BANCI | Stirea Zilei

Bancile impun restrictii la finantarea firmelor, dupa ce BNR le-a cerut mai mult capital

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-09-19 22:47

Bancile cu multe credite neperformante ar putea inaspri conditiile de finantare a firmelor, dupa ce BNR le-a impus, din luna iulie, sa detina mai mult capital, pentru a preveni eventuale riscuri cu care s-ar putea confrunta sectorul bancar intr-o situatie de criza.

“Băncile anticipează o înăsprire moderată a standardelor de creditare, in trimestrul trei din 2018, în contextul introducerii de către BNR a amortizorului de risc sistemic”, se arata in ultimul sondaj realizat de BNR printre bancheri cu privire la creditarea companiilor.

Nivelul inca ridicat al creditelor neperformante detinute de bancile romanesti, in contextul inrautatirii indicatorilor macroeconomici, din cauza modificarilor Codului Fiscal si a politicii fiscale prociclice a Guvernului, si a incertitudinilor externe, au determinat Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa recomande BNR sa ceara capital suplimentar bancilor mai riscante, adica celor care au mai multe credite neperformante.

Este vorba de un asa-zis “amortizor de capital pentru riscul sistemic”, care se aplica tuturor expunerilor bancilor (credite si alte investitii ale acestora) începând cu 30 iunie 2018, “cu scopul de a susține procesul de administrare adecvată a riscului de credit și de creștere a rezilienței sectorului bancar împotriva unor șocuri neanticipate, pe fondul unor circumstanţe structurale nefavorabile”, a anuntat CNSM.

Nivelul capitalului va fi intre 0 si 2% din expunerile bancilor, in functie de indicatorii privind rata creditelor neperformante si gradul de acoperire cu provizioane ale fiecarei banci. (vezi aici detalii)

Bancile europene relaxeaza standardele de creditare

In sondajul BNR se arata ca in T2 din 2018 băncile romanesti nu au modificat standardele de creditare pentru firme comparativ cu trimestrul anterior, acestea rămânând constante atât la nivel agregat, cât și în structura.

La bancile din zona euro, mentioneaza BNR, standardele de creditare au continuat să se relaxeze față de trimestrul precedent, datorita presiunilor concurențiale și percepției la risc a băncilor, în timp ce elemente precum costul finanțării, constrângerile bilanțiere și toleranța la risc au avut o influență restrictivă.

Pentru T3 2018, băncile europene preconizează o continuare a relaxării standardelor de creditare pentru segmentul companiilor. În ceea ce privește cererea de credite, aceasta a crescut și în cadrul zonei euro, fiind susținută în special de nivelul scăzut al ratelor dobânzilor, de necesarul de finanțare pentru stocuri și capital de lucru, precum și de activități de tip fuziuni și achiziții.

In cazul bancilor romanesti, factorii care contribuie la modificarea standardelor de creditare la nivel local nu au înregistrat variații față de trimestrul anterior. Situatia capitalului bancii si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR au fost singurii factori luati in calcul de banci.

Împrumuturile garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale nu au suferit modificări în ceea ce privește standardele de creditare, estimările băncilor pentru trimestrul următor fiind de menținere la un nivel relativ constant al acestora.

Niciunul dintre termenii creditării nu a înregistrat variații notabile în T2 2018 comparativ cu T1 2018.

Cererea de credite a continuat să avanseze semnificativ și în T2, conform așteptărilor anterioare ale băncilor, atât la nivel agregat, cât și în structură.

După tipul împrumutului, se distinge o preferință a companiilor pentru creditele cu scadențe mai lungi.

Așteptările băncilor cu privire la evoluția cererii de credite din T3 sunt de ușoară temperare a ritmului de creștere a acesteia. Astfel, deși la nivel agregat băncile estimează o majorare moderată a cererii, în funcție de dimensiune, companiile de talie mică și mijlocie sunt așteptate să contribuie mai mult la această dinamică, în timp ce cererea provenită din partea firmelor de talie mare este preconizată a se menține la nivelul din trimestrul curent (T2).

Ponderea creditelor respinse în totalul împrumuturilor solicitate s-a menținut la același nivel.

Riscul de credit dezagregat pe domenii de activitate a înregistrat tendințe de creștere în sectoarele energie, turism și imobiliar. Astfel, majorarea nivelului perceput al riscului aferent sectorului energie a fost moderată, în timp ce în cazul sectoarelor turism și imobiliar, creșterea a fost de amplitudine marginală.

Riscul de credit nu s-a modificat în funcție de dimensiunea companiilor.

Pierderea în caz de nerambursare (LGD) la nivel agregat s-a menținut la un nivel relativ constant, de 30 la sută, în T2 2018. În structură, modificările nu sunt semnificative, cu excepția sectorului industriei extractive, pentru care nivelul LGD s-a îmbunătățit considerabil față de trimestrul anterior.

Informaţia despre LGD pentru creditele acordate atât companiilor, cât şi populaţiei, trebuie interpretată cu prudenţă, având în vedere seria scurtă de date disponibile de către bănci pentru a cuantifica acest indicator.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

Ce trebuie sa fac daca Raiffeisen nu vrea sa-mi inchida contul si cardul, decat daca ma prezint la banca?

"Domnule Vasile Coman, In trecut am urmarit cu interes lupta dvs imptriva bancilor care opereaza in Romania, si ca atare asta vin si e la dvs cu o astfel de problema. Sunt plecat la munca in strainatea si avand un cont la Raiffesen (de peste 19 ani) am ajuns detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Revolut

    Bună seara! Am citit ca puteți discuta cu cei de la revolut pe cale amiabilă pentru deblocarea ... detalii

  • Sesizare

    Bună ziua,alo vodafone problema e la voi,mai folosim și noi reteaua sau plătim degeaba,de ieri ... detalii

  • Credit adaptare locuință

    Buna ziua, am 46 ani, de un an de zile incadrat grad handicap grav cu însoțitor. Am nevoie de ... detalii

  • Sesizare

    Ce se întâmplă, am 4 abonamente la vodafone,nu pot comunica cu membrii familiei,zona Oltenița, ... detalii

  • Card ing young

    Am deschis un cont ing young pentru copil pentru bursa si nu reușesc sa atașez un card acestui ... detalii