Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Bancile acorda la fel de multe credite ca anul trecut, un indiciu pentru disiparea crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-29 19:42

Bancile au mentinut si in luna august, la fel ca in iulie, un ritm ridicat de creditare a populatiei si firmelor, la nivelul din luna corespondenta a anului trecut, ceea ce poate reprezenta un indiciu pentru revenirea rapida a economiei din criza COVID-19.

Valoarea totala a creditelor noi in lei acordate de banci s-a ridicat in august la 6 miliarde lei, la fel ca in aceeasi luna a anului trecut, dupa ce in iulie valoarea imprumuturilor a fost si mai mare, de aproape 6,8 miliarde lei, comparativ cu 7,6 miliarde lei, cate s-au dat in iulie 2019.

Iulie a fost luna in care creditarea si-a revenit puternic dupa scaderea din lunile precedente afectate puternic de criza coronavirusului: in aprilie si mai bancile au dat credite de doar 3,7 miliarde lei in fiecare luna, comparativ cu un ritm lunar de 5,5 miliarde lei in anul precedent.

Imprumuturile pentru consum acordate populatiei si finantarile pentru firme au scazut cel mai mult in perioada crizei, in timp ce creditele imobiliare si-au mentinut nemodificate volumele.

Creditele de consum si-au revenit insa aproape de ritmul de anul trecut, in timp ce finantarile pentru firme au fost impulsionate de noul program guvernamental IMM Invest.

In aceste conditii, creditele noi in lei acordate de banci societatilor nefinanciare au atins aproape trei miliarde lei in august, comparativ cu 2,5 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut.

Impactul programului IMM Invest nu prea se vede

Impactul programului IMM Invest nu este insa atat de puternic, dupa cum se vede din statistici.

Fondul de garantare a creditelor (FNGCIMM) a anuntat ca in primele patru luni de derulare a programului (mai-august), valoarea creditelor acordate s-a ridicat la 12 miliarde lei, in timp ce statisticile BNR arata ca totalul creditelor noi in lei in cele patru luni a fost de doar 10 miliarde lei.

Probabil ca doar o parte dintre creditele aprobate in cadrul programului au fost si primite efectiv de firme de la banci.
De altfel, in august valoarea creditelor noi in lei obtinute de firme a scazut putin fata de luna anterioara.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  credite firme  statistici BNR  credite noi  banca  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAm vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai detalii

BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?

„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”. O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in detalii

  

Ultimele Comentarii