BANCI | Stirea Zilei

Euforia consumului continua: romanii obtin imprumuturi record de la banci, in timp ce finantarile pentru firme bat pasul pe loc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-26 21:59

Creditele de consum acordate de banci populatiei au stabilit un nou record de crestere in luna mai, de 1,2 miliarde lei, fata de doar 200 milioane lei in aprilie si numai 100 milioane lei in luna mai a anului trecut, arata statisticile BNR.

Creditele de consum acordate de banci au avut in luna mai o valoare mai mare decat imprumuturile pentru locuinte, iar finantarile pentru firme au stagnat.

Soldul creditelor de consum in lei a urcat astfel in luna mai la 37,3 miliarde lei, cu 4,6 miliarde lei peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Acestora li se adauga si creditele in valuta, care nu se mai acorda in prezent, astfel ca totalul creditelor de consum detinute de populatie se ridica la 53 miliarde lei, in crestere de la 51,7 miliarde lei in mai 2016.

Comparativ, volumul creditelor pentru locuinte este mai mare, de 60,5 miliarde lei, insa in luna mai au crescut cu 900 milioane lei, mai putin decat cele de consum.

Valoarea totala a creditelor pentru locuinte in lei ramane, deocamdata, sub cea a creditelor de consum, insa decalajul s-a micsorat semnificativ in ultimii ani, de cand creditele ipotecare prin Programul Prima Casa se acorda exclusiv in moneda nationala.

In privinta finantarilor acordate de banci firmelor, acesteau au avut o crestere de doar 200 milioane lei in luna mai, dupa ce au stagnat in aprilie.

Finantarile in lei au ramas in mai la aceeasi valoare ca luna precedenta (58,5 miliarde lei), in timp ce finantarile in euro au crescut cu echivalentul a 300 milioane lei, la 42 miliarde lei.

Bancile isi promoveaza creditele de consum

Cresterea puternica a creditelor pentru consum are loc pe fondul majorarii veniturilor populatiei, dar si a reclamelor facute de banci, care-si promoveaza intens imprumuturile de nevoi personale.

Astfel, BCR are in continuare in derulare compania la Creditul Divers BCR, cu rate fixe: pentru 10.000 de lei imprumutati, rata in lei este 210 lei, pe o perioada de 5 ani, daca incasezi salariul sau pensia la banca.

Banca nu precizeaza insa, pe site-ul propriu, si care este dobanda si DAE aferenta creditului, nici cat este sumata totala de rambursat, incalcand astfel legea (OUG 50/2010).

BRD are in derulare, de asemenea, o campania la creditul de consum Expresso, cu o dobanda variabila, de 6,3% plus ROBOR la 6 luni, care este 1,08%, adica 7,38% in total. Daca se adauga si comisioanele, costul total al creditului, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la 9,11%, pentru clientii care-si incaseaza venitul intr-un cont al bancii. Pentru restul clientilor, dobanda creste cu un punct, iar DAE este 10,2%.

Raiffeisen isi promoveaza si ea creditul de consum Flexicredit, cu o dobanda standard variabila de 11,93% (10,8% plus ROBOR la 6 luni) si DAE de 14,17%.

CEC Bank are la randul sau o companie de promovare a creditului de nevoi personale, cu o dobanda variabila de 7,85% (7% plus ROBOR la 3 luni) si DAE de 11,29%.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  credite de consum  Raiffeisen Bank  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  statistici BNR  CEC Bank  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii