Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Executorii judecatoresti nu au mila de cei afectati de criza COVID-19: continua popririle

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-13 21:47

Executorii judecatoresti nu sunt deloc impresionati de oamenii afectati de pandemia COVID-19, care erau si anterior intr-o situatie financiara dificila, astfel ca au ajuns sa fie executati silit si cu poprire pe salarii si conturi.

Executorii judecatoresti nu au sistat popririle, asa cum a facut statul (popririle de la ANAF si primarii au fost suspendate) si bancile, cu ratele la credite.

Dimpotriva, refuza cererile de suspendare a popririlor primite de la oamenii care au ramas fara bani din cauza crizei.

Un cititor care din cauza unor restante la un card de credit, pentru o datorie de 3.300 de lei, este executat silit acum cu o suma de 10.500 de lei, de trei ori mai mare, se plange ca a cerut executorului sa-i ridice poprirea pentru o perioada, pentru ca a ramas fara loc de munca, din cauza pandemiei coronavirusului, dar a fost refuzat de executor.

Motiv pentru care am intrebat Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) de ce nu a decis si suspendarea executarilor indirecte, ci doar pe cele directe, pe perioada starii de urgenta.

Iata raspunsul UNEJ, semnat de presedintele acesteia, executor judecătoresc Marius Iacob MORARI:

"Pe durata stării de urgență, potrivit prevederilor art. 42 alin. 5) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 de instituire a stării de urgență, activitatea de executare continuă, cu ”respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită”.

Mai mult, conform dispozițiilor art. X alin. (6) din OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, ”membrii profesiilor prevăzute la alin. (5) (n.b. printre care și formele de organizare a activității profesiei de executor judecătoresc) sunt obligați ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ia, cu observarea regulilor de disciplină sanitară și a celorlalte măsuri de protecție și prevenție stabilite de autoritățile competente ca urmare a instituirii stării de urgență, măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității.

Nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii.

• Executările directe, fără excepție, prezintă riscuri față de măsurile de securitate sanitară.

Prin Decizia nr. 4 a Biroului Executiv al Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești a fost interzis, pe lângă executările directe (prin aceasta înțelegându-se în mod exemplificativ, evacuări, predări de bunuri mobile sau imobile etc), oricare act sau procedură execuțională a cărui îndeplinire contravine dispozițiilor Decretului nr.195/2020 al Președintelui României și ale Ordonanței militare nr.2/2020. În raport de obligația de continuare a executării silite prevăzute prin art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 și art. X din OUG 29/2020, este responsabilitatea fiecărui executor judecătoresc să aplice regulile de securitate și prevenție. U.N.E.J. a creat cadrul procedural necesar, astfel încât dispoziția executorului judecătoresc să fie întemeiată în drept.

• În schimb, executarea indirectă este o activitate complexă, care presupune mai multe acte de executare a căror realizare nu încalcă restricțiile actuale.

Potrivit dispozițiilor OUG nr. 32/2020, a fost suspendată poprirea ”creanțelor comerciale, asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale de pensii.”

Prin urmare, executările silite indirecte, care respectă normele de siguranță medicală împotriva răspândirii infectării cu noul coronavirus, pot fi continuate."

Am mai intrebat UNEJ daca executorii aplica OUG 32/2020, care prevede suspendarea executarii pensiilor, iar raspunsul este urmatorul:

"E în atribuția caselor teritoriale de pensii identificarea tipurilor de creanțe pentru recuperarea cărora a fost instituită poprirea asupra drepturilor lunare plătite prin intermediul acestor institutii, întrucât, conform dispozitiilor art. XVIII din O.U.G. nr. 32/2020, ”Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi.”

Nu deținem o evidență a modului în care casele teritoriale de pensii interpretează și aplică prevederile art XVIII din O.U.G. nr. 32/2020. Din relatările executorilor judecătorești din țară, majoritatea acestora au decis suspendarea tuturor popririlor instituite de către executorii judecătorești fără a distinge în funcție de natura creanțelor urmărite.

De altfel, dată fiind terminologia folosită în actul normativ adoptat de guvern (”creanțe bugetare, fiscale și comerciale”) și opiniile diferite cu privire la aceasta, UNEJ a solicitat puncte de vedere din partea Ministerului Muncii și a Ministerului Justiției, în scopul unificării practicii și a informării executorilor judecătorești. Până la acest moment, nu am primit un răspuns din partea acestor autorități.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești urmărește în permanență măsurile luate de către autoritățile statului pe durata stării de urgență, adoptând, atunci când este necesar, măsuri suplimentare, specifice activității de executare silită, astfel încât să nu fie blocate recuperarea și repunerea în drepturi a celor prejudiciați, respectându-se cadrul juridic general, drepturile și interesele legitime ale părților."

Bancile sunt obligate sa ridice popririle pe pensii si de la ANAF si primarii, pe perioada starii de urgenta (vezi aici detalii).

Taguri: poprire  Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ)  executori judecatoresti  Executare silita  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiParlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata. Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa detalii

Legea privind suspendarea executarilor silite si popririlor a fost blocata de Guvern, prin sesizarea la Curtea Constitutionala

Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului detalii

Raiffeisen Bank este reclamata de clienti ca nu vrea sa le inchida conturile prin telefon sau online, ci doar printr-o cerere scrisa, intr-o sucursala

"Cu ceva ani in urma, Raiffeisen m-a notificat despre decizia de anulare a cardului meu (la care veam o intarziere rate). Bun! Intre timp am achitat tot debitul, sperand sa scap de ei. Nu se poate inchide contul telefonic, ma taxeaza cate 10 ron lunar pentru NICI un serviciu, mai mult, 40 detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2020: coronavirusul a inceput sa afecteze si profitul bancilor

Sistemul bancar a ramas stabil in primul trimestru al anului, cu o crestere importanta a activelor si implicit a creditelor, insa a inceput sa resimta primele efecte ale pandemiei coronavirusului, prin cresterea provizioanelor pentru potentiale riscuri, care au afectat profitabilitatea detalii

Ultimele Comentarii