BANCI | Stirea Zilei

Cati bani ar pierde bancile daca vor fi obligate sa renunte la comisioanele pentru conturi, plati si carduri, conform unei directive europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-24 21:31

Bancile ar putea fi obligate sa renunte din aceasta toamna la nu mai putin de 10 comisioane pentru conturi, carduri si plati, pentru care incaseaza in total intre 50 si 75 de lei de la fiecare client care efectueaza o tranzactie de 1.000 de lei, odata cu intrarea in vigoare, din 18 septembrie 2016, a Directivei 92 din 2014 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.

Directiva prevede ca pentru anumite tipuri de operatiuni aferente unui cont, bancile trebuie obligate sa perceapa comisioane rezonabile sau deloc, iar ANPC a optat pentru ultima varianta, intr-un proiect de ordonanta privind transpunerea directivei in legislatia nationala. (vezi aici detalii)

Sa vedem despre ce comisioane este vorba si care este nivelul acestora, la primele trei mari banci: BCR, BRD si Banca Transilvania (BT).

a) Deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont

Deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont sunt gratuite la BCR si Banca Transilvania, doar BRD aplicand un comision de admninistrare a unui cont, de 4,2 lei lunar.

b) Depunerea de bani in cont

Si depunerea de numerar in conturi la ghiseele celor trei bani este gratuita. Cu o precizare: la BCR, daca vrei sa depui bani in contul altei persoane, nu in contul tau, va trebui sa achiti un comision de 4 lei.

c) Retragerea de bani de la ghisee si ATM-uri

Pentru retragerile de numerar de la ghisee, toate cele trei banci aplica tarife, care pornesc de la 0,4% minim 3,5 lei la BT si ajung la 1% minim 15 lei la BCR. La BRD, acelasi comision este 0,5% minim 5 lei.

In cazul retragerilor de bani de la bancomate, BCR si BT nu-si taxeaza clientii in cazul utilizarii cardurilor la propriile ATM-uri pentru a-si retrage banii de pe ele, in timp ce BRD aplica un comision de 0,2% din suma retrasa, minim 0,9 lei.

Detinatorii de carduri BCR care retrag bani de la ATM-urile altor banci din Romania vor plati un comision de 1% din suma retrasa, minim 15 lei. Acelasi comision este 1% plus 5 lei la BRD si 0,5% plus 2,5 lei la BT.

Pentru retragerile de bani de la bancomatele bancilor straine, tarifele sunt urmatoarele: 1% minim 15 lei cu cardurile BCR, 1,5% plus 10 lei cu cardurile BRD si 1% plus 2,5 lei cu cardurile BT.

d) Platile cu cardul sau online si transferurile la ghisee, online sau la bancomate

Cine nu stie, poate afla acum: platile cu cardul, la POS-uri sau online sunt gratuite si in prezent, aceasta fiind o norma impusa de organizatiile de carduri Visa si MasterCard. Comisioanele de procesare pentru aceste plati sunt platite de catre comerciantii si bancile care accepta platile cu cardul.

In privinta transferurilor de bani la ghisee, online sau prin bancomate, aici vorbim, din nou, de diverse comisioane, foarte diferite si stufoase de la o banca la alta.

Sa le luam pe rand:

- Incasarile si transferurile de bani la ghiseele bancilor

In cazul incasarilor de bani (lei) intr-un cont, dintr-un alt cont al aceleiasi banci (incasari intrabancare), BCR si BRD nu aplica tarife. In schimb, BT isi taxeaza clientii cu comisioane care pornesc de la 1,5 lei si ajung la 8 lei, in functie de valoarea sumei incasate in cont.

In privinta incasarilor din conturile altor banci (interbancare), comisioanele sunt identice la BCR si BRD (4 lei, indiferent de suma), in timp ce la BT variaza intre 2,7 si 18 lei.

In cazul transferurilor (platilor) in lei la ghiseele bancilor intr-un cont al aceleiasi banci (plati intrabancare), comisioanele sunt fixe indiferent de suma transferata la BCR (8 lei) si BRD (7 lei), in timp ce la BT variaza intre 1,5 si 8 lei, in functie de suma, aceleasi ca in cazul incasarilor.

Pentru platile in conturile altor banci (plati interbancare), comisioanele sunt de 8 lei la BCR si 9 lei la BRD, indiferent de suma transferata, in timp ce la BT sunt intre 2,7 si 18 lei, in functie de valoarea platii.

- Platile online prin internet/mobile banking

In cazul platilor intrabancare online (prin internet/mobile banking), comisioanele sunt 0 la BCR si BRD si intre 1 si 7,5 lei la BT, in functie de suma.

La platile online interbancare, comisioanele sunt 3 lei la BCR, 3,5 lei la BRD si intre 2,4 si 16 lei la BT, in functie de suma platita.

Daca aplicam toate comisioanele de mai sus la o suma de 1.000 de lei, bancile castiga insumat intre 52,8 lei in cazul BT, 68 de lei la BCR si 75 de lei la BRD.

Vezi tabelul cu toate comisioanele in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  BT  Banca Transilvania  plati online  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  comisioane cont bancar  comision POS  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  cont bancar  transferuri de bani  internet banking  mobile banking  

Comentarii

cetatean
PROST TITLU
Cati bani castiga romanii daca se aplica Directiva 92 din 2014 si vor fi obligate sa ne aliniem ca altfel vom fi ia o tara de lumea a treia..Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii