BANCI | Stirea Zilei

Bancile si-au ambalat motoarele creditarii populatiei, neglijand finantarile pentru firme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-27 21:07

In timp ce volumul de finantari acordate firmelor a scazut la nivelul din urma cu sase ani, bancile nu mai fac fata cererilor foarte mari de credite venite din partea populatiei, atat pentru consum, cat mai ales pentru cumpararea unei locuinte prin programul Prima Casa.

Astfel, soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR. (vezi aici detalii)

In acelasi timp, soldul creditelor pentru consum in lei acordate de banci gospodariilor populatiei a crescut in luna iunie cu 1,4% fata de luna precedenta, echivalentul a 465 milioane lei, la un total de 33,2 miliarde lei, conform statisticilor BNR.

Fata de aceeasi luna a anului precedent, cresterea este de 11,3%. In iunie 2015 se inregistra o explozie a creditelor de consum, de 1 miliard de lei, in crestere cu 3,7% fata de luna anterioara.

Dupa cum se vede si din grafic, creditele pentru consum au avut o crestere puternica de la inceputul anului trecut, odata cu masurile de relaxare fiscala, in principal prin reducerea TVA, precum si datorita cresterii salariilor si a consumului privat.

Comparativ, creditele pentru locuinte in lei au avansat luna trecuta intr-un ritm mult mai accelerat, de 4,8% fat de luna mai, echivalentul a 1,1 miliarde lei, cresterea anuala, fata de iunie 2015, fiind de nu mai putin de 80,3%. (vezi aici detalii)

In luna mai din acest an, avansul lunar al creditelor pentru consum in lei a fost de doar 126 milioane lei, in aprilie de 384 milioane lei, in martie de 639 milioane lei, in februarie de 425 milioane lei iar in ianuarie a avut loc o scadere de 194 milioane lei.

In prima jumatate a anului, asadar, creditele pentru consum au crescut cu 1,8 miliarde lei, un ritm usor mai ridicat decat cel din primul semestru al anului trecut, cand avansul a fost de 1,6 miliarde lei.

In aceeasi perioada, creditele imobiliare au crescut cu 5,722 miliarde lei, de trei ori mai mult.

Stocul total al creditelor pentru consum (atat in lei, cat si in valuta) a crescut in luna iunie mult mai putin, cu doar 0,3%, echivalentul a 196 milioane lei, intrucat creditele in euro si franci elvetieni continua sa scada, fiind restrictionate de BNR, astfel incat bancile acorda doar imprumuturi in lei.

Vezi mai multe statistici privind creditele de consum in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  reclamatie Vodafone  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

Comentarii

cosming
mda
Ar trebui facuta o reglementare BNR prin care toate bancile/ifn-urile sa fie obligate sa aiba in portofoliu minim 51% din credite acordate persoanelor juridice. Asa s-ar regla piata si ar creste si investitiile in economie.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii primesc bancile

Executarile silite, poprirea conturilor, raportarea la Biroul de Credit, restantele la credite sau amanarea ratelor sunt printre cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor transmise de clientii acestora, care se confrunta tot mai mult cu criza COVID-19, conform intrebarilor detalii

BCR emite online un card de credit cu una dintre cele mai mari dobanzi in comparatie cu alte banci

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca poate emite si online, nu doar in sucursale, cardurile sale de credit, care au una dintre cele mai mari dobanzi din piata bancara, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cardurile de credit ale celor mai mari 15 banci detalii

Raiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Ultimele Comentarii