BANCI | Stirea Zilei

O alta banca pe cale de disparitie din Romania: Veneto Banca, fosta Italo-Romena

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-12 12:44

Veneto Banca, fosta Italo-Romena, o mica banca italiana cu 313 angajati si 22 de unitati, specializata in finantari pentru firme, cu preponderenta cele italiene, este nevoita sa-si vanda afacerile din Romania, nu atat din cauza pierderilor suferite aici in ultimii ani, cat mai ales a problemelor mari din Italia, unde banca-mama este pe cale de a fi nationalizata, mai exact preluata de catre fondul de salvare al bancilor.

Banca a initiat, in aceste conditii, procedurile de vanzare a subsidiarelor din strainatate la inceputul acestui an, conform informatiilor publicate de aceasta.

Problemele bancii italiene au inceput inca de acum doi, in urma unui control al bancii centrale a Italiei, care a obligat-o sa constituie provizioane considerabile pentru creditele neperformante si i s-a recomandat fuziunea cu alta banca, intrucat nu mai respecta cerintele de solvabilitate, astfel ca intreaga conducere a bancii a fost obligata sa demisioneze (vezi aici detalii).

Ulterior, Veneto Banca a picat testele de stres realizate de Banca Centrala Europeana (BCE) in toamna lui 2014, astfel ca a fost nevoita sa-si faca planuri de restructurare si de capitalizare. (vezi aici detalii)

Pierderile Veneto Banca in 2014 si 2015 au fost uriase, de peste 2 miliarde de euro, astfel ca banca nu a reusit sa gaseasca suficient capital si nici nu a putut sa se restructureze suficient de rapid pentru a indeplini normele de solvabilitate.

In aceste conditii, BCE a pus la cale, luna trecuta, un plan de salvare a bancii dupa modelul bancilor grecesti, mai exact preluarea controlului majoritar al bancii de catre fondul italian de salvare a bancilor, denumit Atlante, in urma unei oferte publice de vanzare de actiuni (IPO) derulata in perioada 8-24 iunie, in valoare de 1 miliard de euro.

Cel mai probabil, dupa cum s-a intamplat si cu bancile grecesti, investitorii privati nu vor dori sa cumpere actiunile unei banci falimentare, astfel incat fondul de salvare va deveni actionarul majoritar al Veneto Banca. Se are in vedere, in acelasi timp, fuziunea cu o alta banca salvata de fondul italian, Popoare di Vecenza.

Subsidiara Veneto Banca din Romania are, la randul sau, cam aceleasi probleme cu banca-mama.

In ultimii trei ani, banca italiana a acumulat pierderi importante, de aproape 90 de milioane de euro, din cauza creditelor neperformante acordate firmelor. In 2015, pierderea s-a ridicat la 41,3 milioane euro.

Banca-mama Veneto Banca a fost nevoita anult trecut sa achite un impozit in valoare de 800.000 de euro aferent unor venituri din creditele acordate de fosta Italo Romena in 2006, in urma unui control al autoritatilor fiscale italiene, litigiul nefiind inca transat definitiv in instanta. 

Anticipand problemele bancii-mama si inevitabila iesire din Romania, banca si-a schimbat in 2014 structura juridica, devenind din persoana juridica romana, Banca Italo-Romena, o sucursala a bancii-mama Veneto Banca.

Miscarea, aprobata de BNR, va ajuta la lichidarea mai rapida a afacerilor din Romania, dupa cum s-a intamplat cu o alta sucursala importanta, RBS, care in lipsa unui acord de preluare a intregii banci, mai costisitor si mai anevoios, si-a vandut pe bucati activele catre UniCredit, mai intai clientii de retail apoi si pe cei corporate, dupa ce si-a inchis toate unitatile si si-a concediat cei mai multi angajati.

Cel mai probabil asa se va intampla si cu Veneto Banca, printre potentialii cumparatori de active performante ale bancii fiind tot UniCredit si Raiffeisen (care preluase anii trecuti si activele retail ale Citi Bank), precum si alte banci care au deja experienta pe piata de achizitii, precum Banca Transilvania si OTP Bank.

Veneto Banca detine active in jurul a 4,5 miliarde lei, reprezentand 1,2% din totalul activelor sistemului bancar, fiind pe locul 15 in topul bancilor dupa active.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR ale date despre Veneto Banca

Taguri: UniCredit Bank  Revolut  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  Banca Centrala Europeana (BCE)  Garanti BBVA Credite de Consum  card euro  

Comentarii

Alex
4Sale
Veneto Banca are cota de piata de aproximativ 1,2%, cota suficienta atat pentru consolidarea unor banci de la noi cat si pentru intrarea pe piata a unor noi investitori; deci eu cred ca spre deosebire de alte banci precum RBS, Bank of Cyprus, se va vinde cu totul.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii