BANCI | Opinie

Sondaj de opinie: increderea in banci si BNR este in crestere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-27 14:53

Increderea populatiei in banci este in crestere, dar acestea raman in continuare cel mai putin apreciate institutii sociale si private dintr-un grup care mai include biserica, universitatile, presa, organizatiile societatii civile, sindicatele si patronatele, reiese din ultimul sondaj de opinie realizat de Inscop in iulie 2015.

Si aprecierea publicului fata de BNR este in ascensiune, aceasta situandu-se pe locul 6 in topul increderii in institutiile executive, dupa Armata, Jandarmerie, DNA, SRI si Politia.

Increderea in banci a crescut de la 14,1% (procentul celor care au raspuns ca au multa si foarte multa incredere in banci), in sondajul din aprilie 2015, la 15,8% in ultimul sondaj din iulie 2015, dar se afla sub nivelul din iulie 2014 (15,9%).

Increderea in banci este apropiata de cea a patronatelor (17%) si sindicatelor (18,8%), dar la mare distanta de grupul din care fac parte universitatile (41,8%), presa (31,9%) si organizatiile societatii civile (29,4%).

Biserica se mentine lider detasat in topul increderii, cu 63,4%, in crestere de la 62% in iulie 2014.

In BNR are "multa si foarte multa incredere" aproape jumatate din populatie

In privinta BNR, increderea in banca centrala a crescut de la 44,5% in aprilie 2015 la 47,9% in iulie 2015, usor mai ridicata decat in aceeasi luna de anul trecut (47,6%).

BNR se afla in topul increderii aproape de alte patru institutii (SRI, Politia, SIE, ICCJ), la mare distanta fata de Armata, care este liderul detasat al increderii, cu 75%, urmata de Jandarmeria (64,5%) si DNA (61%).

Interesant este ca ANAF si ANI sunt pe ultimele locuri in topul increderii, desi teoretic ar trebui sa se bucure de o apreciere mult mai ridicata.

Comunicatul Inscop:

ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII INTERNE

Instituții politice

Topul încrederii în instituțiile politice este în continuare condus de Președinție cu 48,9% încredere multă și foarte multă (față de 50,6% în luna aprilie).

Curtea Constituțională a României ocupă, în premieră, locul al doilea în clasamentul încrederii în instituțiile politice, cu 38,2% încredere multă și foarte multă, față de 33,8% în luna aprilie.

La mică distanță de CCR, pe poziția a treia și într-o ușoară scădere față de luna precentă se află Primăria, care se bucură de aprecierea a 35,4% dintre români (34,3% în aprilie 2015).

Guvernul beneficiază de încrederea a 24,6% dintre cei intervievați (față de 23,8% în luna aprilie). În condițiile în care, în ultimul an, încrederea în Guvern a scăzut constant, este pentru prima dată când, la acest indicator, Guvernul înregistrează o creștere ușoară. Posibile explicații ar putea fi legate de impactul public pozitiv al reducerii TVA la alimente și de evoluțiile politice surprinse de suprapunerea perioadei de culegere a datelor cu efectele interimatului la conducerea Guvernului asigurat de vicepremierul Gabriel Oprea, în urma absenței prelungite din țară a premierului Victor Ponta.

Nivelul de încredere în Consiliul Județean scade semnificativ în luna iulie la 18,6%, față de 21,8% în aprilie. În top urmează Parlamentul, cu 11,3% încredere multă și foarte multă, în scădere de la 12,6% în luna aprilie, și partidele politice, care înregistrează o creștere până la 7,1% în iulie de la 6,5% în aprilie.

Instituții executive

În ceea ce privește încrederea populației în instituțiile executive, Armata continuă să se situeze pe primul loc, 75% dintre români declarând în luna iulie că au încredere multă și foarte multă în această instituție, comparativ cu 74,3% în luna aprilie. De altfel, Armata reprezintă în continuare instituția ce se bucură, per total, de cel mai mare capital de încredere.

Urmează Jandarmeria cu 64,5% încredere multă și foarte multă (62% în luna aprilie) și DNA cu 61% (61,4% în luna aprilie).

Pe poziția a patra se clasează SRI, cu un capital de încredere de 51,2% (50,3% în luna aprilie), urmat de Poliție cu 48,7% (47,1% în luna aprilie), BNR cu 47,9% (44,5% în aprilie), SIE cu 47,8 (47,8% în aprilie), ICCJ cu 46,7% (49% în aprilie), ANAF cu 38,7% (37,9% în aprilie) și ANI cu 38,6% (39,8% în aprilie).

Instituții sociale și private

Biserica rămâne instituția privată/socială cea mai bine privită de către români, cu 63,4% încredere multă și foarte multă (în creștere cu 1,1% față de luna aprilie).

Pe locul secund se situează, la mare distanță, universitățile, care se bucură de încrederea a 41,8% dintre cei intervievați, față de 41,5% în luna aprilie.
Acestea sunt urmate de presă, cu 31,9% încredere multă și foarte multă, în scădere de la 34% în luna aprilie.

Clasamentul încrederii în instituțiile sociale și private este continuat de organizațiile societății civile cu 29,4% încredere multă și foarte multă (față de 30% în luna aprilie), sindicate cu 18,8% (față de 19,1% în luna aprilie), patronate cu 17% (față de 15,5% în luna aprilie) și bănci cu 15,8% (față de 14,1% în luna aprilie).

ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII INTERNAȚIONALE

Rezultatele măsurătorilor sociologice efectuate de INSCOP în luna iulie pun în evidență menținerea tendinței de creștere generală a încrederii românilor în instituțiile internaționale.

Instituția internațională în care românii au cea mai mare încredere rămâne NATO, care în ancheta sociologică a INSCOP din luna iulie a ajuns la un nivel de încredere mare și foarte mare de 62,1% (cel mai mare nivel înregistrat de la debutul Barometrului INSCOP-Adevărul despre România), față de 60,7% cât înregistra în luna aprilie.

Creșterea încrederii în NATO este un efect al consolidării atașamentului românilor față de sistemul de securitate nord-atlantic, pe fondul menținerii unei situații tensionate din vecinătatea Estică. Acest fapt se reflectă de altfel și în creșterea încrederii românilor în ONU, UE, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Astfel, pe locul secund al topului încrederii în instituțiile internaționale se situează ONU, cu 60,3% încredere multă și foarte multă (56,2% în aprilie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeană, care atinge de asemenea scorul maxim de încredere de la debutul măsurătorilor INSCOP-Adevărul, cu aproape 60% (59,8%) încredere multă și foarte multă (55,5% în aprilie 2015).

Locul al patrulea este ocupat de Parlamentul European (50,7% în iulie 2015, 48,3%, în aprilie 2015), urmat de Comisia Europeană (50,4% în iulie 2015, 50,2% în aprilie 2015).

Topul încrederii este încheiat de Banca Mondială (43,9% în iulie 2015, 39,2% în aprilie 2015) și de Fondul Monetar Internațional (36,6% în iulie 2015, 33 % în aprilie 2015).

METODOLOGIE

- Barometrul “INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul

- Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015

- Volumul eșantionului a fost de 1075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani

- Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%

- Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic

- Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor

- Chestionarele au fost aplicate în 39 de județe și Municipiul București, într-un total de 76 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate)

- Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populației din 2011

Comentarii

anonim
Cifrele sondajului par ireale
Cei cu creditul luat în 2007 cu aprobare a gradului de îndatorare de către BNR ,cu acte in regulă ,s-au trezit în 2010 cu scaderi salariale de 25% și anulări de sporuri. Bugetarii cu venituri modeste nu se încadrau decăt cu giranți. Au trăit la limita sărăciei, îndatorându-se și mai mult din cauza dobânzilor neeuropene...Și sunt mulți... așa că sondajele trebuie refăcute...Oamenii s-au săturat să fie sclavii băncilor străine...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBanca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

  

Ultimele Comentarii