BANCI | Stirea Zilei

Bancile si-au ambalat motoarele creditarii populatiei, neglijand finantarile pentru firme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-27 21:07

In timp ce volumul de finantari acordate firmelor a scazut la nivelul din urma cu sase ani, bancile nu mai fac fata cererilor foarte mari de credite venite din partea populatiei, atat pentru consum, cat mai ales pentru cumpararea unei locuinte prin programul Prima Casa.

Astfel, soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR. (vezi aici detalii)

In acelasi timp, soldul creditelor pentru consum in lei acordate de banci gospodariilor populatiei a crescut in luna iunie cu 1,4% fata de luna precedenta, echivalentul a 465 milioane lei, la un total de 33,2 miliarde lei, conform statisticilor BNR.

Fata de aceeasi luna a anului precedent, cresterea este de 11,3%. In iunie 2015 se inregistra o explozie a creditelor de consum, de 1 miliard de lei, in crestere cu 3,7% fata de luna anterioara.

Dupa cum se vede si din grafic, creditele pentru consum au avut o crestere puternica de la inceputul anului trecut, odata cu masurile de relaxare fiscala, in principal prin reducerea TVA, precum si datorita cresterii salariilor si a consumului privat.

Comparativ, creditele pentru locuinte in lei au avansat luna trecuta intr-un ritm mult mai accelerat, de 4,8% fat de luna mai, echivalentul a 1,1 miliarde lei, cresterea anuala, fata de iunie 2015, fiind de nu mai putin de 80,3%. (vezi aici detalii)

In luna mai din acest an, avansul lunar al creditelor pentru consum in lei a fost de doar 126 milioane lei, in aprilie de 384 milioane lei, in martie de 639 milioane lei, in februarie de 425 milioane lei iar in ianuarie a avut loc o scadere de 194 milioane lei.

In prima jumatate a anului, asadar, creditele pentru consum au crescut cu 1,8 miliarde lei, un ritm usor mai ridicat decat cel din primul semestru al anului trecut, cand avansul a fost de 1,6 miliarde lei.

In aceeasi perioada, creditele imobiliare au crescut cu 5,722 miliarde lei, de trei ori mai mult.

Stocul total al creditelor pentru consum (atat in lei, cat si in valuta) a crescut in luna iunie mult mai putin, cu doar 0,3%, echivalentul a 196 milioane lei, intrucat creditele in euro si franci elvetieni continua sa scada, fiind restrictionate de BNR, astfel incat bancile acorda doar imprumuturi in lei.

Vezi mai multe statistici privind creditele de consum in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  reclamatie Vodafone  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

Comentarii

cosming
mda
Ar trebui facuta o reglementare BNR prin care toate bancile/ifn-urile sa fie obligate sa aiba in portofoliu minim 51% din credite acordate persoanelor juridice. Asa s-ar regla piata si ar creste si investitiile in economie.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii