, in februarie, la fix 10% in medie, asadar cu doar 0,22 puncte mai mare.

La creditele ipotecare, DAE medie este, de asemenea, in crestere, pentru a treia luna la rand, pana la 5,68% in august, fiind doar usor sub valoarea de dinaintea pandemiei, cand se afla la 5,75%, in februarie.

Tendinta de crestere a dobanzilor la credite s-a intensificat in septembrie, odata cu deprecierea cursului de schimb si urcarea indicilor pietei interbancare (ROBOR) peste nivelul de 2%, pana la 2,10% astazi, dupa ce scazusera sub 2% la inceputul lunii.

Ramane de vazut acum ce va face BNR in acest context: va continua sa diminueze dobanda de referinta, pe fondul inrautatirii crizei COVID-19 in Europa, dar si in Romania, sau va prefera sa mentina un nivel mai ridicat al acestora, pentru a proteja cursul de schimb.

Asadar dobanda la credite a scazut, de la inceputul crizei COVID-19, tot cu un punct, cu cat a fost ajustata si politica monetara, iar tendinta de crestere a dobanzilor, incepand chiar din martie, arata ca acestea vor mai scadea doar daca BNR va face noi ajustari a ratei de referinta.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  statistici BNR  dobanda de politica monetara  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii