ING system failure | Stirea Zilei

Incidentul de la ING, care a afectat peste noua ore sistemul informatic al bancii, ramane un secret bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-11 19:48

Toate bancile romanesti au sedii secundare de procesare a bazelor de date (data center) situate in locatii diferite de cele in care-si desfasoara activitatea principala, astfel incat, in situatii de catastrofe naturale sau alte accidende grave, precum incendii sau inundatii, sa-si poata contina activitatea de procesare a serviciilor financiare oferite populatiei si firmelor, in special cele de plati cu cardul sau prin internet.

“Toate instituțiile de credit au sedii secundare sau (un singur caz) aranjamente pentru a folosi un sediu secundar al altei instituții de credit”, a precizat Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru Bancherul.ro.

Insa doar existenta unui data center cu redundanta geografica nu ofera siguranta ca o banca isi poate continua activitatea neintrerupt in cazul unui incident intervenit la data center-ul principal, dupa cum am vazut in cazul ING Bank din 10 septembrie 2016, cand sistemul informatic al bancii nu a functionat timp de peste noua ore, din cauza afectarii servererelor de la centrul de date, dupa efectuarea unor teste de stingere a incendiului cu gaz inert. (vezi aici detalii)

“ING Bank dispune de un sediu secundar pentru procesare, aflat în proprietatea sa. Sediul secundar este funcțional, este dotat corespunzător și este situat în altă locație decât sediul principal”, precizeaza BNR, care mai adauga:

“Deficiențele ce au condus la apariția incidentului la ING Bank au fost identificate prin controlul efectuat de BNR, însă aceste informații nu sunt destinate publicării, intrând sub incidența secretului profesional, conform art. 52 din legea privind Statutul BNR nr 312/2004.”

BNR a precizat anterior pentru Bancherul.ro ca incidentul s-a produs in cursul unui test al soluției de stingere a incendiilor cu gaz de la centrul de date secundar al ING Bank. In urma controlului la ING, banca a fost amendata cu maximul prevazut de lege, 5.000 de lei, “pentru deficiențe în managementul riscului și pentru nefuncționarea sediului secundar”.

De unde deducem ca problema ING a fost cauzata de incidentul de la sediul secundar al bancii, care a afectat baza de date ale clientilor. Ceea ce este destul de ciudat, intrucat in mod normal in sediul secundar ar trebui sa existe doar o replica, un back-up al bazei de date din sediul principal, care in mod normal nu ar trebui sa afecteze activitatea din sediul principal.

Incidentul de la ING ramane, asadar, o enigma, mai degraba un secret bancar pentru public.

BNR a mai precizat ca “a fost transmisă o atenționare către toate instituțiile de credit și către operatorii sistemelor de plăți și decontare din România, prin care aceștia au fost informați asupra faptului că anumite soluții de stingere a incendiilor cu gaz inert pot conduce la defecțiuni foarte grave ale sistemelor de stocare a datelor, fiind recomandată folosirea unor soluții alternative de stingere a incendiilor până la verificarea acestor instalații și, dacă este necesar, implementarea unor soluții tehnice adecvate.” (vezi aici detalii)

Taguri: ING Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  plati online  reclamatie Provident  comision POS  Vodafone  internet banking  mobile banking  plati  imprumut  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

 



 

Ultimele Comentarii