BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania are planuri mari si in acest an: crestere peste media pietei, profit mare, dividende in numerar pentru actionari, vrea sa cumpere inca o banca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-22 22:09

Omer Tetik si Horia Ciorcila

Banca Transilvania are planuri ambitioase si pentru acest an: sa-si continue cresterea de doua cifre a soldului de credite, sa investeasca masiv in digital banking, sa faca profituri mari, din care o parte sa le distribuie actionarilor sub forma de numerar si actiuni gratuite si, de parca toate astea nu i-ar fi de ajuns, sa mai cumpere o banca, desi in 2016 a intrecut BRD prin crestere organica.

“Avem si in acest an ambitia de a creste mai mult decat media pietei bancare si decat PIB-ul, cum am facut si in anii precedenti, desi va fi dificil, mai ales in privinta creditarii, sa obtinem in continuare un avans de doua cifre”, spune directorul general al Bancii Transilvania (BT), Omer Tetik.

El anticipeaza ca sectorul bancar va inregistra in acest an un avans al stocului de credite de 5%, in ciuda procesului de curatare a portofoliilor vechi de credite neperformante.

Soldul de credite la valoarea bruta din sectorul bancar a crescut anul trecut cu doar 1,7%, echivalentul a 4 miliarde lei, la 234 miliarde lei, conform datelor BNR. Cresterea a fost afectata insa de volumul ridicat de credite neperformante vandute si scoase in afara bilanturilor (write-off), in vederea reducerii ratei creditelor neperformante. (vezi aici de cate credite neperformante au scapat bancile in 2016)

Cum cele mai multe credite neperformante sunt in valuta, soldul creditelor in valuta a scazut in 2016 cu 12%, in timp ce creditarea in lei a avansat cu 14%.

BT si-a majorat in 2016 soldul de credite brute cu 5,2%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, de la 28 la 29,5 miliarde lei, insa a scos in afara bilantului credite neperformante de aproape doua miliarde lei.

Costul riscului s-a dublat astfel, de la 1,27% la 3,12%, dar cu toate acestea BT a reusit un profit foarte bun, de 1,233 miliarde lei, in scadere cu 49% fata de anul trecut, cand a obtinut un castig de 1,650 miliarde lei in urma preluarii Volksbank. Fara acest castig extraordinar, profitul BT a urcat in 2016 cu 60%.

Profitabilitatea ridicata a BT (ROE de 42%, dubla fata de media sistemului bancar, la 10%) se datoreaza si unui raport costuri/venituri foarte bun, de doar 42%.

Omer Tetik spune ca BT isi va mentine acest indicator sub 45% si in urmatorii ani, asa incat ne putem astepta ca banca din Cluj sa produca si in acest an un profit substatial, in jurul unui miliard de lei, apropiat de cel de anul trecut.

O parte din profitul de anul trecut, ca si cel din 2015, va fi distribuit actionarilor si sub forma de cash (numerar), nu doar actiuni gratuite, cum era traditia pana acum la BT. Banca si-a modificat, de altfel, politica privind dividendele, pentru a permite acest lucru, cu conditia respectarii indicatorilor financiari avuti in vedere.

Cash-ul pentru profitul anului trecut va fi insa mai putin decat actiunile gratuite, intrucat banca are nevoie de lichiditati in vederea unei potentiale preluari, a precizat Tetik.

El anticipeaza ca am putea asista la o noua tranzactie pe piata bancara chiar in prima jumatate a acestui an.

Vezi aici alte detalii privind obiectivele si strategia BT pentru 2017

Taguri: BT  Banca Transilvania  Omer Tetik  dobanzi depozite  credite neperformante  myBRD  Return on equity (ROE) sistem bancar  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii