Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Executorii judecatoresti nu au mila de cei afectati de criza COVID-19: continua popririle

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-13 21:47

Executorii judecatoresti nu sunt deloc impresionati de oamenii afectati de pandemia COVID-19, care erau si anterior intr-o situatie financiara dificila, astfel ca au ajuns sa fie executati silit si cu poprire pe salarii si conturi.

Executorii judecatoresti nu au sistat popririle, asa cum a facut statul (popririle de la ANAF si primarii au fost suspendate) si bancile, cu ratele la credite.

Dimpotriva, refuza cererile de suspendare a popririlor primite de la oamenii care au ramas fara bani din cauza crizei.

Un cititor care din cauza unor restante la un card de credit, pentru o datorie de 3.300 de lei, este executat silit acum cu o suma de 10.500 de lei, de trei ori mai mare, se plange ca a cerut executorului sa-i ridice poprirea pentru o perioada, pentru ca a ramas fara loc de munca, din cauza pandemiei coronavirusului, dar a fost refuzat de executor.

Motiv pentru care am intrebat Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) de ce nu a decis si suspendarea executarilor indirecte, ci doar pe cele directe, pe perioada starii de urgenta.

Iata raspunsul UNEJ, semnat de presedintele acesteia, executor judecătoresc Marius Iacob MORARI:

"Pe durata stării de urgență, potrivit prevederilor art. 42 alin. 5) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 de instituire a stării de urgență, activitatea de executare continuă, cu ”respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită”.

Mai mult, conform dispozițiilor art. X alin. (6) din OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, ”membrii profesiilor prevăzute la alin. (5) (n.b. printre care și formele de organizare a activității profesiei de executor judecătoresc) sunt obligați ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ia, cu observarea regulilor de disciplină sanitară și a celorlalte măsuri de protecție și prevenție stabilite de autoritățile competente ca urmare a instituirii stării de urgență, măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității.

Nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii.

• Executările directe, fără excepție, prezintă riscuri față de măsurile de securitate sanitară.

Prin Decizia nr. 4 a Biroului Executiv al Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești a fost interzis, pe lângă executările directe (prin aceasta înțelegându-se în mod exemplificativ, evacuări, predări de bunuri mobile sau imobile etc), oricare act sau procedură execuțională a cărui îndeplinire contravine dispozițiilor Decretului nr.195/2020 al Președintelui României și ale Ordonanței militare nr.2/2020. În raport de obligația de continuare a executării silite prevăzute prin art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 și art. X din OUG 29/2020, este responsabilitatea fiecărui executor judecătoresc să aplice regulile de securitate și prevenție. U.N.E.J. a creat cadrul procedural necesar, astfel încât dispoziția executorului judecătoresc să fie întemeiată în drept.

• În schimb, executarea indirectă este o activitate complexă, care presupune mai multe acte de executare a căror realizare nu încalcă restricțiile actuale.

Potrivit dispozițiilor OUG nr. 32/2020, a fost suspendată poprirea ”creanțelor comerciale, asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale de pensii.”

Prin urmare, executările silite indirecte, care respectă normele de siguranță medicală împotriva răspândirii infectării cu noul coronavirus, pot fi continuate."

Am mai intrebat UNEJ daca executorii aplica OUG 32/2020, care prevede suspendarea executarii pensiilor, iar raspunsul este urmatorul:

"E în atribuția caselor teritoriale de pensii identificarea tipurilor de creanțe pentru recuperarea cărora a fost instituită poprirea asupra drepturilor lunare plătite prin intermediul acestor institutii, întrucât, conform dispozitiilor art. XVIII din O.U.G. nr. 32/2020, ”Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi.”

Nu deținem o evidență a modului în care casele teritoriale de pensii interpretează și aplică prevederile art XVIII din O.U.G. nr. 32/2020. Din relatările executorilor judecătorești din țară, majoritatea acestora au decis suspendarea tuturor popririlor instituite de către executorii judecătorești fără a distinge în funcție de natura creanțelor urmărite.

De altfel, dată fiind terminologia folosită în actul normativ adoptat de guvern (”creanțe bugetare, fiscale și comerciale”) și opiniile diferite cu privire la aceasta, UNEJ a solicitat puncte de vedere din partea Ministerului Muncii și a Ministerului Justiției, în scopul unificării practicii și a informării executorilor judecătorești. Până la acest moment, nu am primit un răspuns din partea acestor autorități.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești urmărește în permanență măsurile luate de către autoritățile statului pe durata stării de urgență, adoptând, atunci când este necesar, măsuri suplimentare, specifice activității de executare silită, astfel încât să nu fie blocate recuperarea și repunerea în drepturi a celor prejudiciați, respectându-se cadrul juridic general, drepturile și interesele legitime ale părților."

Bancile sunt obligate sa ridice popririle pe pensii si de la ANAF si primarii, pe perioada starii de urgenta (vezi aici detalii).

Taguri: poprire  Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ)  executori judecatoresti  Executare silita  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai bune dobanzi la depozitele in lei

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei sunt in scadere, odata cu diminuarea inflatiei. Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei la termen de un an este acum de 6,75%, la Intesa Sanpaolo Bank. Doar inca sase banci (Alpha Bank, Patria detalii

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna

  Am facut o suma de 16.000 pe o platforma..bn nu mai cred ca e ...au ajuns pe wallet in coinbase si ... detalii

 • Inselat

  la fel prescriu mai sus. Insa mie cand mi-au fost ceruti bani(respectiv 2000 dolari), casa pot ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii