BANCI | Stirea Zilei

Legea darii in plata, care sfideaza principiul legal si moral al platii unei datorii, a intrat in vigoare, in ciuda criticilor severe si a unei posibile proceduri de infringement de la Comisia Europeana

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-13 00:03

Legea darii in plata permite celor care au credite ipotecare sa scape de datorii daca cedeaza bancii casa ipotecata

Legea darii in plata, care sfideaza principiul legal si moral al achitarii unei datorii, singura de acest fel din Europa, a intrat de astazi in vigoare, in ciuda criticilor severe ale celor mai importante institutii locale si internationale, incepand cu BNR, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pana la Banca Centrala Europeana (BCE), Comisia Europeana si FMI.

Legea Piperea, cum am boteazat-o noi, intrucat a fost redactata de avocatul Gheorghe Piperea, fiind sustinuta in Parlament de deputatul PNL, Daniel Zamfir, permite oricarui detinator de credit ipotecar sa scape de datorie prin cedarea locuintei ipotecate catre banca.

Legea sfideaza astfel nu doar prevederile contractelor de credit, care nu includ o astfel de alternativa, ci doar posibilitatea de rambursare anticipata a creditului, ci si principiul ramburarii integrale a datoriei aferente respectivelor credite, care conform legislatiei reprezinta un drept de proprietate.

Drept de proprietate care este incalcat in situatiile in care valoarea ipotecii este mai mica decat datoria ramasa de rambursat, astfel ca banca nu-si mai primeste inapoi toti banii imprumutati, plus dobanzi si comisioane.

Legea a fost initiata drept pedeapsa pentru bancile care au acordat credite in franci elvetieni si nu si-au protejat clientii de deprecierea puternica a leului in raport cu francul (CHF), care a crescut de la aproximativ 2 lei in momentul acordarii creditelor (2007-2008) la peste 4 lei in prezent, adica inca o data.

Bancile si BNR au facut greseala de a ramane arogante si inflexibile la plangerile clientilor (consumatorilor), incapabile sa anticipeze “schimbarea vremurilor” in favoarea drepturilor consumatorilor, prin inmultirea masurilor de protectie sociala a acestora, pe fondul curentului anti-corporatist, anti-institutional si anti-coruptie (avand ca simbol miscarea Anonymous) si nationalist, favorizat de criza financiara.

In aceste conditii, bancile care au avut probleme cu clientii au devenit tot mai hulite si mai criticate, devenind astfel tot mai vulnerabile in fata autoritatilor si instantelor de judecata si predispuse la oprobiul public, hazardul moral si initierea unor legi populiste impotriva acestora.

Asa au aparut procesele privind clauzele abuzive castigate de clienti impotriva bancilor, legile de conversie a creditelor in valuta din tari precum Ungaria, Croatia sau Polonia, iar acum legea privind darea in plata in Romania.

Rigiditatea si aroganta industriei financiare romanesti, sprijinita de FMI si BNR, a fost atat de ridicata, incat s-a impotrivit chiar si legii insolventei persoanelor fizice, care ar fi reprezentat o importanta supapa pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante.

Legea a fost adoptata, in cele din urma, anul trecut, dupa suspendarea acordului cu FMI, si ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul acestui an, insa a fost amanata pana la implementarea infrastructurii necesare pentru a fi aplicata.

Culmea ironiei, FMI si comunitatea bancara cer acum ca legea sa fie pusa mai repede in aplicare, in speranta ca va reprezenta o alternativa la legea darii in plata.

Si ar putea fi, dar numai pentru clientii restantieri la rambursarea creditelor. Pentru ca recurgand la legea insolventei, acestia si-ar putea pastra locuinta, scapand in acelasi timp de datorii, dupa achitarea unei parti din restante.

Problema este ca legea darii in plata introduce acel hazard moral, adica oportunitatea pentru cei care pot sa-si plateasca ratele la credit de a profita de lege pentru a scapa de credit, mai ales daca au o locuinta a carei valoare a scazut foarte mult, sub datoria ce o mai au de platit, cum este cazul unui credit in CHF.

Probabil ca legea darii in plata si tot scandalul din jurul acesteia nu ar mai fi aparut daca bancile ar fi acceptat legea insolventei personale, precum si pe cea a conversiei creditelor in franci, ambele initiate de deputata PSD, Ana Birchall.

Daca bancile ar fi acceptat sa imparta cu clientii o parte din povara creditelor, chiar si in ultimul ceas, dupa cum a sugerat anul trecut guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu s-ar fi ajuns aici.

Bancile ar fi putut chiar si in acest an, cu legea darii in plata, sa dea dovada de intelepciune si sa cedeze. Ar fi fost mai bine pentru ele sa accepte chiar si aceasta lege, nu sa i se opuna. Din simplul motiv ca astfel ar fi castigat increderea publicului.

Pentru ca bancile nu vor avea niciodata dreptate si nu vor recastiga bunavointa publicului, atata vreme cat au pe constiinta ceva, si anume faptul ca nu au impartit de bunavoie cu clientii povara crizei. Acum o impart siluite, ceeea ce era foarte previzibil.

Problema este ca aceasta siluire aduce cu ea si problemele invocate in titlul articolului, adica sfidarea normelor legale si morale, cu consecintele de rigoare: critici din partea autoritatilor, posibila procedura de infringement, procese, instabilitate, reticenta investitorilor, majorarea avansului la credite, posibila scadere a creditarii si implicit a cresterii economice.

Era clar ca bancile vor pierde in final. De ce nu au acceptat ele sa suporte de bunavoie, de la inceput, niste pierderi care ar fi fost mai mici si ne-ar fi scutit de tot acest scandal?

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  FMI  Banca Centrala Europeana (BCE)  

Comentarii

Cititor
Darea in plata a blocat toate legile de protectia consumatorilor
Insolventa personala, conversia, directiva 17 etc au fost blocate, se spune de catre initiati, in urma lobbyului facut de insisi promotorii si sustinatorii darii in plata... Care altfel nu ar mai fi putut sa isi voteze legea, ca ramanea fara "motivarea sociala". Interesul poarta fesul?

cosming
mda
De ce nu au acceptat pierderile mai mici la inceput ? Eu, dupa 6 ani de procese cu cea mai mare institutie de camatarie legala din Romania, inca nu am aflat... In continuare NU isi asuma pierderea si in continuare are aceeasi atitudine sfidatoare si de eludare a legiii! Deci, eu in continuare voi insista cu alte procese si alte dosare, plangeri la ANPC si reclama de rigoare in presa ...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii