ECONOMIE | Stiri economice

Romania se imprumuta cu dobanzi semnificativ mai mari decat tarile din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-02 09:58

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a fost în martie 2020 de 4,56%, în creștere de circa o jumătate de punct procentual, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Acest indicator are ca referință împrumuturile luate pe o perioadă de zece ani și figurează printre cele cinci criterii care trebuie îndeplinite pentru adoptarea euro.

Diferențele dintre noi și statele din regiune sunt semnificative și ne plasează într-o poziție relativ slabă prin prisma obligațiilor de plată asumate pentru mulți ani de acum înainte.

Ungaria a consemnat și ea o creștere în contextul crizei Covid dar a rămas la o distanță mai mare de două puncte procentuale în spatele nostru.

Polonia și Cehia și-au îmbunătățit valorile la acest indicator, în timp ce Bulgaria, legată prin Consiliu monetar la o paritate fixă în raport cu moneda unică europeană ( 1 EUR = 1,95583 BGN) a păstrat un nivel foarte redus al dobânzii pe termen mediu și lung ( de la 0,12% în luna anterioară, a urcat puțin, până la 0,15%).

Din păcate, poziția codașă se corelează cu perspectiva negativă a ratingului de țară din partea insituțiilor internaționale de profil.

Asta în condițiile în care eram deja la limita calificativului recomandat pentru investițiile străine directe, al căror volum s-a diminuat 70% pe primele două luni ale anului în curs față de aceeași perioadă a anului precedent.

Singura vestea bună este că, după un puseu de creștere la mijlocul lui martie, randamentele obligațiunilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară s-au diminuat semnificativ spre finalul lunii.

Începând cu 1 aprilie, Banca Centrală a intervenit, în mod excepțional, pe această piață, pentru a facilita lichiditatea și a contracara potențiale distorsiuni ale curbei randamentelor, fără a afecta însă procesul de formare a prețurilor.

În context, ar fi de reținut că în 2016 ne încadram în criteriul de performanță referitor la  dobânzile pe termen lung (maxim două puncte procentuale peste media celor mai performante state membre UE) dar acumularea sistematică de deficite bugetare și comerciale a crescut necesarul de finanțare și a dus la majorarea dobânzilor la care putem lua bani pe perioade mari de timp.

Taguri: Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe primul loc în UE la inflația anuală in ianuarie 2024

România a urcat în ianuarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Pe contrasens cu tendința generală, avansul prețurilor a ajuns la 7,3%, față de 7% în luna detalii

Datoria publică, de puțin sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a revenit în noiembrie 2023 sub pragul de 50% din PIB, de la nivelul de 50,5% consemnat pe date operative în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

Inflația, creștere conjuncturală la 7,41% în ianuarie 2024

Inflația anuală a crescut în ianuarie 2024 până la 7,41%, față de 6,61% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în ianuarie a fost de 1,10%, cea mai mare valoare din ultimele 12 luni. detalii

Deficitul comercial, redus cu 15% pe 2023 dar cu o valoare record în luna decembrie

Exporturile au scăzut în decembrie 2023 la doar 6,14 miliarde euro (-8,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 9,57 miliarde euro (-2,2%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii