Programul Prima Casa 2020 a fost lansat: care sunt dobanzile si conditiile in care 10 banci acorda astfel de credite pentru prima locuinta
Autor: Bancherul.ro
2020-02-21 07:39
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta lansarea programului Prima Casa 2020, ceea ce inseamna ca bancile pot trimite la fond dosarele de creditare ale clientilor, in vederea aprobarii garantiilor si apoi a contractelor de credit pentru cumpararea sau construirea primei locuinte personale.
Conditiile de acordare a creditelor Prima Casa au ramas nemodificate si in 2020 ca in 2019:
- puteti obtine un astfel de credit doar daca nu mai detineti o alta locuinta, singur sau impreuna cu sotia (sotul); exista o singura exceptie, pentru cei care mai au o locuinta mica, cu o suprafata de maxim 50 mp, achizitionata atfel decat prin Prima Casa;
- trebuie sa aveti un avans de minim 5% din valoarea locuintei;
- trebuie sa aveti bani pentru un depozit echivalentul a trei rate la credit si pentru evaluarea imobilului;
- valoarea maxima a creditului este 66.500 euro pentru cumpararea unei locuinte si 71.250 euro pentru construirea unei locuinte;
- rata lunara la credit nu poate fi mai mare de 40% din venituri, conform normelor privind gradul de indatoare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea garantiilor aprobate de Ministerul Finantelor pentru acest an, care acopera 40% din valoarea unei locuinte vechi si 50% din cea a unui apartament nou, este la fel ca cea de anul trecut, de 2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile pot aproba credite Prima Casa in valoare de peste 4 miliarde lei, adica in jur de 10.000 de credite la o valoare medie de 200.000 de lei (in jur de 50.000 de euro).
FNGCIMM a anuntat intr-un comunicat (vezi comunicatul mai jos) ca un numar de 14 banci acorda credite Prima Casa in acest an: Banca Transilvania, BCR, BRD, Unicredit, Raiffeisen Bank, ING Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank, First Bank, Leumi Bank, Marfin Bank.
Insa doar 10 banci dintre cele 14 cu care FNGCIMM incheiase parteneriate au in prezent in oferta credite Prima Casa, conform unei analize realizata de Bancherul.ro, si anume:
- Banca Transilvania (BT)
- BCR
- BRD
- Raiffeisen
- Unicredit
- ING
- CEC Bank
- Banca Romaneasca
- OTP Bank
- Bank Leumi
Dobanzile la creditele Prima Casa
Toate cele 10 banci, cu o exceptie, practica dobanda maxima impusa de lege pentru aceste tipuri de credite si anume o marja fixa de 2% plus indicele IRCC, care este 2,36% in prezent, asadar in total 4,36%. (vezi foto)
Exceptia este Bank Leumi, care are o marja de 1,95% plus IRCC, adica 4,31%. Cu toate acestea, cel mai redus cost total al unui imprumut, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include si comisioanele, este la Unicredit, pentru ca banca are un comision de garantare mai mic decat restul bancilor, care practica in corpore comisionul maxim impus de lege: 0,4% pe an din valoarea garantiei, care reprezinta jumatate din valoarea locuintei achizitionate.
In aceste conditii, costul unui credit Prima Casa este foarte asemanator la cele 10 banci, cu DAE, calculata pentru un credit de 180.000 de lei (37.000 de euro) pe 25 de ani, intre 4,66% la Unicredit si 5,17% la ING. Aceasta din urma are un credit mai scump pentru ca impune si o asigurare de viata.
Rata lunara la un credit in valoare de 180.000 de lei pe 25 de ani este in jurul a 1.000 de lei (990 de lei la aproape toate bancile, cu exceptia ING), iar suma totala de rambursat in jurul a 300.000 de lei, la finalul celor 25 de ani.
Comparatie cu un credit ipotecar standard
DAE la creditele Prima Casa, de 4,7%, in medie, este cu aproape un punct mai mare decat cel mai ieftin credit imobiliar standard, care se gaseste la CEC Bank, cu o DAE de 5,52% pe an.
Media DAE la creditele ipotecare standard este in jurul a 6%, nivel practicat de banci mari precum Banca Transilvania (BT) si BCR, dar poate ajunge si la 10%, in cazul OTP Bank, sau 9%, la BRD. (vezi aici dobanzile la creditele ipotecare)
Un alt avantaj important al creditelor Prima Casa este si avansul de doar 5%, de trei ori mai mic decat minimul de 15% pentru un credit imobiliar clasic.
Comunicatul FNGCIMM
LANSAREA PROGRAMULUI PRIMA CASA 2020
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta lansarea Programului Prima Casa 2020, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finantelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru anul 2020 prin Hotararea de Guvern nr.112/2020, publicata in Monitorul Oficial nr.100 din data de 11 februarie 2020.
Programul Prima Casa 2020 beneficiaza de aceleasi conditii de garantare din partea statului roman, in favoarea finantarilor acordate de catre cele 14 banci participante in program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
Alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a rezultatelor activitatii de creditare in cadrul programului, desfasurate de finantatori in anul 2019. Astfel, ponderea garantiilor acordate in anul precedent in favoarea fiecarei banci in totalul garantiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garantii in cadrul Programului Prima Casa in anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzatoare pentru anul 2020. Se asigura astfel implementarea unor criterii cantitative si calitative, menite sa optimizeze procesul de distribuire a plafonului, pentru a crea conditiile concurentiale necesare accesarii intr-o masura cat mai mare a programului de catre beneficiari.
”La finalul anului 2019, Programul Prima Casa inregistra peste 260.000 de garantii si promisiuni de garantare, acordate pentru achizitionarea sau constructia de locuinte, pe intreg teritoriul Romaniei. Avem satisfactia de a implementa un program guvernamental, care a impactat pozitiv viata foarte multor romani, fie ca au fost beneficiari directi ai programului, vanzatori, antreprenori sau profesionisti implicati in sectoarele economice conexe. Suntem pregatiti pentru lansarea unei noi etape in derularea programului Prima Casa, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor si partenerilor nostri, mentinand acelasi angajament de a oferi celor care apeleaza la noi, sansa de a-si implini visul, poate cel mai drag romanilor, acela de a avea o casa”, a declarat Dumitru Nancu, Director General al FNGCIMM.
Strategia guvernamentala a Programului Prima Casa are in vedere reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor.
Documente necesare pentru un credit Prima Casa
Dupa aprobarea finantarii, banca, transmite catre FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicatii web, puse la dispozitie de catre FNGCIMM si ataseaza in aplicatie urmatoarele documente:
I. Promisiune de garantare
1. ACHIZITIE
1.1. LOCUINTA NOUA
- solicitarea de acordare a promisiunii de garantare semnata;
- documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti, in copie certificata;
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, in copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi, in copie certificata;
- promisiune unilaterala de creditare;
- in cazul in care se solicita acordarea unei promisiuni de garantare pentru achizitia unei noi locuinte in cadrul Programului, antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi, incheiat de beneficiar, in calitate de promitent-vanzator in vederea vanzarii locuintei achizitionate initial in cadrul Programului, in copie certificata.
1.2. LOCUINTA VECHE
- solicitarea de acordare a promisiunii de garantare semnata;
documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti, in copie certificata;
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, in copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi, in copie certificata;
- promisiune unilaterala de creditare;
- in cazul in care se solicita acordarea unei promisiuni de garantare pentru achizitia unei noi locuinte in cadrul Programului, antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi, incheiat de beneficiar, in calitate de promitent-vanzator in vederea vanzarii locuintei achizitionate initial in cadrul Programului, in copie certificata.
2. CONSTRUCTIE
- solicitarea de garantare semnata;
- documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti, in copie certificata;
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului/beneficiarilor, in copie certificata;
- extras de carte funciara de informare privind terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuinta, in care sa fie notata autorizatia de construire, in copie certificata.
II. Contract de garantare credit
1. ACHIZITIE
1.1. LOCUINTA NOUA
- solicitarea de garantare pentru achizitia/constructia noii locuinte.
Se va completa formularul prevazut in anexa nr. 3.1 pentru achizitia unei noi locuinte, respectiv in anexa nr. 3.2 pentru constructia unei noi locuinte in cadrul Programului. Din solicitarea de garantare si din analiza documentelor atasate acesteia, trebuie sa rezulte ca valoarea noii locuinte, rezultata din raportul de evaluare/devizul estimativ de lucrari, si/sau suprafata utila, raportate la valoarea locuintei initiale, rezultata din raportul de evaluare/devizul estimativ de lucrari, si/sau suprafata utila a acesteia, sunt mai mari decat valoarea evaluata/estimata si/sau suprafata utila a primei locuinte la momentul acordarii creditului pentru achizitia/constructia primei locuinte.
- daca este cazul, promisiunea unilaterala de creditare, in copie certificata si, respectiv, promisiunea de garantare;
- documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti - in copie certificate;
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, utilizand formularul prevazut in anexa nr. 12, in copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi ori documentele specifice procesului de licitatie incheiat de beneficiar, in calitate de promitent-cumparator in vederea achizitionarii noii locuinte in cadrul Programului, respectiv contractul incheiat in vederea construirii unei noi locuinte in cadrul Programului, in copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi incheiat de beneficiar, in calitate de promitent-vanzator in vederea vanzarii locuintei achizitionate initial in cadrul Programului, in copie certificata;
- extras de carte funciara privind noua locuinta ce urmeaza sa fie achizitionata din finantare, eliberat cu cel mult 15 zile inainte de data solicitarii de garantare, actualizat in ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului. in cazul solicitarilor de garantare pentru constructia unei locuinte va fi prezentat extrasul de carte funciara de informare privind terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuinta, in care sa fie notata autorizatia de construire, actualizat in ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului, in copie certificata;
- certificatul de eficienta energetica pentru una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica, in copie certificata;
- acordul emis de MFP pentru instrainarea locuintei achizitionate sau construite in cadrul Programului si pentru ridicarea temporara a interdictiei de grevare cu sarcini a locuintei achizitionate sau construite de catre vanzator in cadrul Programului, dupa caz, in copie certificata.
1.2. LOCUINTA VECHE
- solicitarea de garantare;
- promisiunea unilaterala de creditare si promisiunea de garantare daca este cazul;
- documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti, din copie certificata;
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, din copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi sau documentele specifice procesului de licitatie, din copie certificata;
- extras de carte funciara privind locuinta ce urmeaza sa fie achizitionata din finantare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitarii de garantare, actualizat din ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului, din copie certificata;
- certificatul de eficienta energetica pentru una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica, din copie certificate;
- din cazul achizitionarii unui imobil care a mai facut obiectul unei finantari garantate din cadrul Programului, pentru care interdictia de dinstrainare a expirat, acordul emis de MFP pentru dinstrainarea locuintei achizitionate sau construite din cadrul Programului si pentru ridicarea temporara a interdictiei de grevare cu sarcini a locuintei achizitionate sau construite de catre vanzator din cadrul Programului, dupa caz, din copie certificata.
2. CONSTRUCTIE
- solicitarea de garantare pentru achizitia/constructia noii locuinte.
Se va completa formularul prevazut din anexa nr. 3.1 pentru achizitia unei noi locuinte, respectiv din anexa nr. 3.2 pentru constructia unei noi locuinte din cadrul Programului. Din solicitarea de garantare si din analiza documentelor atasate acesteia, trebuie sa rezulte ca valoarea noii locuinte, rezultata din raportul de evaluare/devizul estimativ de lucrari, si/sau suprafata utila, raportate la valoarea locuintei initiale, rezultata din raportul de evaluare/devizul estimativ de lucrari, si/sau suprafata utila a acesteia, sunt mai mari decât valoarea evaluata/estimata si/sau suprafata utila a primei locuinte la momentul acordarii creditului pentru achizitia/constructia primei locuinte.
- daca este cazul, promisiunea unilaterala de creditare, din copie certificata si, respectiv, promisiunea de garantare;
- documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum si al sotului/sotiei, daca este/sunt casatorit/casatoriti - din copie certificate;
- declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, utilizând formularul prevazut din anexa nr. 12, din copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi ori documentele specifice procesului de licitatie dincheiat de beneficiar, din calitate de promitent-cumparator din vederea achizitionarii noii locuinte din cadrul Programului, respectiv contractul dincheiat din vederea construirii unei noi locuinte din cadrul Programului, din copie certificata;
- antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi dincheiat de beneficiar, din calitate de promitent-vanzator din vederea vânzarii locuintei achizitionate initial din cadrul Programului, din copie certificata;
- extras de carte funciara privind noua locuinta ce urmeaza sa fie achizitionata din finantare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitarii de garantare, actualizat din ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului. din cazul solicitarilor de garantare pentru constructia unei locuinte va fi prezentat extrasul de carte funciara de informare privind terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuinta, din care sa fie notata autorizatia de construire, actualizat din ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului, din copie certificata;
- certificatul de eficienta energetica pentru una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica, din copie certificata;
- acordul emis de MFP pentru dinstrainarea locuintei achizitionate sau construite din cadrul Programului si pentru ridicarea temporara a interdictiei de grevare cu sarcini a locuintei achizitionate sau construite de catre vanzator din cadrul Programului, dupa caz, din copie certificata.
(Sursa: FNGCIMM)
Taguri: UniCredit Bank First Bank BRD Groupe Societe Generale credite ipotecare ING Bank OTP Bank Raiffeisen Bank BT Banca Transilvania Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) Prima Casa Banca Comerciala Romana (BCR) Intesa Sanpaolo Bank CEC Bank Banca Romaneasca Calculatordecredite.ro dobanzi credite ipotecare credite Prima Casa BT Leasing
Comentarii
Burlacu EmiliaPutem benefivia de Creditul Prima Casa sau nu? Ce fel de credit putem face?
Buna ziua! Daca am avut o casa in proprietste si am vsndut-o, adic nu av casa in acest moment putem beneficia dd creditul Orima Casa? In ce conditii? Dava nu, ce credit mai ieftin putem lua pentru a ne construi o casa?/
Velicu Marius
Credit prima casă
Bună ziua În perioada asta ce șanse mai sunt pentru a obține un credit prima casă? Vă mulțumesc
Vasile Coman - Bancherul.ro
credit Prima Casa
Stimate domnule Velicu, sa stiti ca bancile acorda in continuare credite, mai ales Prima Casa, care sunt garantate de stat. Daca aveti probleme cu obtinerea creditului, reveniti la mine sa va ajut: 0723292899, vasile.coman@bancherul.ro
Szabo Anton
Pentru in înprumut prima casa
Buna m-ar interesa in înprumut prima casa,dar nu stiu daca ma calific pt ca am 46 de ani,intrebarea mea este? Pot beneficia de ajutor de înprumut.si daca se poate eu lucrez in UK,pot sa aplic pt ajutor de înprumut pt un apartament.?
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Dobanda la un depozit in lei pe termen de un an a scazut la 2,06%
Dobanda medie platita de banci pentru un depozit in lei la termen de 12 luni constituit la ghiseu de persoanele fizice a scazut in luna ianuarie 2021 la 2,06%, de la 2,16%, conform topului dobanzilor pentru economii practicate de cele mai mari 15 banci, realizat de Bancherul.ro. In cazul detalii
Dobanda la creditele ipotecare a scazut sub 6%, dupa reducerea IRCC la 1,88%
Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie standard la un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti a scazut in luna ianuarie 2021 la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%. Dobanda mai mica se datoreaza detalii
Bancile nu mai au oferte proprii de amanare a ratelor la credite, ci doar aplica OUG 227/2020
Nicio banca nu a venit, pana acum, cu o solutie proprie de amanare a ratelor la credite si in noul an 2021, cum au facut-o anul trecut, in conditii mai avantajoase decat moratoriul adoptat de Guvern prin Ordonantele 37 si 227. Anul trecut, unele banci, precum Banca Transilvania, au detalii
Bancile maresc comisioanele pentru conturi si carduri
Trei banci (BRD, Unicredit si Banca Romaneasca) au majorat semnificativ comisioanele standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice, in special la retragerile de numerar la ghisee. Astfel, BRD a dublat comisionul pentru retragerile de numerar in lei la detalii
- Unicredit creste semnificativ comisioanele pentru conturi si carduri
- Dobanzile la credite si depozite s-au intors in 2020 la nivelurile reduse din urma cu doi ani
- Creditele noi sunt in scadere, dar se mentin la nivelurile din anul precedent, in ciuda pandemiei
- Brexitul inseamna comisioane bancare mai mari pentru transferurile de bani si folosirea cardurilor in Anglia
- BRD majoreaza comisioanele pentru conturi si carduri
- Cat castigam la refinantarea unui credit de nevoi personale cu o dobanda mai mica
- Revenire in V a platilor cu cardul
- Cursul de schimb valutar euro/leu pentru platile cu cardurile Raiffeisen a trecut de 5 lei
- Dobanzile la un depozit bancar in lei pe un an variaza intre 1% si 3,35%
- Ionut Stefan, conciliator CSALB: Rolul nostru este de a face multumiti consumatorii si bancile nu doar cand iau sau dau credite, ci si cand apar probleme
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Doar 14% dintre romani prefera sa-si faca un depozit online, fara sa mearga la banca
- Noi reguli privind platile online cu cardul valabile din 2021, anunta ARB
- Comunitatea bancara anunta ca va participa in continuare la procesul de relansare a economiei
- Comunitatea bancara considera ca educatia financiara trebuie sa devina o prioritate
- Bancile au acordat credite de 38 miliarde lei in primele sase luni ale pandemiei de coronavirus
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Criza COVID-19
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
- Cum se face amanarea ratelor la creditele Unicredit Bank, conform OUG 227/2020
- Cum se amana ratele la Credit Europe Bank
- Banca Romaneasca anunta cum vor fi amanate ratele la credite
- Raiffeisen Bank isi repara sistemul informatic si de carduri tot week-end-ul, dupa caderea din aceasta saptamana
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Care este numarul cardurilor cobranded din totalul cardurilor active
- Creditarea a ramas la niveluri ridicate si in luna octombrie
- Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza
- Valoarea biletelor la ordin neplatite de banci a explodat in iunie
- Valoarea restantelor la credite si numarul firmelor in insolventa au scazut in primele trei luni de pandemie COVID-19
Legislatie
- Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar - Bancar si-a lansat noul site
- Legea nr. 52/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
- OUG nr. 29/2020 privind masurile Guvernului de sustinere a firmelor afectate de criza coronavirusului COVID-19
- Decizia Curtii Constitutionale nr.731 din 6 noiembrie 2019 referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
- Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cum se amana ratele la creditele OTP Bank
- OTP Bank schimba modul de autentificare pentru platile online cu cardul, conform PSD 2
- EximBank coordoneaza un credit sindicalizat de 150 milioane dolari pentru ALRO Slatina
- Oferta OTP Bank de Black Friday: conturi fara comisioane pe viata
- CEC Bank: Lucrari de mentenanta la sistemele informatice, programate intre 5 si 8 noiembrie
Analize economice
- Preturile au crescut cu 2,06% in 2020. Media anuala a inflatiei a fost de 2,6%
- PIB 2020, in scadere cu 5% inaintea ultimului trimestru din 2020
- PIB-ul ar putea creste cu 4,5% in 2021, dupa scaderea de 4,2% in 2020, conform unei prognoze PwC
- Puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 13%
- Romania, campioana europeana detasata la cheltuielile pentru alimente
Ministerul Finantelor
- Aplicatia pentru completarea Formularului 094 in format electronic va fi disponibila pe www.anaf.ro, incepand cu data de 20 ianuarie
- Suspendarea ratelor la credite se poate face pe maxim 9 luni, anunta Ministerul Finantelor
- Normele de aplicare ale OUG 227/2020 privind amanarea ratelor la credite, publicate de Ministerul Finantelor
- Ministerul Finantelor a prelungit pana in 31 martie 2021 anularea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru taxe si impozite
- Ministerul Finantelor emite, din 4 ianuarie 2021, noi emisiuni de titluri de stat prin Programul Tezaur
Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
- Site-ul Birouldecredit.ro are probleme de functionare
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Romania se imprumuta la cele mai mari dobanzi dintre tarile UE
- Aproape zece miliarde € deficit de cont curent la 11 luni. Datoria pe termen lung a crescut in 2020 cu peste 15%
- Comertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020
- Romania, cea mai abrupta reducere a ponderii cheltuielilor cu locuintele dintre statele UE
- Romania, pe locul patru in UE la cheltuielile pentru comunicatii, cu cea mai mare crestere din ultimii zece ani
Statistici
- Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019
- Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)
- Cat este salariul minim pe economie in 2020: 1346 lei net si 2.230 lei brut
- Incluziunea financiara a Romaniei, cea mai mica din Europa, scade, in loc sa creasca
- Pretul caselor, in scadere cu 0,7%, conform Eurostat
FNGCIMM
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
- IMM Invest: ce situatii financiare pot utiliza firmele in declaratia IMM
- IMM Invest: ce situatii financiare pot utiliza firmele in declaratia IMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
- BCE a publicat avizul privind taxa bancara
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
First Bank
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
CSALB
- Cei care nu-si pot plati ratele amanate la credite pot apela la CSALB
- Negocierea in cadrul CSALB ar putea fi obligatorie inaintea proceselor dintre banci si clienti
- CSALB a reusit sa rezolve 433 de litigii dintre banci si clienti, insa in 51 de cazuri negocierile au esuat: exemple si recomandari
- Centrul unde romanii negociaza cu bancile și IFN-urile implinește 5 ani de la infiintare
- Cate reclamatii primeste Provident de la clienti si cum se solutioneaza
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Mobile banking
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
- Atacuri phishing impotriva clientilor a trei banci, depistate de CERT-RO
- Alpha Bank: precizari despre tentativele de real-time phishing
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
Institutul National de Statistica
- Evolutia preturilor locuintelor in perioada 2005-2020, conform statisticilor INS
- Salariul real, in crestere cu 5% in 2020
- Salariul mediu net pe economie a crescut cu 12% in 2018
- Inflatia creste iar la 5,1% in august
- Salariul mediu net si brut pe economie si categorii CAEN
Informatii utile asigurari
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
- Ce este o polita de asigurare auto obligatorie RCA
- Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal Pint.ro Broker de Asigurare SRL
ING Bank
- Cum se amana ratele la creditele ING, conform OUG 227/2020
- ING a blocat alocatia copilului. Ce trebuie sa fac?
- ING Bank are noi reguli pentru limitele de depunere si retragere numerar cu cardul de la ATM-uri
- Cum se actualizeaza datele personale ale clientilor ING Bank persoane fizice si persoane juridice
- Aplicatia Home Bank a ING este in a saptea zi de "disponibilitate partiala" (actualizat)
Ultimele Comentarii
-
Ing
Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii
-
Amanarea rate la banca
As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii
-
Actulizare date
Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii
-
Amenintari blocare conturi
Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii
-
Revolut
Treceti la Revolut pentru plati online si mai ales internationale.. Pentru plata unor bilete de ... detalii