Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Bancile acorda la fel de multe credite ca anul trecut, un indiciu pentru disiparea crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-29 19:42

Bancile au mentinut si in luna august, la fel ca in iulie, un ritm ridicat de creditare a populatiei si firmelor, la nivelul din luna corespondenta a anului trecut, ceea ce poate reprezenta un indiciu pentru revenirea rapida a economiei din criza COVID-19.

Valoarea totala a creditelor noi in lei acordate de banci s-a ridicat in august la 6 miliarde lei, la fel ca in aceeasi luna a anului trecut, dupa ce in iulie valoarea imprumuturilor a fost si mai mare, de aproape 6,8 miliarde lei, comparativ cu 7,6 miliarde lei, cate s-au dat in iulie 2019.

Iulie a fost luna in care creditarea si-a revenit puternic dupa scaderea din lunile precedente afectate puternic de criza coronavirusului: in aprilie si mai bancile au dat credite de doar 3,7 miliarde lei in fiecare luna, comparativ cu un ritm lunar de 5,5 miliarde lei in anul precedent.

Imprumuturile pentru consum acordate populatiei si finantarile pentru firme au scazut cel mai mult in perioada crizei, in timp ce creditele imobiliare si-au mentinut nemodificate volumele.

Creditele de consum si-au revenit insa aproape de ritmul de anul trecut, in timp ce finantarile pentru firme au fost impulsionate de noul program guvernamental IMM Invest.

In aceste conditii, creditele noi in lei acordate de banci societatilor nefinanciare au atins aproape trei miliarde lei in august, comparativ cu 2,5 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut.

Impactul programului IMM Invest nu prea se vede

Impactul programului IMM Invest nu este insa atat de puternic, dupa cum se vede din statistici.

Fondul de garantare a creditelor (FNGCIMM) a anuntat ca in primele patru luni de derulare a programului (mai-august), valoarea creditelor acordate s-a ridicat la 12 miliarde lei, in timp ce statisticile BNR arata ca totalul creditelor noi in lei in cele patru luni a fost de doar 10 miliarde lei.

Probabil ca doar o parte dintre creditele aprobate in cadrul programului au fost si primite efectiv de firme de la banci.
De altfel, in august valoarea creditelor noi in lei obtinute de firme a scazut putin fata de luna anterioara.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  credite firme  statistici BNR  credite noi  banca  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele noi acordate de banci ating maxime istorice, in ciuda crizei COVID-19

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a atins in luna martie un record istoric, in ciuda restrictiilor de circulatie si socializare impuse de criza COVID-19, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, totalul detalii

Dobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

  

Ultimele Comentarii