BANCI | Stirea Zilei

Speculatiile valutare au adus BNR un profit de 783 milioane lei in 2015, in scadere cu 30%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-22 17:51

BNR a publicat raportul anual pentru 2015, care a fost analizat și aprobat de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României în ședința din 14 iunie 2016 și a fost înaintat Parlamentului României în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

Conform raportului, BNR a obtinut in 2015 un profit de 783 milioane lei, cu 30% (337 milioane lei) mai mic decat in 2014, cand s-a ridicat la 1,1 miliarde lei.

Potrivit legii, BNR va vira bugetului de stat 80% din profit, respectiv 627 milioane lei, dublu fata de anul trecut, cand bugetul a primit doar 292 milioane lei, intrucat din profit au trebuit acoperite pierderile inregistrate de banca centrala in anii precedenti, in valoare de 756 milioane lei.

Profitul BNR se datoreaza aproape integral castigului din diferentele de curs valutar aferente activelor externe, in principal depozite si titluri emise de cele mai mari tari din lume.

Astfel, veniturile din diferentele de curs s-au ridicat la 1,8 miliarde lei in 2015, in scadere fata de cele 2,3 miliarde lei in 2014.

Castigul net din operatiuni valutare a fost de 1,4 miliarde lei, fata de 1,9 miliarde lei in 2014.

Veniturile și cheltuielile din diferențe de curs pentru 2015 și 2014 sunt aferente, în principal, ieșirilor de valută din pozițiile valutare lungi, precizeaza BNR in raport.

Cea mai mare parte a activelor externe ale BNR au fost la finalul lui 2015 in euro, in valoare de 116 miliarde lei, fata de 109 miliarde lei in 2014, urmate de cele in dolari americani (USD), in valoare de 24,2 miliarde lei in 2015, fata de 30,8 miliarde lei in 2014.

Cursul euro/leu a crescut cu 0,95% in 2015, in timp ce dolarul a avansat cu 12,5% in raport cu leul iar Drepturile speciale de tragere (DST), valuta FMI, au avut o apreciere de 7,68%.

Din dobanzile incasate pentru depozitele externe si titlurile de stat straine pe care le detine, BNR a castigat anul trecut 891 milioane lei, mai putin decat cei 1,3 miliarde lei in 2014.

In acelasi timp, insa, BNR a avut de platit mai multe dobanzi pentru rezervele minime obligatorii si depozitele atrase de la banci, dar si pentru titluri externe cu dobanda negativa, astfel ca a inregistrat un rezultat net negativ din dobanzi de 146 milioane lei, fata de pierderea de 311 milioane lei din 2014.

BNR a avut pierderi importante, de 111 milioane lei, si din diferentele nefavorabile din reevaluarea pozitiei valutare, precum si a titlurilor in valuta.

Profitul net din taxe si comisioane a fost de 67 milioane lei, in usoara scadere fata de cele 77 milioane lei din 2014.

In total, rezultatul net al operatiunilor financiare ale BNR a fost de 1,442 miliarde lei, fata de 1,881 miliarde lei in 2014, din care s-au scazut cheltuielile specifice, precum cele cu emisiunea monetara, in valoare totala de 168 milioane lei.

Din profitul operational au mai fost scazute cheltuielile cu personalul au fost de 273 milioane lei, apropiate de nivelul anului precedent, precum si alte cheltuieli operationale, astfel ca rezultatul net inregistrat a fost de 783 milioane lei.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  curs de schimb valutar  reclamatie Vodafone  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum abordeaza Provident relatia cu clientii si educatia financiara in noul context cu inflatie si dobanzi ridicate

Cresterea preturilor si a dobanzilor reprezinta o provocare pentru Provident si clientii acesteia, la fel ca pentru alte banci si IFN-uri. Care este abordarea si strategia Provident in domeniul relatiei cu clientii si a educatiei financiare in acest detalii

Romanii de pana in 35 de ani cu studii superioare economisesc, iar cei de peste 35 de ani, cu studii elementare, iau credite

Două treimi dintre românii care utilizează produse și servicii bancare au intenția să economisească în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a detalii

Bancile au obtinut un profit record in prima jumatate a anului 2022

Sistemul bancar romanesc a raportat un profit record in prima jumatate a anului 2022, datorita majorarii importate a activelor, in special credite acordate firmelor si populatiei, in timp ce rata creditelor neperformante este in scadere, conform datelor statistice furnizate de Banca detalii

Cererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Trebuie schim ata llegea

  Trebuie schimbata legea nu poti executa o locuinta pentru o suma de 1000euro trebuie sa existe o ... detalii

 • Salariul

  Buna ziua eu ma aflu in germania,daca am contul in lei imi pot primi salariul in ... detalii

 • Alocație

  Buna dacă mi-am scos un telefon in rate și acuma vreau sa fac fiicei mele alocația pe card este ... detalii

 • Extras de cont la adresa

  Buna Ziua.cum pot obtine un extras de cont la adresa din Romania daca by sunt in tara si nu ma pot ... detalii

 • Extras de cont la adresa

  Buna Ziua.cum pot obtine un extras de cont la adresa din Romania daca by sunt in tara si nu ma pot ... detalii