BANCI | Stirea Zilei

Primele trei banci, BCR, BRD si BT, au obtinut un profit cumulat de 618 milioane lei in primul trimestru si au acordat credite noi de 5 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-04 18:58

Primele trei banci romanesti, BCR, BRD si BT, au obtinut in primul trimestru din acest an un profit net cumulat de 618 milioane lei, cu 5% mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand a fost de 587 milioane lei.

Castigurile s-au datorat, in principal, cheltuielilor foarte mici cu riscul de credit, dupa curatarea bilanturilor din anii precedenti, dar si cresterii profiturilor operationale, pe fondul intensificarii creditarii. Cele trei banci au acordat in primele trei luni din acest an credite noi in valoare de peste 5 miliarde lei.

Cel mai mare castig, jumatate din total, a revenit liderului pietei bancare, BCR, cu 315 milioane lei, in scadere fata de cele 344 milioane lei din primele trei luni ale anului precedent.

Profitul substantial al BCR se datoreaza lipsei cheltuielilor cu riscul de credit (provizioane), dupa ce banca si-a facut curatenie totala in bilant la finalul lui 2014, cand a recunoscut pierderi record de 2,4 miliarde lei.

In aceste conditii, BCR in loc sa inregistreze cheltuieli cu provizioanele a avut castiguri prin reversare de provizioane in valoare de 132 milioane lei in primul trimestru din acest an, comparativ cu 39 milioane lei in T1 2013.

Veniturile din dobanzi ale BCR au scazut cu 10%, de la 510 la 459 milioane lei, pe fondul scaderii dobanzilor la credite. In acelasi timp, banca a reusit o productie de credite noi importanta, in valoare de 2 miliarde lei, acordate persoanelor fizice si companiilor. (vezi aici detalii despre rezultatele BCR)

La randul sau, Banca Transilvania (BT) a beneficiat de o reducere substantiala a provizioanelor pentru credite neperformante, cu 56%, de la 135 la 59 milioane lei, pe fondul integrarii Volksbank, din al doilea trimestru al anului precedent.

Banca din Cluj a avut de castigat din preluarea Volksbank si prin majorarea cu 32% a veniturilor din dobanzi, de la 384 milioane lei in T1 2015, la 509 milioane lei in T1 2016.

De asemenea, BT a acordat in primul trimestru credite noi in valoare de 1,377 miliarde lei, care contribuie la majorarea veniturilor din dobanzi.

In aceste conditii, grupul BT a reusit un profit net de 231 milioane lei in primul trimestru al acestui an, cu 45% mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului precedent. (vezi aici detalii despre rezultatele BT)

Profitul BRD, a doua banca romaneasca dupa marimea activelor, ramane la un nivel mult mai redus fata de cei doi principali competitori: doar 73 milioane lei la nivel de grup, in scadere de la 85 milioane lei in primul trimestru al anului trecut.

Profitul bancii a fost afectat de costul net al riscului ridicat, in crestere cu 37 milioane lei (32%), de la 114 la 151 milioane lei.

Altfel, banca franceza a reusit sa-si majoreze profitul operational de la 216 la 242 milioane lei. In acelasi timp, a acordat un volum important de credite noi pentru populatie, in valoare de 1,1 miliarde lei, 70% dintre acestea fiind credite de consum. Acestora li s-au adaugat creditele pentru firme, astfel ca in total creditele noi acordate de BRD au depasit 1,5 miliarde lei. (vezi aici detalii despre rezultatele BRD)

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  credite noi  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

  

Ultimele Comentarii