BANCI | Stirea Zilei

Euforia consumului continua: romanii obtin imprumuturi record de la banci, in timp ce finantarile pentru firme bat pasul pe loc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-26 21:59

Creditele de consum acordate de banci populatiei au stabilit un nou record de crestere in luna mai, de 1,2 miliarde lei, fata de doar 200 milioane lei in aprilie si numai 100 milioane lei in luna mai a anului trecut, arata statisticile BNR.

Creditele de consum acordate de banci au avut in luna mai o valoare mai mare decat imprumuturile pentru locuinte, iar finantarile pentru firme au stagnat.

Soldul creditelor de consum in lei a urcat astfel in luna mai la 37,3 miliarde lei, cu 4,6 miliarde lei peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Acestora li se adauga si creditele in valuta, care nu se mai acorda in prezent, astfel ca totalul creditelor de consum detinute de populatie se ridica la 53 miliarde lei, in crestere de la 51,7 miliarde lei in mai 2016.

Comparativ, volumul creditelor pentru locuinte este mai mare, de 60,5 miliarde lei, insa in luna mai au crescut cu 900 milioane lei, mai putin decat cele de consum.

Valoarea totala a creditelor pentru locuinte in lei ramane, deocamdata, sub cea a creditelor de consum, insa decalajul s-a micsorat semnificativ in ultimii ani, de cand creditele ipotecare prin Programul Prima Casa se acorda exclusiv in moneda nationala.

In privinta finantarilor acordate de banci firmelor, acesteau au avut o crestere de doar 200 milioane lei in luna mai, dupa ce au stagnat in aprilie.

Finantarile in lei au ramas in mai la aceeasi valoare ca luna precedenta (58,5 miliarde lei), in timp ce finantarile in euro au crescut cu echivalentul a 300 milioane lei, la 42 miliarde lei.

Bancile isi promoveaza creditele de consum

Cresterea puternica a creditelor pentru consum are loc pe fondul majorarii veniturilor populatiei, dar si a reclamelor facute de banci, care-si promoveaza intens imprumuturile de nevoi personale.

Astfel, BCR are in continuare in derulare compania la Creditul Divers BCR, cu rate fixe: pentru 10.000 de lei imprumutati, rata in lei este 210 lei, pe o perioada de 5 ani, daca incasezi salariul sau pensia la banca.

Banca nu precizeaza insa, pe site-ul propriu, si care este dobanda si DAE aferenta creditului, nici cat este sumata totala de rambursat, incalcand astfel legea (OUG 50/2010).

BRD are in derulare, de asemenea, o campania la creditul de consum Expresso, cu o dobanda variabila, de 6,3% plus ROBOR la 6 luni, care este 1,08%, adica 7,38% in total. Daca se adauga si comisioanele, costul total al creditului, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la 9,11%, pentru clientii care-si incaseaza venitul intr-un cont al bancii. Pentru restul clientilor, dobanda creste cu un punct, iar DAE este 10,2%.

Raiffeisen isi promoveaza si ea creditul de consum Flexicredit, cu o dobanda standard variabila de 11,93% (10,8% plus ROBOR la 6 luni) si DAE de 14,17%.

CEC Bank are la randul sau o companie de promovare a creditului de nevoi personale, cu o dobanda variabila de 7,85% (7% plus ROBOR la 3 luni) si DAE de 11,29%.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  credite de consum  Raiffeisen Bank  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  statistici BNR  CEC Bank  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)

Pe baza reclamatiilor primite de la cititori, am intocmit o lista a aplicatiilor si platformelor de investitii in actiuni si criptomonede prin care se deruleaza fraude online (scams). De asemenea, publicam si lista platformelor de criptomonede care sunt folosite detalii

  

Ultimele Comentarii