BANCI | Stirea Zilei

OTP Bank a avut pierderi in ultimul trimestru din 2016, din cauza proceselor cu clientii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-06 08:20

OTP Bank Romania a avut in ultimul trimestru din 2016 o pierdere de 1,78 milioane euro (550 milioane forinti), din cauza cheltuielilor cu litigiile pe care le are cu clientii, precum cele aferente legii privind darea in plata si conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF).

OTP Bank a primit, pana la finalul lui 2016, un numar de 269 de notificari pentru darea in plata, pentru credite cu o valoare de 83 milioane lei, pentru care banca a facut provizioanele necesare.

Banca a incheiat insa anul trecut cu un profit de 5,34 milioane euro (1,65 miliarde forinti), in crestere cu 12% fata de anul precedent, conform raportului financiar publicat de banca-mama din Ungaria.

Si provizioanele pentru restantele la credite au crescut cu 10% in ultimele trei luni ale anului trecut.

OTP Bank a incasat anul trecut mai putine dobanzi pentru creditele acordate decat anul precedent, din cauza programului de conversie in lei a creditelor in CHF, prin care banca a facut un discount de aproximativ 20% din datoriile clientilor. 

De asemenea, si veniturile bancii din comisioane au fost in scadere in 2016, fata de 2015.

OTP Bank a recunoscut in 2016 credite neperformante de 32 milioane euro, prin write-offs si vanzarea catre firmele de recuperare.

Rata creditelor neperformante, de 17,4%, ramane insa cu mult peste media sistemului bancar, de 9,46% si peste nivelul din 2016, de 16,7%.

Raportul cost/venit s-a imbunatatit semnificativ anul trecut, cu 10 puncte procentuale, la 67,9%, de la 78% in 2015, cand banca a avut cheltuieli suplimentare legate de preluarea Millennium Bank.

Rata de profitabilitate a capitalului (ROE) a crescut cu 1 punct de baza, la 3,7%, dar este cu mult sub media sistemului bancar, de 10,67%.

Rentabilitatea activelor (ROA) a ramas neschimbata, la 0,3%, de asemenea substantial sub media pietei, care a fost 1,10% in 2016.

Activele OTP Bank Romania au scazut in 2016 cu 9%, iar creditele cu 4%. Depozitele clientilor au avansat usor, cu 1%. Raportul credite/depozite a scazut cu opt puncte de baza, la 134%, cu mult peste media sistemului bancar, care a scazut la 79%.

Rata de solvabilitate a OTP Bank Romania a fost de 14,4% in decembrie 2016, sub media sistemului bancar, de 18,33%.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR rezultatele complete ale OTP Bank in 2016

Taguri: lege darea in plata  procese  curs BNR  OTP Bank  dobanzi depozite  BT Pay  darea in plata  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAm vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai detalii

BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?

„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”. O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in detalii

  

Ultimele Comentarii