BANCI | Opinie

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost o escrocherie, acuza clientii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-07 07:56

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, banca redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, considera contractele de economisire-creditare incheiate cu aceasta banca sunt o "excrocherie" si se plang ca dupa cinci ani in care au depus bani la aceasta banca, acum retrag mai putini bani decat in cazul in care i-ar fi tinut la saltea.

Multi dintre clientii bancii nu si-au mai primit prima de stat, dupa ce Curtea de Conturi a constatat, la finalul anului 2015, ca atat bancile pentru locuinte, cat si Ministerul Dezvoltarii, au incalcat legea privind plata primei de stat, reprezentand 25% din economiile facute la cele doua banci, Raiffeisen si BCR. (vezi aici detalii)

In lipsa primei de stat, clientii bancii au constatat ca dobanda platita de banda este foarte mica, iar comisioanele ridicate, astfel ca pentru sumele economisite timp de mai multi ani nu au castigat aproape nimic, ba chiar unii au retras mai putini bani decat au depus.

"Am fost atras de incheierea unui astfel de contract in primavara anului 2014, determinat tocmai de valoarea primei de stat ce se va acorda, eu stand la curte, iar casa chiar avand nevoie de efectuarea unor lucrari de reparatii.

Acum, la trecerea celor 5 ani, facand demersurile necesare, sunt anuntat ca voi ridica o suma mai mica decat daca as fi pus lunar suma respectiva sub saltea! Mai oameni buni, cei care au decis astea sunt intregi la minte? Eu am fost corect si ma asteptam ca, la terminarea celor 5 ani sa primesc o suma cu 25% mai mare (asa cum a fost contractul), suma pe care s-o folosesc exact pentru ce a fost intelegerea.

Curtea de Conturi care este plina de economaci (asa le zic eu celor care au terminat ASE pana in 1990) si nu de economisti, au procedat atat cat i-a dus mintea: au suspendat orice plata a primelor!

Mai baieti economaci si, bineinteles, fetite judecatoare, trebuia sa-i sanctionati pe cei raspunzatori pana in 2015 de abateri, iar pentru contractele in derulare TREBUIA sa se decida continuarea acestora IN ACELEASI CONDITII, cu urmarirea indeplinirii clauzelor neindeplinite anterior! Si acum eu ce fac, incasez o suma mai mica decat daca puneam banii la ciorap?" se plange un cititor Bancherul.ro.

"Excrocheria cu Banca pentru locuinte: ca bancile sunt niste camatari autorizati s-a mai dovedit inca odata. Eu, depunand o suma mai mica cca 5 mii lei as fi interesat sa aflu daca formularele pentru incheierea contractului si ridicarea banilor fara prima (oricum s-a incheiat neplatind de 5 luni, de ce dreaku or mai fi necesare si formulare?!) se gasesc pe net si pot fi depuse online Pentru cine-i da in judecata le tin pumnii si le doresc muuult succes!" este de parere alt cititor Bancherul.ro.

Ce spune Raiffeisen Bank

Am transmis la Raiffeisen Bank (Aedificium Banca pentru Locuinte) aceste comentarii, care ne-a transmis urmatorul raspuns:

"Prima de stat reprezinta o subventie acordata si datorata de catre statul roman tuturor persoanelor fizice cu cetatenie romana si domiciliu in Romania, pentru depunerile anuale efectuate de acestea in baza unui contract de economisire-creditare (Conform art. 311 din OUG 99/ 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului).

Astfel, prima de stat nu este datorata de Aedificium Banca pentru Locuinte S.A. (ABL), ci de statul roman, iar dreptul la prima de stat nu este un drept nascut din contractul de economisire-creditare, ci din lege.

Conform contractului incheiat cu dumneavoastra, obligatia pe care banca si-a asumat-o cu privire la prima de stat este aceea de a o solicita statului roman - in numele dumneavoastra - in termenele prevazute de lege.

Aceasta obligatie a fost indeplinita, institutia noastra solicitand autoritatilor abilitate ale statului roman prima aferenta depunerilor efectuate in anii de economisire.

Ulterior solutionarii definitive a litigiului, in urma clarificarii in justitie a aspectelor privind modul de acordare a primelor de stat, se va stabili eligibilitatea fiecarui caz in parte privind dreptul la prima de stat si, eventual, conditiile acordarii acesteia.

Mentionam ca plata primei de stat va fi efectuata de indata ce ministerul de resort va decide reluarea platilor programului primelor de stat pentru economisirea si creditarea in sistemul locativ, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

In continuare, va transmitem informatii detaliate cu privire la dobanda acordata si comisionul de administrare retinut de catre Banca, informatii care se regasesc in cuprinsul Conditiilor Generale ale Contractelor de economisire-creditare (CGC), anexa a Cererii pentru incheierea unui contract de economisire-creditare:

Referitor la dobanda, conform CGC art. 3, alin. (1): "La soldul economisit conform contractului de economisire-creditare se acorda o dobanda anuala fixa, calculata la zi.... Dobanda se calculeaza pentru luna calendaristica de 30 zile şi anul calendaristic de 360 zile. Dobanzile se crediteaza in contul de economisire la sfarşitul fiecarui an calendaristic sau la data restituirii soldului economisit. Eliberarea dobanzilor se face numai impreuna cu soldul economisit."

Conform CGC art. 16, alin, 1: „Pentru fiecare cont al clientului ABL calculeaza la inceputul fiecarui an – in primul an contractual proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului – un comision de administrare in valoarea mentionata in Anexa:

„Art. 16 Comision de administrare a contului de economisire-creditare in lei, perceput anual: 36"

Pentru orice detalii sau informatii va rugam sa ne scrieti pe adresa de email info@railoc.ro sau sa ne sunati la numarul de telefon 021.2333.000.

Comentarii

L. Radu
Raiffeisen
Asa e, teapa pe care am luat-o si eu. Raiffeisen a dovedit ticalosie si incompetenta. O banca de evitat.

Cristina Constantinescu
Raiffeisen Bank
În aceeași situație ma aflu și eu. În vara acestui an am ajuns la finalul celor 5 ani de economisire. Ce economisire? Am depus suma minimă(adică 70 ron/lună) și am respectat contractul. Banca mi-a acordat dobândă 1%, dar mi-a luat 100 de lei taxă deschidere de cont plus taxele de administrare cont pentru fiecare an. La final am luat cu 200 de lei mai puțin. Deci mare țeapă!!! 😤 Aștept și sper că totuși voi primi acea dobândă de la stat de 25 %. Cine o mai avea încredere în bănci?! Numai înșelătorii.

Ioan
Teapa Raiffeisen
Aceștia sunt cei mai mari tepari ai Europei . Din 2012 am banii iar dânșii NU ÎȚI DAU ACCES LA CONTUL TĂU . I AM somat cu articole din contract și nu doresc sa respecte legea . Austria .Omv.SchweienHofer

Drinda Mirela Maria
Nu se poate asa ceva
Bună am nevoie de ajutorul vostru mi-am deschis un cont plan de economii la banca raiffaizan bank în 2014 iar acuma stau si astept după bani mei nu știu ce e de facut

Vasile Coman - Bancherul.ro
Reclamatie Raiffeisen
Stinata doamna Drinda, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Raiffaisen cu privire la problema dumneavoastra, dupa care reveniti cu raapunsul bancii la mine, pentru a va ajuta sa rezolvati problema. Vasile Coman, tel. 0723292899, email: vasile.coman@bancherul.ro

Ana Dragomir
Înșelătorie?
Buna ziua, ma numesc Ana Dragomir și am avut un contract la Banca pentru locuințe Raiffeisen BANK, și nici in ziua de azi nu am primit prima de la stat. Am plătit 5 ani in fiecare luna și am luat mai putini bani decât am depus. Azi am sunat la ei și mi-au spus ca au pierdut procesul, deci nu voi mai primi nici un ban. Ce este de făcut in acesta situație, având in vedete ca nu sunt singura in acesta situație?

Lucian
Raiffeisen
Din 2015 am și eu. Acum am făcut 5 ani, aștept cei 25% de la stat. Cred că îmi voi retrage bani, după ei voi așteapta mult și bine.

Meza
Țeapă
Bună ziua! Am avut și eu doua contracte cu ei si nu am primit prima de la stat .Ar fi bine să ne gasim mai mulți clienți și sa.i dam in judecată....

Vasile Coman - Bancherul.ro
prima de stat Raiffeisen
Lucian, Meza, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Raiffaisen cu privire la problema dumneavoastra, dupa care reveniti cu rapunsul bancii la mine, pentru a va ajuta sa rezolvati problema. Vasile Coman, tel. 0723292899, email: vasile.coman@bancherul.ro

Negoită Mariana
Contprimadelastat din 2015 până în 2020 iulie lichidat
Teapa Nu am primit prima de la stat și tot asteptam sa se termine procesul băncii Raiffessen și acum în 2021. Oare cand vom primi bani prima de la stat 25 % ?

Negoită Mariana
Contprimadelastat din 2015 până în 2020 iulie lichidat
Teapa Nu am primit prima de la stat și tot asteptam sa se termine procesul băncii Raiffessen și acum în 2021. Oare cand vom primi bani prima de la stat 25 % ?

Antemir Marius
Raiffeisen
Buna ziua, ma regasesc in randul celor de mai sus, din iunie 2015 am avut 2 contracte. Anul trecut am retras suma totala depusa.... Acelasi raspuns : Nu ei (Banca) trebuie sa plateasca dobanda, ci Statul Roman. Precizez CA la intocmitrea contractului nu a fost precizata aceasta clauza, iar contractul a fost semnat intre mine si Banca. Ce este de facut?

apostol georgiana
Reclamație Aedificium Banca pt Locuinte
Buna seara! Am contractat in ianuarie 2016 un contract de economisire la Raiffeisen Baca pt Locuințe, termenul initial fiind de 5 ani, ulterior prelungindu-se la 5 ani si 6 luni. In august 2021 am încasat soldul si “dobanda”, dar de fapt suma primită a fost mai mica fata de depunerile efectuate, fara a primi si prima de la stat. Desi la incheierea contractului si in contract nu este prevăzut a justifica ca banii economisiti au fost investiți in locuința, mi s-au solicitat facturi, bonuri si contracte pt a justifica soldul, dobanda si prima neîncasată (o aberatie colosala, cum sa iti justific ceva ce nu mi-ai dat???), dar in fine am facut in decembrie 2021 justificarea integrala a întregii sume. La incheierea contractului chiar angajata băncii mi-a specificat ca in februarie 2021 imi voi putea încasa soldul, dobanda si prima fara nicio alta justificare, lucru care nu s-a intamplat. Actualmente, Raiffeisen da din umeri si imi transmit reprezentanții call center ca creditarea primei e incerta, ca statul trebuie sa plateasca, etc., dar contractul a fost incheiat intre mine si Raiffeisen, statul roman fiind terta persoana straina de contract, intrucat daca era si statul parte in contract, contractul trebuia sa fie semnat si de un reprezentant al statului, lucru care nu s-a intamplat. La e-mailurile trimise catre banca aceștia nici nu se sinchisesc sa raspunda. Atunci cand Raiffeisen s-a folosit de banii mei a fost bine, iar acum refuza cu nonșalantă sa imi dea dreptul cuvenit. Va rog sa ma îndrumați cum imi pot obtine prima de la stat pe 5 ani? Multumesc!

Belcin Anca Lygia Alexandra
INFORMARE NR>27701/25.03.2022
In legatura cu aceasta informare doresc mai multe date ,despre contul meu /contract ,,,din 03.08.2012 cutermen de economisire 03.08.20017.Daca doriti si nr contract contactati-ma pe mail .

Georgica fara frica
fazanei
Rai Fazani ! Raiffeisen e raiul fazanilor (clientilor) din piata bancara. Dar si fazanii uneori mai intra in cuptorul insolventei ;)Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieDe cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor

Practica la nivelul Uniunii Europene privind modalitatea de calcul al ratelor arată că toate cele 15 state verificate utilizează cele două metode de rambursare a creditelor reglementate în România, respectiv ratele egale (anuitățile) și ratele descrescătoare, detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii