BANCI | Stirea Zilei

Euforia consumului continua: romanii obtin imprumuturi record de la banci, in timp ce finantarile pentru firme bat pasul pe loc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-26 21:59

Creditele de consum acordate de banci populatiei au stabilit un nou record de crestere in luna mai, de 1,2 miliarde lei, fata de doar 200 milioane lei in aprilie si numai 100 milioane lei in luna mai a anului trecut, arata statisticile BNR.

Creditele de consum acordate de banci au avut in luna mai o valoare mai mare decat imprumuturile pentru locuinte, iar finantarile pentru firme au stagnat.

Soldul creditelor de consum in lei a urcat astfel in luna mai la 37,3 miliarde lei, cu 4,6 miliarde lei peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Acestora li se adauga si creditele in valuta, care nu se mai acorda in prezent, astfel ca totalul creditelor de consum detinute de populatie se ridica la 53 miliarde lei, in crestere de la 51,7 miliarde lei in mai 2016.

Comparativ, volumul creditelor pentru locuinte este mai mare, de 60,5 miliarde lei, insa in luna mai au crescut cu 900 milioane lei, mai putin decat cele de consum.

Valoarea totala a creditelor pentru locuinte in lei ramane, deocamdata, sub cea a creditelor de consum, insa decalajul s-a micsorat semnificativ in ultimii ani, de cand creditele ipotecare prin Programul Prima Casa se acorda exclusiv in moneda nationala.

In privinta finantarilor acordate de banci firmelor, acesteau au avut o crestere de doar 200 milioane lei in luna mai, dupa ce au stagnat in aprilie.

Finantarile in lei au ramas in mai la aceeasi valoare ca luna precedenta (58,5 miliarde lei), in timp ce finantarile in euro au crescut cu echivalentul a 300 milioane lei, la 42 miliarde lei.

Bancile isi promoveaza creditele de consum

Cresterea puternica a creditelor pentru consum are loc pe fondul majorarii veniturilor populatiei, dar si a reclamelor facute de banci, care-si promoveaza intens imprumuturile de nevoi personale.

Astfel, BCR are in continuare in derulare compania la Creditul Divers BCR, cu rate fixe: pentru 10.000 de lei imprumutati, rata in lei este 210 lei, pe o perioada de 5 ani, daca incasezi salariul sau pensia la banca.

Banca nu precizeaza insa, pe site-ul propriu, si care este dobanda si DAE aferenta creditului, nici cat este sumata totala de rambursat, incalcand astfel legea (OUG 50/2010).

BRD are in derulare, de asemenea, o campania la creditul de consum Expresso, cu o dobanda variabila, de 6,3% plus ROBOR la 6 luni, care este 1,08%, adica 7,38% in total. Daca se adauga si comisioanele, costul total al creditului, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la 9,11%, pentru clientii care-si incaseaza venitul intr-un cont al bancii. Pentru restul clientilor, dobanda creste cu un punct, iar DAE este 10,2%.

Raiffeisen isi promoveaza si ea creditul de consum Flexicredit, cu o dobanda standard variabila de 11,93% (10,8% plus ROBOR la 6 luni) si DAE de 14,17%.

CEC Bank are la randul sau o companie de promovare a creditului de nevoi personale, cu o dobanda variabila de 7,85% (7% plus ROBOR la 3 luni) si DAE de 11,29%.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  credite de consum  Raiffeisen Bank  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  statistici BNR  CEC Bank  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiArticole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania

Am vazut doua articole tip reclama mascata in doua reviste celebre: Readers Digest din Statele Unite (a fost odata cea mai citita din lume, prezenta si la noi in a doua parte a anilor 2000) si Ziarul Financiar. Articolul din editia americana a Readers Digest se detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 10%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 10%, echivalentul a 343 milioane lei, la 3,7 miliarde lei, in primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Impozitul pe profit platit statului de detalii

Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii