BANCI | Stirea Zilei

Romanii vor putea face plati instant cu telefoanele mobile, din 2019

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-14 22:32

Platile interbancare de mica valoare (sub 50.000 de lei) vor putea fi realizate instant de la finalul acestui an, fata de cateva ore sau chiar o zi, ca in prezent, iar Transfond va pune la dispozitia bancilor, IFN-urilor si fintech-urilor un serviciu suplimentar care va permite platile instant cu dispozitive mobile, din prima parte a anului 2019.

Iata precizarile transmise de Transfond, la solicitarea Bancherul.ro, cu privire la platile instant:

Contextul dezvoltării serviciului Plăţi Instant de către TRANSFOND este unul complex: pe de o parte, industria de plăţi europeană şi globală se mişcă accelerat înspre standardul de Plăţi Instant (incluzând atât băncile și PSP-urile tradiţionale, cât şi FinTech-urile), iar pe de altă parte, piaţa locală este, comparativ cu restul Uniunii Europene, ultima la categoria de plăţi electronice per locuitor, ceea ce indică un deficit masiv de educaţie şi de practică financiară, manifestat atât la nivelul consumatorilor individuali cât şi la cel al utilizatorilor instituţionali de servicii de plăţi.

Astfel, am considerat, in strategia noastra de dezvoltare, ca un instrument electronic cu valente reale de inlocuire a numerarului (si la plata cu numerar transferul de fonduri este unul in timp real) are cele mai bune sanse pentru a furniza pietei locale o premiza concreta de recuperare a ramanerii in urma.
 
Serviciul Plati Instant, avand inca, in Uniunea Europeana, un caracter de serviciu optional, ne asteptam ca si in Romania aderarea la infrastructura centrala a institutiilor de plata sa fie una treptata, pe masura ce proiectul isi va gasi locul in procesul de prioritizare interna a acestor institutii, dar si ca urmare a presiunii clientilor finali (atat initiatori, cat si beneficiari de plati) care vor dori sa poata utiliza platile instant.
 
Cu Plati Instant, saltul înainte față de timpul standard actual de executare a plăților către orice tip de beneficiar, respectiv de la un număr de ore sau de zile de la remiterea ordinului de plată de către plătitor/cumpărător băncii sale, la o executare cvasi-instantanee a acestora, este unul considerabil și are potențialul de a stimula performanța atât în cazul agenților economici (inclusiv marii retaileri, care isi pot organiza diferit managementul lichiditatii, avand in vedere ca incasarea fondurilor va fi una in timp real, daca vor utiliza si promova incasarea prin Plati Instant), cât și în cazul autorităților care implementează o astfel de capacitate de recepție a platilor pe care le au de incasat de la cetateni si agenti economici.
 
Dezvoltarea și lansarea noului serviciu al casei de compensare, respectiv Plăți Instant, constituie un nou pas în demersul de aliniere la normele europene si la tendintele mondiale, a modului de realizare a plăților cu ordin de plata în România si in efortul de creare a conditiilor pentru atenuarea decalajului existent în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană.
 
Platile instant, fiind un instrument utilizabil pentru platile de retail (cunoscute si sub denumirea de plati de mica valoare), vor avea acelasi plafon valoric ca si ordinele de plata traditionale, procesate prin Casa de Compensare Automata SENT, respectiv de pana la 50.000 lei per plata.
 
Trebuie adaugat faptul ca executarea in timp real a unei plati initiate cu ordin de plata (sau de tip transfer credit, in limbaj profesional) este preconizata sa devina noul standard in ceea ce priveste acest tip de plata, intr-un orizont de timp relativ apropiat.

Disponibilitatea unei infrastructuri centrale interbancare de plati instant va impulsiona consistent si utilizarea dispozitivelor mobile in initierea platilor (facem aceasta afirmatie prin comparatie cu invatamintele trase din pietele unde aceste infrastructuri au fost deja lansate in productie: Marea Britanie, Polonia, Danemarca, Suedia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Spania, Elvetia, Turcia, ca sa enumeram doar tarile de pe continentul european sau asociate), prin intermediul unui serviciu auxiliar specific.
 
Si infrastructura de plati instant pusa la dispozitie de TRANSFOND va avea, din prima parte a anului viitor, un astfel de serviciu auxiliar cu valoare adaugata, care va facilita suplimentar platile cu dispozitive mobile.

Acest serviciu auxiliar va consta intr-o baza de date ce va permite alaturarea IBAN-ului clientilor participanti la o plata instant, cu numerele de telefon sau cu alte elemente de identificare proprii ale acestora (de ex. adresa de e-mail), plata putand fi astfel initiata independent de cunoasterea, de catre clientul initiator, a IBAN-ului clientului destinatar.

Toate serviciile de Plati Instant aflate in productie in tarile mai sus mentionate, precum si cele intrate in productie pe alte continente, dispun de un astfel de instrument atasat infrastructurii centrale. Serviciul auxiliar despre care discutam are vocatia reutilizarii si potentarii si a altor servicii de baza puse la dispozitie de catre TRANSFOND, unele deja existente, cum ar fi ordinul de plata traditional, iar altele despre care vom putea discuta atunci cand perspectivele lor vor deveni ceva mai concrete.
 
Pe parcursul proiectului, TRANSFOND a colaborat cu Banca Națională a României – care a avizat Regulile de sistem ale Casei de Compensare Automată ce includ și Plățile Instant, precum și cu Asociația Română a Băncilor (ARB) - Administrator al Schemelor Naționale de Plăți, în cadrul căreia își desfășoară activitatea grupul de lucru Plăți Instant.
 
TRANSFOND a elaborat cerintele pentru noul serviciu si a lucrat cu un furnizor selectat competitiv si specializat in materie de sisteme de plati, pentru a dezvolta aplicația si a o integra in Casa de Compensare Automata, in conditii de maxima eficienta a costurilor si de calitate ridicata.

Ulterior echipa de proiect a realizat cu succes testarea internă, a coordonat testarea cu băncile care au fost pregatite pentru acest pas, aceasta etapa fiind de asemenea, un succes. Intrarea în funcţiune a serviciului va avea loc spre finalul anului 2018, odată cu semnarea primelor convenții de participare a institutiilor de plata la noul sistem si cu obtinerea de catre ARB a tuturor avizelor necesare pentru schema de plata aferenta platilor instant.
 
Pentru serviciul Plati Instant, TRANSFOND a utilizat tehnologii informatice de varf, cu caracter inovator, insa deja testate productiv in alte domenii, atât din punct de vedere al componentelor software, cât și din cel al componentelor hardware, atat ca performanta, cat si ca grad de securitate.
 
În ceea ce privește beneficiile pe care acest serviciu le va aduce consumatorilor, fie ei individuali/persoane fizice, fie operatori economici, fie autoritati (daca acestea decid sa faciliteze incasarea prin Plati Instant) le subliniem pe cele mai evidente:
•             Disponibilitate – Plăți Instant va fi disponibil permanent (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an),
•             Viteză – plata și recepţionarea imediată a banilor în cont (transferul fondurilor de la o institutie de plata la alta durează un maximum 10 secunde, daca acesta este validat si confirmat de infrastructura centrala si de catre sistemele institutiilor de plata implicate),
•             Comoditate – utilizatorul se poate conecta la contul propriu prin intermediul internet banking sau al aplicației mobile a institutiei de plata unde are cont și poate initia o plată instant,
•             Siguranța – dezvoltarea informatica a serviciului, precum si operarea acestuia se incadreaza in aceiași parametri de securitate IT și siguranță a procesului ca și celelalte componente ale Casei de Compensare Automată – SENT.
 
Echipa TRANSFOND este la dispoziţia instituțiilor de plata (banci si non-banci) pentru orice fel de detalii legate de proiect şi își manifestă deschiderea, în continuare, pentru participarea la întâlniri bilaterale de natură să sprijine echipele de proiect ale acestor institutii,  în clarificarea aspectelor de implementare a acestui nou serviciu de infrastructura de plati de retail non-card.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii