BANCI | Opinie

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost o escrocherie, acuza clientii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-07 07:56

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, banca redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, considera contractele de economisire-creditare incheiate cu aceasta banca sunt o "excrocherie" si se plang ca dupa cinci ani in care au depus bani la aceasta banca, acum retrag mai putini bani decat in cazul in care i-ar fi tinut la saltea.

Multi dintre clientii bancii nu si-au mai primit prima de stat, dupa ce Curtea de Conturi a constatat, la finalul anului 2015, ca atat bancile pentru locuinte, cat si Ministerul Dezvoltarii, au incalcat legea privind plata primei de stat, reprezentand 25% din economiile facute la cele doua banci, Raiffeisen si BCR. (vezi aici detalii)

In lipsa primei de stat, clientii bancii au constatat ca dobanda platita de banda este foarte mica, iar comisioanele ridicate, astfel ca pentru sumele economisite timp de mai multi ani nu au castigat aproape nimic, ba chiar unii au retras mai putini bani decat au depus.

"Am fost atras de incheierea unui astfel de contract in primavara anului 2014, determinat tocmai de valoarea primei de stat ce se va acorda, eu stand la curte, iar casa chiar avand nevoie de efectuarea unor lucrari de reparatii.

Acum, la trecerea celor 5 ani, facand demersurile necesare, sunt anuntat ca voi ridica o suma mai mica decat daca as fi pus lunar suma respectiva sub saltea! Mai oameni buni, cei care au decis astea sunt intregi la minte? Eu am fost corect si ma asteptam ca, la terminarea celor 5 ani sa primesc o suma cu 25% mai mare (asa cum a fost contractul), suma pe care s-o folosesc exact pentru ce a fost intelegerea.

Curtea de Conturi care este plina de economaci (asa le zic eu celor care au terminat ASE pana in 1990) si nu de economisti, au procedat atat cat i-a dus mintea: au suspendat orice plata a primelor!

Mai baieti economaci si, bineinteles, fetite judecatoare, trebuia sa-i sanctionati pe cei raspunzatori pana in 2015 de abateri, iar pentru contractele in derulare TREBUIA sa se decida continuarea acestora IN ACELEASI CONDITII, cu urmarirea indeplinirii clauzelor neindeplinite anterior! Si acum eu ce fac, incasez o suma mai mica decat daca puneam banii la ciorap?" se plange un cititor Bancherul.ro.

"Excrocheria cu Banca pentru locuinte: ca bancile sunt niste camatari autorizati s-a mai dovedit inca odata. Eu, depunand o suma mai mica cca 5 mii lei as fi interesat sa aflu daca formularele pentru incheierea contractului si ridicarea banilor fara prima (oricum s-a incheiat neplatind de 5 luni, de ce dreaku or mai fi necesare si formulare?!) se gasesc pe net si pot fi depuse online Pentru cine-i da in judecata le tin pumnii si le doresc muuult succes!" este de parere alt cititor Bancherul.ro.

Ce spune Raiffeisen Bank

Am transmis la Raiffeisen Bank (Aedificium Banca pentru Locuinte) aceste comentarii, care ne-a transmis urmatorul raspuns:

"Prima de stat reprezinta o subventie acordata si datorata de catre statul roman tuturor persoanelor fizice cu cetatenie romana si domiciliu in Romania, pentru depunerile anuale efectuate de acestea in baza unui contract de economisire-creditare (Conform art. 311 din OUG 99/ 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului).

Astfel, prima de stat nu este datorata de Aedificium Banca pentru Locuinte S.A. (ABL), ci de statul roman, iar dreptul la prima de stat nu este un drept nascut din contractul de economisire-creditare, ci din lege.

Conform contractului incheiat cu dumneavoastra, obligatia pe care banca si-a asumat-o cu privire la prima de stat este aceea de a o solicita statului roman - in numele dumneavoastra - in termenele prevazute de lege.

Aceasta obligatie a fost indeplinita, institutia noastra solicitand autoritatilor abilitate ale statului roman prima aferenta depunerilor efectuate in anii de economisire.

Ulterior solutionarii definitive a litigiului, in urma clarificarii in justitie a aspectelor privind modul de acordare a primelor de stat, se va stabili eligibilitatea fiecarui caz in parte privind dreptul la prima de stat si, eventual, conditiile acordarii acesteia.

Mentionam ca plata primei de stat va fi efectuata de indata ce ministerul de resort va decide reluarea platilor programului primelor de stat pentru economisirea si creditarea in sistemul locativ, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

In continuare, va transmitem informatii detaliate cu privire la dobanda acordata si comisionul de administrare retinut de catre Banca, informatii care se regasesc in cuprinsul Conditiilor Generale ale Contractelor de economisire-creditare (CGC), anexa a Cererii pentru incheierea unui contract de economisire-creditare:

Referitor la dobanda, conform CGC art. 3, alin. (1): "La soldul economisit conform contractului de economisire-creditare se acorda o dobanda anuala fixa, calculata la zi.... Dobanda se calculeaza pentru luna calendaristica de 30 zile şi anul calendaristic de 360 zile. Dobanzile se crediteaza in contul de economisire la sfarşitul fiecarui an calendaristic sau la data restituirii soldului economisit. Eliberarea dobanzilor se face numai impreuna cu soldul economisit."

Conform CGC art. 16, alin, 1: „Pentru fiecare cont al clientului ABL calculeaza la inceputul fiecarui an – in primul an contractual proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului – un comision de administrare in valoarea mentionata in Anexa:

„Art. 16 Comision de administrare a contului de economisire-creditare in lei, perceput anual: 36"

Pentru orice detalii sau informatii va rugam sa ne scrieti pe adresa de email info@railoc.ro sau sa ne sunati la numarul de telefon 021.2333.000.

Comentarii

L. Radu
Raiffeisen
Asa e, teapa pe care am luat-o si eu. Raiffeisen a dovedit ticalosie si incompetenta. O banca de evitat.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieMugur Isarescu: cumpararea de titluri de stat de catre BNR nu este o masura de relaxare cantitativa

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), subliniaza ca achizitia de titluri de stat de pe piata secundara nu este o masura de relaxare cantitativa (quantitative easing - qe), asa cum a fost interpretata de presa de specialitate si de analisti. Guvernatorul detalii

Comisarul ANPC care a amendat Bancpost pentru cesiunea creditelor in strainatate publica o avertizare in interes public, dupa ce justitia i-a anulat sanctiunea data bancii

Comisarul ANPC Dumitru Mantu, cunoscut pentru sanctiunile aplicate Bancpost si OTP Bank privind cesionarea creditelor in strainatate, a publicat o avertizare in interes public in care sustine ca ANPC nu poate controla societatile straine carora bancile le-au cesionat creditele. Functionarul ANPC a publicat avertizarea, care contine si acuzatii dure la adresa institutiei in care lucreaza si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce justitia a anulat sanctiunile aplicate de acesta Bancpost cu privire la cesionarea creditelor. Instanta de judecata a explicat anularea sanctiunii data Bancpost prin aceea ca ANPC ar fi trebuit, de fapt, sa amendeze firma din strainatate careia Bancpost i-a cesionat creditele. Avertizarea publicata de comisarul detalii

Ce spune BNR despre incidentele privind nefunctionarea aplicatiilor online ale ING Bank si Raiffeisen Bank

ING Bank si Raiffeisen Bank au fost implicate recent in mai multe incidente care au determinat nefunctionarea aplicatiilor de internet/mobile banking si probleme la platile cu cardurile, inclusiv dublarea unor tranzactii online. Incidentele au fost raportate catre BNR de catre cele doua banci, detalii

Atentie la amanarea ratelor la credite: declaratia falsa pe proprie raspundere poate insemna inchisoarea atat pentru clientii bancilor, cat si pentru bancheri

Clientii bancilor si IFN-urilor care cer amanarea ratelor la credite, conform OUG 37/2020, desi nu sunt afectati de criza coronavirusului, pot fi acuzati de fals in declaratii, o infractiune care se pedepseste cu inchisoarea. Chiar si bancherii pot raspunde pentru complicitate la fals in detalii

Ultimele Comentarii