Raiffeisen Banca pentru Locuinte castiga procesul cu Curtea de Conturi
Autor: Bancherul.ro
2017-03-03 15:53
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a castigat astazi, la Curtea de Apel Bucuresti, un proces in care era acuzata de Curtea de Conturi ca a prejudiciat statul roman cu aproape 30 de milioane de lei prin acordarea ilegala de subventii destinate domeniului locativ clientilor care doar au facut economii, fara sa obtina credite imobiliare, conform scopului programului.
Cei trei avocati angajati de Raiffeisen sa o apere in instanta au sustinut in fata unei judecatoare, in cadrul procesului la care a asistat si Bancherul.ro, ca a fost ilegal controlul Curtii de Conturi la banca, intrucat doar BNR are aceasta autoritate.
Curtea de Conturi poate sa controleze doar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care aloca fondurile statului bancilor pentru locuinte, in timp ce bancile sunt sub supervizarea BNR, au spus avocatii.
De altfel, au adaugat ei, exista si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens, ca un control la banci este atributia exclusiva a BNR.
In realitate, exista si alte autoritati care pot controla bancile, cum ar fi Consiliul Concurentei, ANPC, precum si autoritatile fiscale sau judiciare.
Avocatul Curtii de Conturi s-a aparat, spunand ca autoritatea a controlat doar modul de utilizare a primei de stat, nu alte elemente care tin de competenta BNR, iar aceasta a recunoscut, de altfel, ca nu a verificat la banca si modul in care a utilizat prima de stat.
Pe de alta parte, avocatii Raiffeisen au spus ca legea permitea bancii sa aloce prima de stat si clientilor care nu au luat un credit imobiliar, cu conditia sa fii economisit tip de minim cinci ani.
Ei au invocat si un nou proiect de lege initiat in Parlament in iunie 2016, dupa decizia Curtii de Conturi, prin care se aduc clarificari privind modul de acordare a primei de stat.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, dar nu si de Camera Deputatilor, in ciuda lobby-ului intens facut de banci, in conditiile in care Curtea de Conturi a sesizat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in acest caz, bancile fiind acuzate de deturnare de fonduri. (vezi aici detalii)
Avocatul Curtii de Conturi a sustinut insa contrariul, si anume ca normele metodologice de aplicare a legii privind bancile de locuinte prevad clar ca prima de stat se poate acorda doar daca este justificata prin investirea banilor publici in scop locativ, nu pentru a incasa dobanzi mai mari la depozite.
“Au transformat prima de stat intr-un instrument economic de atragere a clientilor cu dobanzi mari la depozite, asa cum au crezut ei”, a spus reprezentantul Curtii de Conturi in fata judecatoarei.
Mai mult, a adaugat el, banca a utilizat artificiul de a acorda prime de stat si minorilor si varstnicilor, desi acestia nu pot obtine credite, tocmai cu scopul de a plati clientilor dobanzi mai mari la depozite, din prima de stat.
Curtea de Conturi a considerat ca astfel Raiffeisen Banca pentru Locuinte a adus un prejudiciu bugetului de stat de 27 milioane lei doar in urma unui calcul pe un esantion, nu pe toti clientii bancii.
Instanta de la Curtea de Apel Bucuresti nu a fost insa de acord cu avocatul Curtii de Conturi si a decis sa anuleze raportul de control efectuat la Raiffeisen, impreuna cu masurile dispuse, si anume ca banca sa despagubeasca statul pentru primele acordate clientilor.
Solutia instantei: “Admite în parte acţiunea. Anulează în parte Raportul de control privind controlul utilizării subvenţiilor bugetare la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe S.A nr. 23815/ 18.09.2015, Decizia nr. 18 /10.12.2015 emisa de către Curtea de Conturi, şi Încheierea nr. 3/29.06.2016 emisă de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi, cu privire la: - abaterile reţinute prin Constatările nr. 1,2,3,4, 6 şi 7 din Decizia nr. 18/ 10.12.2015; - măsurile aferente abaterilor de mai sus, dispuse la punctele II.1-4, II.6 şi II.7 din Decizia nr. 18/ 10.12.2015; - măsurile dispuse la punctele I.1 şi I.2. din aceeaşi decizie în ceea ce priveşte aspectele derivând din constatarea abaterilor şi dispunerea măsurilor anulate mai sus. Respinge în rest acţiunea, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce se va depune la prezenta instanţă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.03.2017."
Si BCR Banca pentru Locuinte a castigat procesul cu Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a pierdut, tot la Curtea de Apel Bucuresti, si procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, intentant din aceleasi motive. (vezi aici detalii)
Cele doua sentinte nu sunt definitive, ele putand fi contestate de Curtea de Conturi la Inalta Curte de Casatie si Justie, care va pronunta o decizie irevocabila in aceste cazuri.
Pana atunci, activitatea celor doua banci pentru locuinte este blocata, ele asteptand ca justitia sa faca dreptate in acest litigiu.
Cele doua banci pentru locuinte au fost acuzate ca au platit prime de stat de 250 de euro anual clientilor care incheiau contracte de economisire-creditare (bauspar) pe o perioada de minim cinci ani, inclusiv minorilor si batranilor, fara ca acestia sa fie obligati sa investeasca in domeniul locativ (pentru constructia, cumpararea sau renovarea unei locuinte) banii primiti gratuit din fonduri publice, conform scopului programului finantat de catre stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
"Inchiderea contractelor de economisire-creditare s-a concretizat în cele mai multe cazuri în rezilierea contractelor la solicitarea clienţilor, urmată de punerea la dispoziţia acestora de către bancă a sumelor economisite, a primelor de la stat solicitate de către bancă în numele clienţilor şi a dobânzilor acumulate, prin încălcarea prevederilor legale care condiţionează punerea la dispoziţia clienţilor a primelor de la stat de respectarea unor condiții obligatorii, inclusiv de justificare în orice situație a utilizării sumelor economisite în scop locativ", se arata in raportul Curtii de Conturi realizat dupa un control realizat in 2015.
“Având în vedere scopul pentru care legiuitorul a emis Legea nr. 541/2002, respectiv OUG nr. 99/2006, acela de dezvoltare a domeniului locativ pe termen lung, apreciem că acest obiectiv nu s-a realizat, fiind caracterizat printr-o eficiență foarte redusă (sume imense plătite de bugetul de stat doar pentru economisirea pentru o perioadă de 5 ani a deponenților), în condițiile nerespectării obligației de verificare a modului de utilizare în scop locativ a sumei contractate, a primei de stat și a creditului pentru domeniul locativ de către client.
Procentul de contracte de economisire-creditare ce au fost continuate prin acordarea unor credite de către cele două bănci este unul foarte mic (sub 5%), ceea ce denotă o eficiență foarte redusă a acestui program finanțat de la bugetul de stat:
- în cazul BCR BpL, procentul de succes este de 1,53% (2836 de credite efectiv solicitate de către deponenți raportat la 184.479 de contracte închise, dintre care cea mai mare parte a împlinit termenul minim de 5 ani de economisire);
- în cazul Raiffeisen BpL, procentul de succes este de 3,77% (5264 de credite efectiv solicitate de clienți raportat la 139.537 contracte închise, dintre care cea mai mare parte a împlinit termenul minim de 5 ani de economisire)”, se arata in raportul Curtii de Conturi. (vezi aici raportul)
Bancile s-au aparat sustinand ca legea permitea clientilor care economiseau cel putin cinci ani sa primeasca prima de la stat, situatie valabila si in cazul minorilor si persoanelor in varsta, iar judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti le-au dat dreptate.
Taguri: procese Raiffeisen Bank TBI Credit IFN credite pentru locuinte
Comentarii
paulTzapa rbl
Am aflat cu stupoare dupa 4 ani de economisire ca rbl a luat decizia de a inchide acest cont de economisire pt ca am depus toata suma pe care am contracta-o(7000 ron) prin urmare nici statul nu trebuie sa acorde primele anuale Habar nu am avut ca initial am contractat suma de 7000 ron prin urmare am depus in jur de 4000 ron pe an pt a primi suma de la stat cea de aprox 250 eur pe an.Dupa 4 ani rbl a inchis contul in baza unei clauze care supune ca daca ai depus suma ce ai contractat-o ei pot sa inchida contul.Eu suma pe care am contractat-o am atins-o in al 2 sau al treilea an.Dar ei au ales sa inchida contul la cateva luni de a ajunge la 5 ani si prin urmare sa nu mai fie obligati sa ofere primele de la stat. Deci am avut cel mai neperformat cont de economii ce se poate face.Restul problemelor, au fost multe ,dar nu are rost sa plictisesc pe nimeni... A mai patit cineva asa ceva?Pot fi dati in judecata? Exista sanse de reusita?
VLAD MARIN
Cel mai tare caritas dezvoltat de banci cu acordul statului
acum 4 ani o domnisoara draguta de la BCR baneasa n-ea sugerat sa depunem anual 4500 ron si in fiecare an banca ofera o prima de 250 euro. Suna frumos nu?dupa 4 ani de depus bani SURPRIZAAAAAA! aceasi domnisoara draguta ma anunta ca banca este in proces cu statul si primele nu se mai acorda.Ce parere aveti? Fac un contract cu banca si banca ma trimete la stat?????? In fine am fost furat asta este dar stati asa ca nu sa terminat: intreb domnisoara draguta de la aceasi banca si ghiseu si cer sa-mi fie restituiti banii depusi dar nu se poate decit peste o luna cu penalitati de retragere sau dupa 3 luni suma depusa intreaga ( adica ce a mai ramas dupa ce banca si-a retras la deschidera contului 500 ron) suna frumos nu? Si ca totul sa fie frumos domnisoara ma cearta ca ar trebui sa fiu bucuros ca uite banca mi-a dat 2% dobinda la banii depusi si dobinzile sunt acum 05%. CARITAS bancar sub atenta supraveghere a statului. UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite
Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii
Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie
Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii
Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor
Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii
Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?
Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei
- Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)
- Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?
- Banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua este o zicala care nu se mai aplica in Romania, spune Roxana Maria Hidan, OTP Bank
- Virginia Otel, Garanti BBVA: este in interesul bancii sa gaseasca solutii pentru consumatorii cu probleme
- Kalinov, Raiffeisen Bank: „Recomand dobanzile fixe. Chiar daca rata variabila va scadea, clientii nu pierd, ci castiga siguranta!”
- Dana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)
- Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi
- Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim
- Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei
Profil de Bancher
-
Claudia Pendred, Director for Romania
BERD
Mrs. Claudia Pendred became the EBRD's Director ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Contribuția sistemului bancar în economie în ultimii 30 de ani este de două ori cât PIB-ul României
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
- Creditele acordate de banci, record al ultimilor 12 ani
- Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului
- Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului
- Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului
- Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an
- Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR
Legislatie
- OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului
- REGULAMENT (UE) nr. 679 din 2016 privind datele personale
- REGULAMENT (UE) nr. 679 din 2016 privind prelucrarea datelor cu caracter personal
- Normele de aplicare a OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite, publicate in Monitorul Oficial din 29 iulie 2022
- Din 2023 se schimba plata CASS pentru cei cu venituri extrasalariale
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
- Cardurile BCR sunt din material reciclat
- Unicredit: schimburile valutare la bancomate nu pot fi procesate
- Cum fac o reclamatie la BCR?
Analize economice
- ”Inflația industrială”, din nou în creștere și peste pragul de 60% la intern
- Deficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022
- Creșterea PIB 2022, majorată în prognoza de vară. Salariul real va scădea anul acesta
- Deficitul contului curent, în creștere cu 80% după primele cinci luni ale anului
- Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător
Ministerul Finantelor
- Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?
- Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele
- Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation
- Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare
Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Dobânda pe termen lung pentru România a coborât sub cea pentru Ungaria
- România, pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor
- Producția industrială pe primele cinci luni, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut
- Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022
- Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului
Statistici
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
- CSALB: bancile s-au impacat in acest an cu 445 de clienti nemultumiti, care au primit concesii in valoare de 1,2 milioane euro
- In ce conditii te poate ajuta banca, atunci cand ai o problema cu creditul - sfaturi de la CSALB
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția agricolă 2021, în creștere semnificativă, dar rămasă sub nivelul din 2019
- PIB T1 2022 - recalculat marginal în jos. IT-ul a egalat comerțul ca efect pe creșterea economică
- Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani
- Inflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua
- Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
- ING Bank anunta rezultatele financiare la 9 luni 2021: creditarea si profitul cresc substantial
Ultimele Comentarii
-
Defectiune atm braila
Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru întrucât atunci când este ... detalii
-
Cont și acte
Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii
-
Nr tel
Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii
-
Credet
... detalii
-
reinstalare aplicatie you brd
Daca ati reinstalat aplicatia YOU BRD, pe un alt telefon, datele de accesare a acesteia (PIN) nu ... detalii