BANCI | Stirea Zilei

Bancile au platit impozite pe profit de 328 milioane lei, aproape toata cota legala de 16% din castigul record de 2 miliarde lei obtinut in T1 2018

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-05-30 00:26

Bancile romanesti au platit statului un impozit pe profit in valoare de 328 milioane lei aferent castigului brut de 2,095 miliarde lei obtinut in primul trimestru (T1) din 2018, astfel ca au realizat un rezultat net de 1,767 miliarde lei, un record istoric.

Nivelul impozitului achitat statului reprezinta 15,6% din valoarea profitului brut, adica aproape de cota legala de 16% a impozitului pe profit in Romania.

Asta in ciuda faptului ca au existat 14 banci care au raportat pierderi in primele trei luni din acest an, in timp ce 22 au avut rezultate pozitive, conform datelor BNR furnizate la solicitarea Bancherul.ro.

Explicatia este urmatoarea: aproape tot profitul net al sistemului bancar a fost realizat de primele sapte banci ca marime (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC), care detin impreuna 75% din activele bancare totale: ele au acumulat castiguri de peste 1,7 miliarde lei, din profitul total de 1,77 miliarde lei al sistemului bancar.

Cel mai ridicat profit a fost obtinut de BRD, cu 414 milioane lei, urmata de Banca Transilvania, cu 389 milioane lei, BCR, cu 252 milioane lei, Raiffeisen cu 212 milioane lei, ING, cu 193 milioane lei, CEC Bank, cu 171 milioane lei si Unicredit cu 135 milioane lei.

Fostul ministru de Finante, Ionut Misa, a acuzat anul trecut bancile ca majoritatea acestora nu platesc impozit pe profit, recurgand la oprimizari fiscale prin vanzarea de credite neperformante sau imprumuturi intragrup. Unele banci mari, precum BCR sau BRD, au fost controlate de ANAF si li s-au imputat impozite mai mari, insa bancile au contestat in justitie deciziile fiscului, procesele fiind inca pe rolul instantelor.

Ministerul Finantelor a precizat ca exista 31 de societati bancare dintr-un total de 46 care la finalul anului 2016 inregistrau pierderi fiscale, lista celor 46 de banci cuprinzand insa si banci care nu mai sunt active si cooperative de credite.

Astfel, exista doar 36 de banci active, dintre care numai 7 au declarat pierderi fiscale aferente anului 2016, in conditiile in care 10 banci au raportat pierderi contabile, conform datelor BNR.

Celor 7 li se adauga insa alte 12 care desi au avut profit, nu au platit impozit, intrucat au de recuperat pierderi din anii anteriori. In total, asadar, in 2016 un numar de 19 banci dintre cele 36 nu au platit impozit pe profit. (vezi aici detalii)

In acest an, dupa cum se vede, pare-se ca majoritatea bancilor mari si-au achitat impozitul pe profit, in conditiile in care ele si-au recuperat, intre timp, pierderile fiscale inregistrate in anii precedenti.

Numarul bancilor pe pierdere s-a dublat

Interesant este ca numarul bancilor cu pierderi s-a dublat in primul trimestru din acest an, comparativ cu finalul lui 2017, cand doar 7 banci au incheiat anul pe pierdere, iar 28 au fost profitabile. In T1 2017 au fost 11 banci cu pierderi, la fel ca in primul trimestru din 2016.

De ce s-au inmultit bancile cu pierderi, intr-un context economic favorabil pentru sistemul bancar, care a obtinut un profit record istoric in primul trimestru?

Principala explicatie ramane aceea ca exista mai multe banci foarte mici, mici sau de talie medie care nici acum nu au reusit sa scape de efectele crizei din 2008, neputandu-se vinde, restructura sau adapta la noul context economic si bancar.

In acelasi timp, in plutonul bancilor cu pierderi au intrat si cele doua banci pentru locuinte ale BCR si Raiffeisen, afectate de un control al Curtii de Conturi de la finalul lui 2015.

Printre bancile cu pierderi din sistemul bancar putem enumera: BRCI, TBI Bank, Banca Comerciala Feroviara, Patria Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Procredit Bank, Marfin Bank, Veneto Banca, Piraeus Bank, Banca Romaneasca.

Vorbim asadar de aproape intregul grup de banci mici, fiecare cu active sub 1% din valoarea totala a activelor sistemului bancar, cu mici exceptii, precum Porsche Bank, carora li se adauga cele doua banci grecesti, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, ambele in proces de vanzare.

Bancile italiene Intesa si Veneto, alte doua banci mici, cu cote de piata in jur de 1%, au de asemenea probleme de profitabilitate, dupa ce au trecut prin procese de restructurari.

Cum au batut bancile recordul de profit

Bancile au reusit sa obtina un profit record in primul trimestru datorita veniturilor in crestere de pe urma acordarii unor volume tot mai mari de credite, in timp ce riscul de credit, adica provizioanele sau ajustarile pentru depreciere pentru posibile credite neperformante, a continuat sa se reduca.

Valoarea provizioanelor conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) a scazut la 9,9 miliarde lei, de la 13,8 miliarde lei la finalul anului precedent.

In privinta retelei de unitati bancare, pentru prima data in ultima perioada aceasta da semne de stabilizare, fiind chiar in crestere cu trei unitati in primul trimestru: de la 4.555 de unitati bancare la finalul lui 2017 la 4.558 la sfarsitul lunii martie 2018.

Fata de martie 2017 insa avem lipsa 174 de unitati bancare.

Numarul salariatilor a crescut cu 655 in primul trimestru din acest an, de la 55.044 la finalul lui 2017 la 55.699 in martie 2018.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multi indicatori bancari la finalul lunii martie 2017

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii