BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank plateste pentru imprumuturile subordonate de la banca-mama din Austria dobanzi de patru ori mai mari decat creditele de la alte banci sau depozitele clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-03 22:02

In 2003 si 2004, Raiffeisen Bank Romania a incheiat cu banca-mama din Austria, Raiffeien Zentralbank Osterreich AG trei credite subordonate in valoare totala de 67 milioane euro, cu o dobanda compusa din EURIBOR la 3 sau 6 luni plus o marja fixa de 1,25%.

Imprumuturile urmau sa fie rambursate in perioada 2010-2011.

Ulterior, in 2006, a fost contractata o noua finantare de 20 milioane lei, cu dobanda formata din EURIBOR la 3 luni plus 0,95%, care urma sa fie rambursat in 2012.

Asadar la finalul lui 2006, Raiffeisen Bank avea in total imprumuturi subordonate in valoare de 87 milioane euro.

Conform raportului anual al bancii din 2006, dobanda medie platita bancii-mama pentru imprumuturile subordonate era de 4,81%, in conditiile in care EURIBOR la 6 luni avea o valoare de 3,8% la finalul lui 2006.

Costul finantarii de la banca-mama, de 4,81%, era asadar doar putin mai mic decat cel al resurselor atrase de la alte banci si institutii internationale, de 5,1%.

Se poate spune, asadar ca in 2006, asadar in urma cu 10 ani, Raiffeisen Bank Romania a atras bani de la banca-mama din Austria la pretul pietei, conform prevederilor legale privind preturile de transfer, potrivit carora tranzactiile intre partile afiliate (banca-mama si subsidiare) trebuie sa fie facute la valoarea de piata.

Sa vedem insa ce s-a intamplat in urmatorii ani.

In 2007, dobanda la creditele subordonate a sarit la 5,34%, iar cea la creditele de la alte banci a urcat de asemenea la 6,37%, intrucat dobanda pietei, EURIBOR la 6 luni, a avansat la 4,4% in 2007, anul de varf al euforiei economice mondiale care a incheiat ciclul de crestere economica, inaintea izbucnirii crizei financiare din 2008.

La finalul lui 2008, dupa izbucnirea crizei, EURIBOR a coborat la doar 3%, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de referinta pentru euro de la 5,25% in iulie 2008 la 3% in decembrie 2008.

Scaderea EURIBOR cu aproape un punct si jumatate ar fi trebuit sa influenteze si dobanda imprumuturilor subordonate ale Raiffeisen, care dupa cum am vazut se formeaza in functie de EURIBOR.

Ceea ce nu s-a intamplat. Dimpotriva, dobanda medie la creditele subordonate ale Raiffeisen a crescut la 6,03% in 2008.

Anul urmator insa, in 2009, dobanda la imprumuturile subordonate s-a injumatatit, la 3,1%, insa in conditiile in care EURIBOR a ajuns la doar 0,99% la finalul anului, pe masura ce BCE a cotinuat sa scada dobanda de referinta, pentru a contracara criza.

In 2010 si 2011 EURIBOR a mai crescut putin, in jurul a 1,5%, in timp ce dobanda imprumuturilor subordonate ale Raiffeisen s-a stabilizat la 2-3%.

Imprumuturile subordonate contractate in 2003-2004 au ajuns la scadenta in 2012, astfel ca in 2013 Raiffeisen a contractat doua noi facilitati de creditare de la banca-mama, una in valoare de 100 milioane euro, alta de 42 milioane franci elvetieni (CHF).

Banca nu dezvaluie insa in rapoartele sale anuale conditiile noilor imprumuturi, adica dobanda si perioada de rambursare, ci doar dobanda medie achitata.

Dobanda care, incepand din 2014, se decupleaza total atat de evolutia EURIBOR, cat si de dobanda pentru creditele luate de la alte banci.

Astfel, in 2014 dobanda medie la imprumuturile subordonate a fost 4,52%, in timp ce EURIBOR scazuse la doar 0,17% la finalul aceluiasi an.

In acelasi timp, dobanda medie pentru creditele obtinute de la alte banci era 2,2%, la jumatate fata de cea platita bancii-mama.

Dobanda imprumuturilor subordonate a scazut in 2015 cu peste un punct, la 3,39%, in conditiile in care EURIBOR a ajuns pe teritoriu negativ, -0,04%.

Anul trecut insa, in 2016, dobanda imprumuturilor subordoante ale Raiffeisen Bank, in valoare totala de 210 milioane euro, a crescut iar la 3,88%, in ciuda faptului ca EURIBOR a coborat la finalul anului la -0,22%, iar dobanda medie pentru creditele luate de la alte banci a fost de asemenea in scadere, la 0,99%, mult mai mica decat dobanda platita bancii-mama din Austria.

In acelasi timp, Raiffeisen Bank Romania a platit o dobanda medie de 1,59% pentru depozitele atrase de la alte banci, adica tot de la banca-mama, de trei ori mai mult decat dobanda platita de banca pentru depozitele clientelei (populatie si firme), de doar 0,52%.

De ce plateste Raiffeisen Bank dobanzi mult mai mari pentru imprumuturile subordonate de la banca-mama decat cele pentru creditele luate de la alte banci?

Responsabilii cu comunicarea ai Raiffeisen Bank nu au raspuns la aceasta intrebare trimisa de Bancherul.ro.

Ministrul Finantelor a acuzat recent unele banci ca recurg la optimizari fiscale pentru a plati mai putine impozite statului, una dintre metode fiind preturile de transfer, prin practicarea unor dobanzi ridicate la imprumuturile primite de la bancile-mama din strainatate.

Taguri: Raiffeisen Bank  Ministerul Finantelor  EURIBOR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)

Pe baza reclamatiilor primite de la cititori, am intocmit o lista a aplicatiilor si platformelor de investitii in actiuni si criptomonede prin care se deruleaza fraude online (scams). De asemenea, publicam si lista platformelor de criptomonede care sunt folosite detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

CEC Bank, ING Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania si Garanti BBVA sunt, in ordine, bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare. In cazul dobanzilor variabile pe toata perioada de creditare, topul este urmatorul: CEC Bank, Intesa, detalii

Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania

Am vazut doua articole tip reclama mascata in doua reviste celebre: Readers Digest din Statele Unite (a fost odata cea mai citita din lume, prezenta si la noi in a doua parte a anilor 2000) si Ziarul Financiar. Articolul din editia americana a Readers Digest se detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 10%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 10%, echivalentul a 343 milioane lei, la 3,7 miliarde lei, in primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Impozitul pe profit platit statului de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii