Darea in plata | Stirea Zilei

BNR scuteste bancile afectate de legile privind darea in plata si conversia creditelor in CHF de cerinte suplimentare de capital pentru risc sistemic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-29 23:54

BNR a emis in 21 decembrie un ordin prin care suspenda inca doua luni, pana in 28 februarie 2017, aplicarea unor cerinte suplimentare de capital pentru riscul sistemic in cazul unui grup de cinci banci mici, printre care Banca Romaneasca, OTP Bank si Piraeus Bank, pentru a vedea impactul legilor privind darea in plata si conversia creditelor in CHF, analizate in prezent de Curtea Constitutionala.

In privinta legii privind darea in plata, Curtea Constitutionala a decis deja ca aceasta nu se poate aplica in forma adoptata de Parlament, urmand ca doar instantele de judecata sa decida, in functie de existenta elementului de impreviziune al contractelor de credit, daca o locuinta poate fi predata bancii pentru ca debitorul sa fie absolvit de orice datorie.

Instantele de judecata asteapta publicarea deciziei Curtii Constitutionale pentru a vedea cum aplica legea insa bancile au ajuns la concluzia ca impactul legii este mult mai mic decat cel estimat initial, astfel ca deja au anulat aproape integral provizioanele pentru potentiale pierderi constituite initial.

In ceea ce priveste legea privind conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, contestata de catre Guvern la Curtea Constitutionala, aceasta a amanat adoptarea unei decizii pentru luna ianuarie 2017, dar este de asteptat o hotarare asemanatoare cu cea privind darea in plata.

Este vorba de Ordinul BNR nr. 8/2016 privind prelungirea perioadei de suspendare a aplicării Ordinului nr. 1/2016 privind amortizorul de capital pentru risc sistemic. (vezi aici Ordinul BNR)

Prin Ordinul nr.1/2016, BNR a obligat un numar de cinci banci mici sa detina un amortizor de capital pentru risc sistemic de 1%, incpand cu 31 martie 2016, la fel ca in cazul bancilor mari. (vezi aici Ordinul)

Ulterior, la inceputul lunii mai, dupa adoptarea legii privind darea in plata, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF), condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recomandat BNR “să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra instituţiilor de credit pe perioada necesară pentru derularea studiului privind impactul evoluţiilor legislative recente asupra situaţiei financiare şi prudenţiale a sistemului bancar, respectiv cel puţin până la data de 31 decembrie 2016”.

In luna iunie, BNR a adoptat Ordinul nr.4/2016 prin care a suspendat Ordinul nr.1/2016 pana la finalul acestui an, astfel ca acum BNR a emis Ordinul nr.21/2016 prin care prelungeste pana la finalul lunii februarie suspendara aplicarii amortizorului de capital in cazul celor cinci banci.

Decizia de suspendare pana la finalul lunii februarie a fost luata intrucat din 1 martie BNR urmeaza sa suspende aplicarea amortizorului de capital pentru toate bancile, inclusiv cele mari, la recomandarea CNSF de la inceputul acestei luni, “având în vedere condițiile macroeconomice și financiare favorabile, precum și diminuarea riscurilor de contagiune survenite pe canalul extern”. (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  Garanti BBVA  National Bank of Romania (NBR)  BT Pay  Banca Romaneasca  darea in plata  banca  myBRD  CEConline  Libra Internet Bank  Ordin BNR  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii