Criza COVID-19 | ANPC

Amenzile primite de banci si IFN-uri de la ANPC s-au injumatatit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-10 21:43

Amenzile primite de banci si Institutiile Financiare Nebancare (IFN) de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au scazut la jumatate in 2019 fata de anul precedent, cu toate ca s-au descoperit mai multe nereguli in furnizarea de servicii financiar-bancare.

Astfel, in 2019 ANPC a incheiat 21 de procese verbale de constarea a unor contraventii cu privire la incalcarea legilor de protectie a consumatorilor de produse financiar-bancare, fata de numai 15 procese verbale, cate au fost in anul precedent, conform datelor din rapoartele de activitate ale ANPC.

Cu toate acestea, valoarea amenzilor date de ANPC bancilor si IFN-urilor a fost in 2019 de numai 241.000 de lei, la jumatate fata de cei 557.000 lei din anul anterior.

In schimb, sumele de bani restituite consumatorilor in urma constatarii neregulior in contractele de servicii financiare a fost anul trecut de trei ori mai mare fata de anul precedent: 300.000 de lei (in special datorita despagubirilor pentru creditele in franci elvetieni, in valoare de 46.000 CHF) fata de numai 100.000 de lei in anul anterior, cand nu s-au rambursat sume in CHF.

In privinta reclamatiilor trimise de consumatori la ANPC cu privire la problemele intampinate in relatia cu bancile si IFN-urile, numarul acestora a scazut anul trecut, la 1.449 in total, fata de 1.608 in 2018.

Anul trecut au mai fost emise patru ordine de către Președintele Autorității Naționale pentru Protecția consumatorilor, în baza Legii 363/2007 privind protectia consumatorilor, prin care s-a cerut bancilor sa respecte aceasta lege cu privire la incalcarile constatate.

Controale la firmele de leasing

De asemenea, in perioada 18.03.2019 – 30.05.2019 s-a desfașurat o acțiune tematică națională de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de leasing, de către societățile de leasing și/sau instituțiile financiar-nebancare.

În cadrul acţiunii de control au fost verificați un număr de 25 operatori economici fiind încheiate 18 PVCC (Procese Verbale de Constatare a Contravenției) și 7 PVC (Procese Verbale de Constatare).

Pentru abaterile constatate s-au aplicat 66 de sancțiuni contravenționale din care 30 de avertismente, 36 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 780.000 lei. Totodată, s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformități cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile.

Au fost emise 3 Ordine de către Președintele Autorității Naționale pentru Protecția consumatorilor în baza Ordonaței de Urgență 50/2010 si au fost restituite consumatorilor sume în valoare de 17.306,44 lei, conform raportului ANPC aferent anului 2019.

Taguri: reclamatie banca  leasing  banca  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ANPCReclamatiile la ANPC impotriva bancilor si IFN-urilor: 463 in anul 2021

Pe parcursul anului 2021, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost înregistrate 463 reclamații din partea consumatorilor de servicii financiare oferite de banci si Institutii Financiare Nebancare (IFN). ANPC a verificat instituții financiare bancare și nebancare, constatându-se că, în cazul unei instituții financiare nebancare, caracteristicile principale ale creditului erau prezentate într- un mod înșelător/ambiguu. Extras din Raportul anual ANPC 2021: Servicii financiare ANPC a acordat o atenție deosebită plângerilor consumatorilor privind serviciile financiare, ținând cont de impactului financiar foarte puternic asupra detalii

Firmele de recuperare creante inscrise in evidenta ANPC

LISTA ENTITAȚILOR CARE DESFAȘOARĂ ACTIVITATEA DE RECUPERARE CREANȚE CARE FIGUREAZĂ ÎN EVIDENȚA ANPC

Nr. crt DENUMIRE ENTITATE 1 AGIO Wierzytelnosci Plus Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety reprezentată de SC KI DEBTSERVICE SRL
2 SC ASSET PORTFOLIO SERVICING ROMANIA SRL
3 SC ASSET RECOVERY DEBTS SRL
4 SC AVESTIS INTERNATIONAL SRL
5 SC B2KAPITAL PORTFOLIO MANAGEMENT SRL
6 SC CEE COLLECT ROMANIA SRL
7 SC COFACE ROMANIA INSURANCE SERVICES SRL
8 SC COLECTARE RECUPERARE CREANTE CRC SRL
9 SC CREDITEXPRESS FINANCIAL SERVICES SRL
10 SC CYCLE EUROPEAN SRL
11 SC DEBT COLLECTION AGENCY SRL
Radiată
12 SC ENB PROPERTY SOLUTIONS SRL
13 EOS CREDIT detalii

Clientii Vodafone au o parere proasta despre firma de telefonie

Vodafone are o reputatie proasta printre clientii sai, conform comentariilor la o postare pe Facebook a firmei de telefonie din Anglia. Cea mai mare parte a comentariilor sunt critice la adresa Vodafone: "O retea care a ajuns de tot rasul lumii...3 detalii

Falimentul personal: doar 19 cazuri in anul 2020

In anul 2020 s-au inregistrat doar 19 cazuri de intrare in procedura falimentului personal (insolventa persoanelor fizice), stabilita in Legea nr. 151/2015, in vigoare de la 1 ianuarie 2018, conform raportului anual al ANPC, institutia care pune in aplicare legea. In raportul anual din detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii