BANCI | Stirea Zilei

BNR devine mai transparenta nu doar cu salariile, ci si cu modul in care se adopta deciziile de politica monetara: de acum inainte vom afla nu doar opinia guvernatorului Isarescu ci si altele, poate chiar divergente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-01 23:02

BNR a decis sa intre in randul lumii, adica sa fie mai transparenta, nu doar in privinta publicarii salariilor conducerii si nivelurile maxime ale directorilor, ci si a minutelor deciziilor de politica monetara, adica rapoarte cu detaliile discutiilor si voturile membrilor Consiliului de Administratie.

"Începând cu ședința Consiliului de Administrație al BNR din 30 septembrie 2016, va fi publicată, după fiecare ședință de politică monetară a C.A., pe website-ul BNR (secțiunea „Politică Monetară”), în termen de 7 zile calendaristice, sinteza (minuta) deliberărilor privind adoptarea deciziilor de politică monetară. Minuta are ca scop cunoașterea de către public a rațiunilor și datelor economice luate în considerare la fundamentarea deciziilor de politică monetară; ea va include scorul votului, fără atribuirea nominală a acestuia", se arata intr-un comunicat al BNR.

Vom putea afla astfel si alte opinii, chiar divergente, din cadrul dezbaterilor conducerii BNR cu privire la nivelul dobanzilor sau ale rezervelor minime obligatorii, nu doar hotararea finala, citita si detaliata pana acum in cadrul conferintelor de presa doar de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care avea, astfel, privilegiul de a-si exprima si opiniile personale cu privire la politica bancii centrale.

In acest fel s-a cladit, de-a lungul anilor, aproape un cult al personalitatii guvernatorului, datorita figurii sale carismatice si de incredere, care l-a pastrat in functie timp de 25 de ani, astfel ca acum e greu de perceput un inlocuitor.

Isarescu va trebui sa predea, pana la urma, stafeta.

De aceea, poate ca ar fi indicat ca la conferintele de presa sa vina, de acum inainte, alaturi de guvernator, si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, sau un alt membru al conducerii BNR, dupa modelul BCE. 

Opiniile diferite, poate chiar divergente, ale altor membri din conducerea BNR va fi un lucru benefic pentru public si specialisti, in primul rand pentru ca vor putea afla si alte informatii si judecati cu privire la politica bancii centrale.

De asemenea, opiniile diverse si divergente ne ajuta sa intelegem mai bine politica bancii nationale si modul in care se iau deciziile.

Guvernatorul Isarescu s-a declarat in trecut impotriva publicarii minutelor, argumentand cu o discutie intre guvernatorii Bancii Angliei si Bundesbank, in care germanul il critica astsfel pe englez pentru decizia de a pubica minutele: cum credeti ca vor reactiona pietele cand decizia de majorare/scadere a dobanzii va fi la o diferenta minima, de doar un vot?

Cu toate acestea, tedinta care castiga teren in ultima perioada este ca deciziile bancilor centrale sa fie cat mai transparente, acesta fiind si motivul pentru care BNR a decis publicarea minutelor, odata cu salariile, in cazul celor din urma decizia fiind luata dupa presiuni mediatice.

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat, intrebat de Bancherul.ro, modul in care se vor publica minutele:

"Este un exercitiu de transparenta suplimentara, pentru ca publicul sa cunoasca mai bine ratiunile pentru care se ia o decizie sau alta la nivelul Consiliului de Administratie in ceea ce priveste politica monetara. Ne aliniem si cu aceasta decizie la nivelul bancilor centrale europene, mai ales din zona noastra, care au aceasta practica."

Cat de detaliate vor fi aceste minute, ce vom afla din ele?

Dan Suciu: "Ca si minutele bancilor centrale din alte tari din zona, rapoarte de cate 1.000-2.000 de cuvinte, prezentari ale modului in care au avut loc dezbaterile si mai ales contextul, argumentele care au stat la baza unei decizii si toate detaliile care pot constitui elementele suplimentare pentru intelegerea unei decizii. Apoi rezultatul votului, pe fiecare componenta a deciziei de politica monetara, incercam sa explicam acest vot fara sa nominalizam persoanele. Vom spune proportia votului pentru fiecare decizie.

Minutele nu sunt unitare la nivelul bancilor centrale europene. De exemplu Banca Centrala Europeana (BCE) are un semiraport cu zeci de pagini de prezentare, in timp ce bancile centrale din zona noastra au rapoarte mai mici, de 1.000-2.000 de cuvinte. Incercam sa intram in acest standard pe care zona noastra pare sa-l agreeze."

 

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BCR Leasing  dobanda de politica monetara  Programul Noua Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai bune dobanzi la depozitele in lei

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei sunt in scadere, odata cu diminuarea inflatiei. Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei la termen de un an este acum de 6,75%, la Intesa Sanpaolo Bank. Doar inca sase banci (Alpha Bank, Patria detalii

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna

  Am facut o suma de 16.000 pe o platforma..bn nu mai cred ca e ...au ajuns pe wallet in coinbase si ... detalii

 • Inselat

  la fel prescriu mai sus. Insa mie cand mi-au fost ceruti bani(respectiv 2000 dolari), casa pot ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii