BANCI | Stirea Zilei

BNR devine mai transparenta nu doar cu salariile, ci si cu modul in care se adopta deciziile de politica monetara: de acum inainte vom afla nu doar opinia guvernatorului Isarescu ci si altele, poate chiar divergente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-01 23:02

BNR a decis sa intre in randul lumii, adica sa fie mai transparenta, nu doar in privinta publicarii salariilor conducerii si nivelurile maxime ale directorilor, ci si a minutelor deciziilor de politica monetara, adica rapoarte cu detaliile discutiilor si voturile membrilor Consiliului de Administratie.

"Începând cu ședința Consiliului de Administrație al BNR din 30 septembrie 2016, va fi publicată, după fiecare ședință de politică monetară a C.A., pe website-ul BNR (secțiunea „Politică Monetară”), în termen de 7 zile calendaristice, sinteza (minuta) deliberărilor privind adoptarea deciziilor de politică monetară. Minuta are ca scop cunoașterea de către public a rațiunilor și datelor economice luate în considerare la fundamentarea deciziilor de politică monetară; ea va include scorul votului, fără atribuirea nominală a acestuia", se arata intr-un comunicat al BNR.

Vom putea afla astfel si alte opinii, chiar divergente, din cadrul dezbaterilor conducerii BNR cu privire la nivelul dobanzilor sau ale rezervelor minime obligatorii, nu doar hotararea finala, citita si detaliata pana acum in cadrul conferintelor de presa doar de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care avea, astfel, privilegiul de a-si exprima si opiniile personale cu privire la politica bancii centrale.

In acest fel s-a cladit, de-a lungul anilor, aproape un cult al personalitatii guvernatorului, datorita figurii sale carismatice si de incredere, care l-a pastrat in functie timp de 25 de ani, astfel ca acum e greu de perceput un inlocuitor.

Isarescu va trebui sa predea, pana la urma, stafeta.

De aceea, poate ca ar fi indicat ca la conferintele de presa sa vina, de acum inainte, alaturi de guvernator, si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, sau un alt membru al conducerii BNR, dupa modelul BCE. 

Opiniile diferite, poate chiar divergente, ale altor membri din conducerea BNR va fi un lucru benefic pentru public si specialisti, in primul rand pentru ca vor putea afla si alte informatii si judecati cu privire la politica bancii centrale.

De asemenea, opiniile diverse si divergente ne ajuta sa intelegem mai bine politica bancii nationale si modul in care se iau deciziile.

Guvernatorul Isarescu s-a declarat in trecut impotriva publicarii minutelor, argumentand cu o discutie intre guvernatorii Bancii Angliei si Bundesbank, in care germanul il critica astsfel pe englez pentru decizia de a pubica minutele: cum credeti ca vor reactiona pietele cand decizia de majorare/scadere a dobanzii va fi la o diferenta minima, de doar un vot?

Cu toate acestea, tedinta care castiga teren in ultima perioada este ca deciziile bancilor centrale sa fie cat mai transparente, acesta fiind si motivul pentru care BNR a decis publicarea minutelor, odata cu salariile, in cazul celor din urma decizia fiind luata dupa presiuni mediatice.

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat, intrebat de Bancherul.ro, modul in care se vor publica minutele:

"Este un exercitiu de transparenta suplimentara, pentru ca publicul sa cunoasca mai bine ratiunile pentru care se ia o decizie sau alta la nivelul Consiliului de Administratie in ceea ce priveste politica monetara. Ne aliniem si cu aceasta decizie la nivelul bancilor centrale europene, mai ales din zona noastra, care au aceasta practica."

Cat de detaliate vor fi aceste minute, ce vom afla din ele?

Dan Suciu: "Ca si minutele bancilor centrale din alte tari din zona, rapoarte de cate 1.000-2.000 de cuvinte, prezentari ale modului in care au avut loc dezbaterile si mai ales contextul, argumentele care au stat la baza unei decizii si toate detaliile care pot constitui elementele suplimentare pentru intelegerea unei decizii. Apoi rezultatul votului, pe fiecare componenta a deciziei de politica monetara, incercam sa explicam acest vot fara sa nominalizam persoanele. Vom spune proportia votului pentru fiecare decizie.

Minutele nu sunt unitare la nivelul bancilor centrale europene. De exemplu Banca Centrala Europeana (BCE) are un semiraport cu zeci de pagini de prezentare, in timp ce bancile centrale din zona noastra au rapoarte mai mici, de 1.000-2.000 de cuvinte. Incercam sa intram in acest standard pe care zona noastra pare sa-l agreeze."

 

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BCR Leasing  dobanda de politica monetara  Programul Noua Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca imi fac un card de alocatie?

„Vreau un card pe care sa primesc doar alocatia copilului. La care banca e cel mai convenabil?”, intreaba o cititoare.  Pentru incasarea alocatiei copilului pe un card bancar, trebuie sa va deschideti cont cu card atasat la o banca (nu e nevoie de un card anume, detalii

BNR: riscurile financiare s-au intensificat

Riscurile la adresa stabilității financiare s-au intensificat de la data Raportului anterior, ca urmare a creșterii incertitudinilor privind evoluțiile economice și financiare, pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice și continuării războiului din Ucraina, precum detalii

BNR majoreaza dobanda la 7%, dar ROBOR-ul nu va mai creste

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 7%, in consens cu anticiparile analistilor, pentru a stavili cresterea inflatiei. Decizia nu va afecta insa si dobanzile pietei interbancare (ROBOR), considera detalii

Dobanda IRCC la credite a crescut de la 4,06% la 5,71%

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2023 a crescut la 5,71%, fata de 4,06% cat era in precedentele trei luni. Majorarea indicelui de dobanda a fost detalii

  

Ultimele Comentarii