ECONOMIE | Stiri economice

Romania se imprumuta cu dobanzi semnificativ mai mari decat tarile din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-02 09:58

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a fost în martie 2020 de 4,56%, în creștere de circa o jumătate de punct procentual, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Acest indicator are ca referință împrumuturile luate pe o perioadă de zece ani și figurează printre cele cinci criterii care trebuie îndeplinite pentru adoptarea euro.

Diferențele dintre noi și statele din regiune sunt semnificative și ne plasează într-o poziție relativ slabă prin prisma obligațiilor de plată asumate pentru mulți ani de acum înainte.

Ungaria a consemnat și ea o creștere în contextul crizei Covid dar a rămas la o distanță mai mare de două puncte procentuale în spatele nostru.

Polonia și Cehia și-au îmbunătățit valorile la acest indicator, în timp ce Bulgaria, legată prin Consiliu monetar la o paritate fixă în raport cu moneda unică europeană ( 1 EUR = 1,95583 BGN) a păstrat un nivel foarte redus al dobânzii pe termen mediu și lung ( de la 0,12% în luna anterioară, a urcat puțin, până la 0,15%).

Din păcate, poziția codașă se corelează cu perspectiva negativă a ratingului de țară din partea insituțiilor internaționale de profil.

Asta în condițiile în care eram deja la limita calificativului recomandat pentru investițiile străine directe, al căror volum s-a diminuat 70% pe primele două luni ale anului în curs față de aceeași perioadă a anului precedent.

Singura vestea bună este că, după un puseu de creștere la mijlocul lui martie, randamentele obligațiunilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară s-au diminuat semnificativ spre finalul lunii.

Începând cu 1 aprilie, Banca Centrală a intervenit, în mod excepțional, pe această piață, pentru a facilita lichiditatea și a contracara potențiale distorsiuni ale curbei randamentelor, fără a afecta însă procesul de formare a prețurilor.

În context, ar fi de reținut că în 2016 ne încadram în criteriul de performanță referitor la  dobânzile pe termen lung (maxim două puncte procentuale peste media celor mai performante state membre UE) dar acumularea sistematică de deficite bugetare și comerciale a crescut necesarul de finanțare și a dus la majorarea dobânzilor la care putem lua bani pe perioade mari de timp.

Taguri: Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDigi (RCS&RDS) are semnal mai bun decat Vodafone, Orange si Telekom, anunta ANCOM

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), institutia care supervizeaza activitatea firmelor de telefonie, a anuntat ca Digi (RCS&RDS) are cel mai bun semnal de telefonie si date mobile comparativ Orange, Telekom si Vodafone, care are cel detalii

Producția industrială, sub nivelul din urmă cu șase ani, in noiembrie 2022!

România a consemnat în noiembrie 2022 o creștere de 1,0% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -1,1% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a detalii

România - locul 9 în UE la inflația anuală în decembrie 2022

România s-a situat în luna decembrie 2022 pe locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 14,1%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru detalii

Deficitul contului curent - 25,3 miliarde euro după 11 luni, peste prognoza oficială pe întreg anul 2022

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 11 luni din 2022 un deficit de 25,3 miliarde euro, în creștere cu aproape 62% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. După cum anticipam anterior, detalii

  

Ultimele Comentarii