BANCI | Stirea Zilei

Platile cu cardul ar putea exploda anul viitor, cand intra in vigoare o lege care obliga aproape toate magazinele sa detina POS-uri, in caz contrar fiind amendate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-30 20:18

O lege adoptata saptamana trecuta de Parlament, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, obliga mai toate firmele din domeniul comertului (mai exact cele care au cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual, adica 800 de euro lunar sau 30 de euro zilnic) sa-si instaleze POS-uri pentru platile cu cardul, in caz contrar fiind amendate.

Este vorba de Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata de Parlament in 25 octombrie 2016. (vezi aici prevederile legii)

Legea spune ca “persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit”.

Refuzul magazinelor de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si de credit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 7.500 de lei, mai prevede legea.

Legea obliga nu doar magazinele, ci si furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice sa accepte platile cu cardul.

La art.1, alin.1 al legii se spune: “Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit”.

Refuzul furnizorilor de utilitate publica si a institutiilor publice care incaseaza impozite si taxe de a accepta platile cu cardul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 50.000 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre organele de control ale Ministerului Finantelor Publice si unitatilor sale teritoriale, ceea ce inseamna ca acestea s-ar putea amenda singure, daca nu vor accepta incasarea taxelor si impozitelor cu cardul.

Aceeasi lege obliga si bancile sa instaleze terminale de plata (POS-uri) in magazine, in termen de maxim 30 de zile de la data solicitarii comerciantilor si institutiilor publice, in caz contrar fiind amendate cu sume intre 20.000 si 50.000 de lei.

In acelasi timp, bancile sunt obligate de lege sa implementeze la POS-uri un sistem de acordare de avansuri in numerar, odata cu achizitia de bunuri sau servicii. Cu alte cuvinte, de anul viitor vom putea cumpara si bani cu cardul, nu doar diverse produse si servicii.

Eliberarea de numerar la POS se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei.

“Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat”, prevede legea.

“In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor, nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila”, mai arata legea.

Bancile au obligatia sa asigure infrastructura si dotarile proprii necesare pentru platile cu carduri si retrageri de numerar la POS-uri in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

MasterCard anticipeaza o explozie a platilor cu cardul

Legea care obliga aproape toate magazinele sa accepte plati cu cardul si retrageri de numerar la POS-uri ar putea avea ca efect o explozie a numarului de POS-uri si implicit a platilor cu cardul, in conditiile in care tara noastra este codasa la acest capitol, spun reprezentantii MasterCard.

“Prin introducerea obligatiei comerciantilor de a accepta plata cu cardul, vom ajunge usor la triplarea numarului de POS-uri. Deci ma astept nu doar la o explozie a POS-urilor, ci si a tranzactiilor cu cardul, intr-un timp destul de scurt, pentru ca legea se va aplica probabil de la 1 ianuarie 2017”, a spus Cosmin Vladimirescu, general manager pentru Romania la Mastercard, in cadrul unei intalniri cu ziaristii la care a participat si Bancherul.ro.

„In România sunt peste 11.000 de bancomate și aproape 150.000 de terminale POS, astfel că beneficiul pentru populație reprezintă, de fapt, multiplicarea acestei rețele de mai mult de 10 ori. Iar costurile dezvoltării infrastructurii de POS-uri sunt semnificativ mai mici decât în cazul ATM-urilor (100-200 euro vs. 10-20,000 euro). În plus, toți angajații care primesc tichete de masă electronice vor putea să le folosească de asemenea acasă, în localitatea lor, contribuind și la dezvoltarea economiei locale”, a adaugat seful MasterCard.

El a precizat ca aceasta noua masura va stimula platile electronice, care au un rol important in reducerea economiei subterane, dar si a cresterii concurentei loiale din economie si a gradului de fiscalizare. De altfel, noile prevederi referitoare la platile cu cardul se coroboreaza cu o alta obligatie a comerciantilor, de a avea case de marcat conectate online cu ANAF.

Seful MasterCard considera ca noua lege va avea beneficii pentru toata lumea: “vom putea plati cu cardul cam peste tot, astfel ca cei care primesc salarii si tichete de masa pe card le vor putea folosi direct la orice magazin, inclusiv in zonele rurale, unde vor avea posibilitatea sa retraga si bani de la POS, fara sa mai bata drumul pana la cel mai apropiat bancomat. La randul lor, comerciantii isi vor creste volumele de afaceri si vor avea venituri suplimentare si din retragerea de numerar la POS”.

“Dupa aplicarea legii ar trebui sa gasim POS-uri cam peste tot, desi statisticile oficiale arata ca 30% dintre comercianti raproteaza ca au cifre de afaceri mai mici de 10.000 de euro, deci pe acestia va trebui sa-i convingem noi sa accepte carduri”, a spus Vladimirescu.

„Suntem convinși că acest proiect va contribui la creșterea fiscalizării, cu precădere în zona rurală unde nivelul economiei gri e încă foarte ridicat. Mastercard a susținut de la început inițiativa, este un sprijin real pentru persoanele din mediul rural, unde acceptarea și infrastructura de ATM-uri sunt foarte puțin dezvoltate”, a adaugat el.

Seful MasterCard anticipeaza ca la inceput va fi o crestere timida a numarului de POS-uri la magazinele mici, in special in zonele rurale, insa va reprezenta baza catre modelul de plata a ajutoarelor sociale.

“Am avut discutii cu autoritatile si partenerii in privinta distribuirii ajutoarelor sociale si credem ca viitorul este al cardurilor prepaid, a caror utilizare poate fi conditionata, ca si in cazul cardurilor de masa electronice, de anumite magazine si produse care pot fi cumparate”, a adaugat Cosmin Vladimirescu. (vezi aici alte detalii)

Taguri: MasterCard  BCR Banca pentru Locuinte  comisioane cont bancar  comision POS  Vodafone  Calculatordecredite.ro  carduri de credit  carduri de debit  plati  

Comentarii

Crisina
Inca o taxa de sustinere a bancilor
Inca o taxa de sestinere a bancilor si de inglodare a firmelor mici. Este normal sa iti bati joc de IMM-uri. Pentru cei care sunt platiti la comision asta inseamna injumatatirea comisioanelor sau munca pe degeaba. De ezemplu Generali sa 1 % comisioane pe RCA pentru transportatori si taxi iar taxele bancare sunt 1,5% din suma tranzitata. Va bateti joc de noi?????????????????????Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAm vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai detalii

BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?

„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”. O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in detalii

  

Ultimele Comentarii