BANCI | Stirea Zilei

Care banca are cele mai mici comisioane la contul de firma nou-infiintata (start-up): CEC, BCR sau BT? (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-31 22:10

Recomandarile BNR catre banci de a se concentra mai mult pe creditarea firmelor decat a persoanelor fizice, pentru a contracara cresterea excesiva a consumului in defavoarea investitiilor, dar si initiativele luate in ultimul timp de autoritati de sustinere a IMM-urilor, precum Programul start-up nation, dar si intentia FNGCIMM de a reveni la menirea initala si de a reduce treptat garantiile pentru creditele Prima Casa, determina bancile sa devina mai active pe partea de servicii financiare oferite firmelor.

Ultimul exemplu este al CEC Bank, care a anuntat ieri o oferta pentru start-up-uri, adica firme cu o vechime mai mica de un an, la pachetul standard de cont curent (Pachetul Operational IMM 150 de ani), care contine diverse servicii si comisioane fara costuri.

Astfel, start-up-urile care-si deschid cont la CEC Bank pana la finalul anului vor avea, gratuit, timp de un an, urmatoarele servicii incluse in pachet:

- cont curent in lei
- card de debit
- internet banking
- mobile banking
- alerte prin SMS
- incasari in lei interbancare

Dupa perioada de un an, cand firma nu mai este start-up, ci IMM (sau SA), pachetul standard are un cost lunar de administrare de 25 de lei si contine mai putine servicii, 4 mai exact: cont, card, internet banking si alerte prin SMS. Pentru mobile banking, abonamentul lunar este 10 lei, iar incasarile in lei interbancare au comisioane intre 4 si 10 lei, in functie de suma incasata: 4 lei pentru sume de maxim 500 de lei, 7 lei pentru sume intre 500 si 50.000 de lei si 10 pentru sume mai mari.

Sa vedem acum care este oferta altor banci concurente.

Oferta BT pentru start-up-uri

Banca Transilvania (BT) are de mai multi ani o oferta pentru start-up-uri, carora le ofera, din momentul deschiderii contului, pana la implinirea unui an de activitate a firmei (la BCR si CEC oferta este valabila un an de la deschiderea contului, chiar daca se depaseste un an de la infiintarea firmei), urmatoarele gratuitati:

- cont curent in lei
- internet si mobile banking
- plati online
- incasari si plati cu cec-uri si bilete la ordin
- incasari cu ordin de plata

In comparatie cu oferta CEC, cea a BT are in minus cardul de debit, care costa 5 lei pe an, serviciul de alerte prin SMS, care costa 10 lei lunar pentru un numar de 40 de SMS-uri sau 20 de lei pentru 80 de SMS-uri, precum si comisionul de incasari interbancare, de 5 lei.

In schimb, BT are in plus fata de CEC comisioanele gratuite pentru platile interbancare (intre doua banci diferite), care costa intre 3 si 7 lei la CEC Bank, precum si operatiunile cu instrumente de debit (cec-uri si bilete la ordin).

Daca facem abstractie de instrumentele de debit, care nu sunt utilizate de toate firmele si oricum nu sunt printre cele mai frecvente operatiuni bancare, se poate spune ca oferta CEC este comparabila de cea a BT.

Dupa primul an, clientii BT vor plati urmatoarele comisioane:

- 5 lei/lunar pentru administrarea contului
- intre 2,5 si 10 lei pentru platile interbancare in lei
- 5 lei pentru incasarile interbancare
- 20 lei/lunar pentru abonamentul de internet banking
- 5 lei/lunar pentru abonamentul de mobile banking

Oferta BCR, apropiata de cea a CEC

Si BCR are o oferta cu mai multe servicii gratuite pentru start-up-uri, pe o perioada de un an, care cuprinde urmatoarele:

- cont curent in lei
- card de debit
- internet banking
- incasari in cont
- plati online, cu exceptia comisioanelor BNR/Transfond
alerte SMS/e-mail

Comparativ cu oferta CEC, cea a BCR este aproape identica in ceea ce priveste operatiunile de baza, fara instrumentele de debit.

Dar ce se intampla daca luam in considerare si comisioanele aferente instrumentelor de debit, precum si platile in valuta?

Obtinem costuri totale care variaza intre 71 de lei la CEC Bank, 85 de lei la BT si 157 de lei la BCR.

BCR a acumulat un cost total semnificativ mai ridicat in principal din cauza comisioanelor mai mari la operatiunile in valuta.

Care sunt comisioanele dupa primul an de promotie

Dupa anul de promotie, start-up-urile care au ales sa-si deschida conturi la CEC Bank vor achita in total comisioane de 115 lei lunar pentru cele 15 produse si servicii luate in calcul (vezi tabel). Calculul a avut in vedere comisioanele standard ale bancii.

In cazul BCR, dupa primul an de promotie pentru start-up-uri, firmele vor achita comisioane totale de 194 de lei. Calculul s-a facut in baza comisioanelor pentru contul standard destinate persoanelor juridice.

Iar la BT, dupa primul an de promotie, firmele nou-infiintate vor achita in total comisioane de 135 lei, mai multe decat la CEC Bank, dar mai putine decat la BCR.

Actualizare 15.09.2017

- La subtitlul “Oferta BT pentru start-up-uri”, in primul paragraf, s-a precizat ca oferta este valabila doar din momentul deschiderii contului pana la implinirea unui an de activitate a firmei (la BCR si CEC oferta este valabila un an de la deschiderea contului, chiar daca se depaseste un an de la infiintarea firmei).

- Tabelul din fotografie a fost corectat la CEC Bank, unde au fost introduse comisioanele pentru contul standard valabile incepand din al doilea an, pentru a se putea face o comparatie corecta cu BCR si BT. Initial, in tabel au fost luate in calcul comisioanele aferente pachetului CEC Bank (Pachetul Operational IMM 150 de ani).

De asemenea, tabelul a fost corectat si la comisionul anual de administrare a cardului de debit oferit de BCR, care initial era de 40 de lei pe an, insa nu se percepe firmelor mici, cu cifra de afaceri de sub 1 milion de euro anual, asa incat a fost scos. 

In consecinta si textul de la intertitlul “Care sunt comisioanele dupa primul an de promotie” a fost corectat cu suma noilor comisioane standard la CEC Bank dupa primul an (115 lei in loc de 110 lei) si la BCR (194 lei in loc de 197 lei).

Taguri: Banca Transilvania  plati online  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  CEC Bank  comisioane cont bancar  cont bancar  internet banking  mobile banking  carduri de debit  plati in euro  plati  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii