BANCI | Opinie

Bancile grecesti din Romania ar putea fi lovite de trei unde de soc in cazul unui Grexit, cea mai probabila fiind retragerea depozitelor in valoare de 5,2 miliarde de euro, apreciaza Standard&Poors

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-25 01:48

Agentia americana de rating Standard&Poor's a publicat un raport despre cum ar putea fi afectate subsidiarele straine ale bancilor din Grecia in cazul unei crize de lichiditati cu care s-ar confrunta acestea dupa un Grexit, adica iesirea tarii din zona euro, in conditiile in care acum sistemul bancar grecesc este tinut la perfuzii, prin injectii zilnice de finantari, de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Agentia americana apreciaza ca Grecia va ramane in zona euro, in scenariul de baza, “insa progresul limitat al negocierilor dintre guvernul grec si troika sugereaza ca o iesire a Greciei din zona euro este posibila”.

Consideram ca iesirea Greciei din zona euro si intreruperea liniei de finantare de urgenta de la BCE va duce la falimentul sistemului bancar grecesc, ceea ce ar transmite unde de soc asupra subsidiarelor bancilor grecesti din Sud-Estul Europei”, se arata in analiza Standard&Poor's.

Cele trei unde de soc ar putea lua urmatoarele forme:

1. Retragerea liniilor de finantare si a depozitelor detinute de bancile-mama in subsidiarele straine

2. Directionarea lichiditatilor dinspre fiice catre bancile-mama din Grecia ramase fara surse de finantare

3. Retragerea depozitelor, din cauza lipsei increderii

“Dintre aceste scenarii, credem ca riscul retragerii depozitelor este cea mai probabila sursa de presiune asupra subsidiarelor bancilor grecesti din strainatate”, considera analistii Standard&Poor's.

“Turbulentele din trecut sugereaza o tendinta de retragere a unor parti din depozitele subsidiarelor grecesti. Desi autoritatile au oprit rapid retragerile anterioare din banci, in special in 2012, credem ca daca BCE va limita sau va reduce lichiditatea de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, acest lucru va duce la cresterea retragerilor din subsidiarele bancilor din strainatate”, se spune in raport.

“In scenariul in care Grecia impune un control asupra retragerilor de numerar din banci, fara a exlude subsidiarele din strainatate, atunci autoritatile locale, care garanteaza depozitele, vor trebui sa inlocuiasca fondurile retrase din banci. Ceea ce s-ar dovedi costisitor si dificil de realizat, astfel ca reprezinta un risc potential ridicat”, arata raportul Standard&Poor's.

Datorita faptului ca bancile locale cu capital grecesc au statut de subsidiare si nu de sucursale, riscul de tara in cazul iesirii Greciei din zona euro este redus.

Viteza si volumul retragerilor de depozite, daca vor aparea, vor fi controlate de catre autoritatile locale. Credem ca bancile centrale nationale vor face eforturi pentru a controla presiunea si a preveni contagiunea prin izolarea subsidiarelor grecesti de sistemul bancar local”, mai arata agentia americana de rating.

In caz contrar, statul ar putea fi nevoit sa ajute o banca sistemica daca aceasta se va confrunta cu probleme de lichiditate sau daca va exista o contagiune si la alte banci, ceea ce ar afecta indicatorii fiscali si datoria guvernamentala, cu implicatii asupra ratingului de tara.

Depozitele bancilor grecesti din Romania au scazut cu 7,6% in primul trimestru

Standard&Poor's mai arata ca din datele disponibile in prezent nu se semnaleaza vreo anume presiune de retragere a depozitelor, insa datele pot masca transferuri de depozite intre banci. In primul trimestru din acest an, depozitele subsidiarelor grecesti din cele cinci tari din Sudul si Estul Europei au scazut cu 6% fata de finalul lui 2014.

In Romania, depozitele celor patru banci grecesti au scazut cu 7,6%, de la 5,6 miliarde euro in decembrie 2014 la 5,2 miliarde in martie.

Taierea liniilor de finantare ale bancilor-mama nu ar fi o problema prea mare, apreciaza acestia, intrucat subsidiarele locale au suficiente rezerve de capital si de lichiditate, iar pe de alta parte au facut fata si pana acum reducerilor expunerilor grupurilor straine operate de-a lungul ultimilor ani.

Statistica a agentiei americane arata ca rata capitalului de rang 1 (Tier 1 ratio) a bancilor grecesti din Romania este in jurul a 15%, cea mai mica dintre alte tari precum Bulgaria (20%), Serbia (17%),. Albania si Macedonia (16%).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBanca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

  

Ultimele Comentarii