Bancile nu trebuie sa faca educatie financiara
Autor: Bancherul.ro
2016-10-23 21:12
Daca am permite bancilor sa ne faca educatie financiara, e ca si cum am asculta de reclamele supermarketurilor pentru a le cumpara cele mai ieftine, dar in acelasi timp cele mai toxice produse alimentare, in timp ce alimentele naturale ale taranilor nu au loc prin malluri, pietele fiind pe cale de disparitie.
Stim cu totii ca primul interes al bancilor, ca si al supermarketurilor, e sa faca profituri cat mai mari. O recunosc chiar ele, uneori cu un cinism sfruntat.
Iar dovada cea mai elocventa sunt creditele in franci elvetieni (CHF), pe care cele mai lacome banci (in cautare de cota de piata, conform jargonului bancar) le-au acordat inainte de criza.
Fireste ca bancile nu si-au educat financiar clientii atunci cand le-au dat aceste credite, adica nu le-au spus ca ratele lor luare s-ar putea dubla, din simplul motiv ca daca ar fi facut-o, nu ar mai fi dat atat de multe credite si implicit nu ar mai fi castigat atat de multi bani. Dimpotriva, unele banci chiar au promovat francul ca fiind o moneda stabila, cu toate ca toti economistii stiau ca aceasta era, de fapt, o moneda de refugiu, adica o moneda pe care toti o cumpara atunci cand vine o criza, consecinta fiind ca se apreciaza foarte tare in astfel de momente.
Dar nu acordarea de credite in CHF a fost greseala bancilor, pentru ca, daca privim lucrurile obiectiv, aceste imprumuturi cu dobanzi mici au ajutat multi oameni sa-si ia un credit pentru casa, ci faptul bancile nu au fost dispuse sa renunte la lacomia lor, nici macar in conditii de criza financiara, pentru a imparti cu clientii lor povara cursului valutar.
Desi pare greu de crezut, bancile nu au fost suficient de intelepte sa constientizeze un lucru destul de evident, ca aceste credite in CHF, care au inceput sa devina neperformante, odata ce multi oameni nu le-au mai putut plati, dat fiind ca ratele s-au dublat, s-ar putea dovedi un mare pericol chiar pentru ele, provocandu-le pierderi financiare si reputationale care le-ar putea arunca chiar in faliment.
Ceea ce s-a si intamplat cu Volksbank, cea care a acordat cu preponderenta credite in CHF, dar care nu a facut nimic dupa criza pentru a-si ajuta clientii sa-si plateasca ratele, ajutandu-se astfel pe sine, consecinta fiind un val de procese colective initiate de clienti impotriva bancii, pierdute de aceasta in cele din urma, consecinta fiind pierderi uriase pentru banca si iminentul faliment, solutia fiind vanzarea catre Banca Transilvania.
Bancile nu au invatat nimic nici macar din aceasta experienta amara a unei colege de suferinta. Si nici din cele ale colegelor din alte tari, unde autoritatile au inceput sa adopte legi de protectie a consumatorilor, printre care si masuri de conversie in monedele locale a creditelor in CHF, la un curs valutar mai mic decat cel din prezent, sau chiar la cel din data acordarii imprumuturilor.
Au continuat sa sustina sus si tare ca legea e de partea lor, ca un contract in care se spune ca riscul valutar e suportat doar de client trebuie respectat, chiar si atunci cand cursul se dubleaza. Ceea ce nu e deloc normal, nici macar in directivele europene, care spun ca in cazul cresterii cursului cu 20%, creditele in valuta trebuie convertite in moneda locala.
Cum sa mai ai incredere in educatia financiara predata de un bancher care-si lasa clientii sa suporte singuri o povara foarte mare a cursului valutar?
Nu doar bancile care au acordat credite in franci elvetieni au decredibilizat bancherii, ci si altele, precum cele care si-au sfidat clientii practicand dobanzi si comisioane ridicate in perioada de criza si pe care au fost nevoite sa le reduca abia dupa ce au pierdut procesele in justitie cu clientii pe tema clauzelor abuzive.
Daca bancherii si-ar fi schimbat atitudinea dupa criza, daca ar fi dat dovada ca le pasa de clienti in detrimentul profiturilor, atunci poate ca ar fi avut o sansa sa-si castige respectul publicului si sa incerce sa-si asume rolul de educatori financiari.
Dar cum nu au facut-o, bancherii nu au niciun drept sa-si aroge programe de educatie financiara. S-ar putea chiar spune ca aceste initiative nu sunt decat o noua dovada de sfidare la adresa bunului simt.
Intrebarea e: cine sa faca educatie financiara in Romania?
Raspunsul e simplu: oricine si-a cladit sau isi va construi de acum inainte o reputatie de profesionist independent in domeniul financiar. Greu e de gasit insa un astfel de specialist.
Fireste ca educatia financiara trebuie sa inceapa in scoli. Dar nu cu manuale scrise de bancheri, nici macar din cadrul BNR, pentru ca aceasta institutie a fugit de responsabilitatea protectiei consumatorilor de produse financiare, pe care si-o asuma alte banci centrale, ajungand sa fie asociata cu un aparator al faradelegilor produse de banci in ultimii ani.
Si bineinteles ca trebuie eliminate din scoli si universitati ONG-urile sponsorizate de banci care pretind ca fac educatie financiara.
Taguri: procese curs BNR Easy Credit comisioane cont bancar clauze abuzive Educatie financiara
Comentarii
alexdin putul gandirii
Frumos articol dar totusi despre ce este? Educatia sexuala la parameci?
fireman
bravo
nu pot sa cred ,bancherul si-a schimbat orientarea.Bravo baieti
geo
Corect
Felicitari pentru articol!
Marius Cozma
Completare
Este un punct de vedere demn de luat in seama. Propun autorului si o completare: - Bancile ar trebui sa faca educatie financiara in interior, care sa inceapa simultan cu managerii, personalul operational din centrale si personalul din reteaua de unitati teritoriale, dar in egala masura (toti au nevoie de o astfel de educatie, indiferent pe ce treapta iararhica sunt).
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Raiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei
Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii
Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului
Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii
Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident
Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii
Ce probleme pot aparea la reluarea platilor dupa amanarea ratelor la credite si cum pot fi rezolvate prin CSALB
Amanarea ratelor la credite in perioada pandemiei coronavirusului, conform moratoriilor statului si masurilor adoptate de banci si IFN-uri, i-a ajutat pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau carora le-au fost afectate veniturile. Unii dintre ei, insa, ar putea intampina detalii
- IRCC, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila, scade la 1,67%: cu cat se reduce rata lunara la un imprumut
- Dobanzile la creditele pentru consum si finantarile pentru firme scad la cele mai reduse niveluri din ultimul an
- Creditele noi pentru consumul populatiei, in revenire spre nivelul dinaintea crizei
- Bancile primesc dosare pentru programul Noua Casa 2021: topul creditelor cu cele mai mici dobanzi
- Creditele pentru consum raman sub nivelul dinaintea crizei COVID-19, in timp ce imprumuturile pentru locuinte si finantarea firmelor isi continua cresterea
- La care banca e mai bine sa-mi fac un cont pentru a schimba lei in euro?
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi pentru refinantarea unui credit de nevoi personale
- Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi pentru refinantarea unui credit ipotecar?
- Bancile cred ca preturile locuintelor vor ramane stabile sau chiar vor scadea
- Banca Transilvania vrea sa creasca in acest an creditarea intr-un ritm superior PIB-ului tarii
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Criza COVID-19
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
- Cum se face amanarea ratelor la creditele Unicredit Bank, conform OUG 227/2020
- Cum se amana ratele la Credit Europe Bank
- Banca Romaneasca anunta cum vor fi amanate ratele la credite
- Raiffeisen Bank isi repara sistemul informatic si de carduri tot week-end-ul, dupa caderea din aceasta saptamana
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Cei care-si amana ratele la credite trebuie sa se asigure ca le vor putea plati ulterior, avertizeaza bancile
- Doar 14% dintre romani prefera sa-si faca un depozit online, fara sa mearga la banca
- Noi reguli privind platile online cu cardul valabile din 2021, anunta ARB
- Comunitatea bancara anunta ca va participa in continuare la procesul de relansare a economiei
- Comunitatea bancara considera ca educatia financiara trebuie sa devina o prioritate
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul de cont curent, redus semnificativ in ianuarie 2021. Investitiile straine, la doar 30% fata de anul trecut
- Deficitul de cont curent a crescut in 2020 la 11 miliarde euro. Datoria pe termen mediu si lung, majorata cu 17 miliarde euro
- Care este numarul cardurilor cobranded din totalul cardurilor active
- Creditarea a ramas la niveluri ridicate si in luna octombrie
- Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza
Legislatie
- Executarile silite ale firmelor ar putea fi suspendate, in cadrul concordatului preventiv
- Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar - Bancar si-a lansat noul site
- Legea nr. 52/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
- OUG nr. 29/2020 privind masurile Guvernului de sustinere a firmelor afectate de criza coronavirusului COVID-19
- Decizia Curtii Constitutionale nr.731 din 6 noiembrie 2019 referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
Analize economice
- Productia de cereale din 2020, in scadere cu 38%
- Romania a inceput anul 2021 cu cel mai mare deficit comercial la nivel regional
- Pensia medie pentru limita de varsta a ajuns la 1.829 lei in T4 2020
- Dobanda pe termen lung pentru Romania - in scadere la 2,65%, contrar trendului european
- Productia industriala, in scadere anuala cu 2,3% in ianuarie 2021
Anunturi banci
- ING Bank a intermediat o emisiune de tip plasament privat pentru Banca Internationala de Investitii
- Garanti BBVA Romania ofera angajatilor asigurari de sanatate
- Clientii Raiffeisen se plang ca nu functioneaza aplicatia Smart Mobile
- OTPdirekt Internet Banking si Smart Bank nu vor functiona timp de doua zile
- Banca Transilvania, punctaj maxim la evaluarea ARIR pentru comunicarea cu investitorii
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Ministerul Finantelor
- Programul "Noua casa" va avea garantii de 1,5 miliarde lei in anul 2021
- Cat sunt alocatiile pentru copii din 1 ianuarie 2021
- Aplicatia pentru completarea Formularului 094 in format electronic va fi disponibila pe www.anaf.ro, incepand cu data de 20 ianuarie
- Suspendarea ratelor la credite se poate face pe maxim 9 luni, anunta Ministerul Finantelor
- Normele de aplicare ale OUG 227/2020 privind amanarea ratelor la credite, publicate de Ministerul Finantelor
Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
- Site-ul Birouldecredit.ro are probleme de functionare
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Soldul bugetar la doua luni a ajuns deja la -1,14% din PIB. Avansul cheltuielilor, mult peste al veniturilor
- Salariul mediu a coborat inapoi sub 3.400 lei, in ianuarie 2021
- Inflatia anuala a crescut la 3,16% in luna februarie 2020
- Comertul, la prima scadere din ultimele opt luni in ianuarie 2021
- Romania, la 2% inflatie anuala, conform Eurostat
Statistici
- Preturile din Romania sunt la nivelul de 55,2% din media UE
- Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019
- Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)
- Cat este salariul minim pe economie in 2020: 1346 lei net si 2.230 lei brut
- Incluziunea financiara a Romaniei, cea mai mica din Europa, scade, in loc sa creasca
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Noutati BCE
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
- BCE a publicat avizul privind taxa bancara
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- Cei care nu-si pot plati ratele amanate la credite pot apela la CSALB
- Negocierea in cadrul CSALB ar putea fi obligatorie inaintea proceselor dintre banci si clienti
- CSALB a reusit sa rezolve 433 de litigii dintre banci si clienti, insa in 51 de cazuri negocierile au esuat: exemple si recomandari
- Centrul unde romanii negociaza cu bancile și IFN-urile implinește 5 ani de la infiintare
- Cate reclamatii primeste Provident de la clienti si cum se solutioneaza
First Bank
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
- Atacuri phishing impotriva clientilor a trei banci, depistate de CERT-RO
- Alpha Bank: precizari despre tentativele de real-time phishing
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
Institutul National de Statistica
- Comertul cu amanuntul, pe minus in termeni ajustati sezonier in februarie 2021
- Preturile produselor industriale, majorate brusc in februarie 2021
- Costul cu forta de munca, majorat in pandemie cu 8,69%
- PIB-ul Romaniei a scazut cu 3,9% in 2020, declin atenuat de IT si constructii
- Productivitatea muncii in industrie a scazut cu 4,2% in 2020. Numarul de salariati, redus cu peste 58 de mii
Informatii utile asigurari
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
- Ce este o polita de asigurare auto obligatorie RCA
- Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal Pint.ro Broker de Asigurare SRL
ING Bank
- Probleme la platile online cu cardurile ING (actualizat)
- Cum se amana ratele la creditele ING, conform OUG 227/2020
- ING a blocat alocatia copilului. Ce trebuie sa fac?
- ING Bank are noi reguli pentru limitele de depunere si retragere numerar cu cardul de la ATM-uri
- Cum se actualizeaza datele personale ale clientilor ING Bank persoane fizice si persoane juridice
Ultimele Comentarii
-
Executie credit ipotecar.
Am un credit ipotecar din 2007 Am fost bun platnic pana in momentul crizei cu covid cand am ramas ... detalii
-
Nu fucționeaza George
Sunt f nemulțumită de aceasta aplicație George care deseori nu mi se deschide ca acum. Am apelat ... detalii
-
Nu fucționeaza George
Sunt f nemulțumită de aceasta aplicație George care deseori nu mi se deschide ca acum. Am apelat ... detalii
-
Bună ziua. Sint o persoană cu handicap de gradul 1 grav, si in anul 2017 am luat de la credius o suma de 2700 lei am platit prima luna dupa care nu am mai reusit, inbolnavinduse tata socru de cancer. Tot in anul 2017 am primit acasa executare silita daca nu achit suma de 12000 lei. Ce as putea face in acest caz. Mentionez k nu am mai dat nici un ban. Multumesc
Bună ziua. Ma numrsc Dobrean Florin-Ciprian, sin o persoana cu handicap de gradul 1 grav. In anul ... detalii
-
Am uitat codul pin la Smart mobile
... detalii