BANCI | Opinie

Bancile grecesti din Romania ar putea fi lovite de trei unde de soc in cazul unui Grexit, cea mai probabila fiind retragerea depozitelor in valoare de 5,2 miliarde de euro, apreciaza Standard&Poors

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-25 01:48

Agentia americana de rating Standard&Poor's a publicat un raport despre cum ar putea fi afectate subsidiarele straine ale bancilor din Grecia in cazul unei crize de lichiditati cu care s-ar confrunta acestea dupa un Grexit, adica iesirea tarii din zona euro, in conditiile in care acum sistemul bancar grecesc este tinut la perfuzii, prin injectii zilnice de finantari, de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Agentia americana apreciaza ca Grecia va ramane in zona euro, in scenariul de baza, “insa progresul limitat al negocierilor dintre guvernul grec si troika sugereaza ca o iesire a Greciei din zona euro este posibila”.

Consideram ca iesirea Greciei din zona euro si intreruperea liniei de finantare de urgenta de la BCE va duce la falimentul sistemului bancar grecesc, ceea ce ar transmite unde de soc asupra subsidiarelor bancilor grecesti din Sud-Estul Europei”, se arata in analiza Standard&Poor's.

Cele trei unde de soc ar putea lua urmatoarele forme:

1. Retragerea liniilor de finantare si a depozitelor detinute de bancile-mama in subsidiarele straine

2. Directionarea lichiditatilor dinspre fiice catre bancile-mama din Grecia ramase fara surse de finantare

3. Retragerea depozitelor, din cauza lipsei increderii

“Dintre aceste scenarii, credem ca riscul retragerii depozitelor este cea mai probabila sursa de presiune asupra subsidiarelor bancilor grecesti din strainatate”, considera analistii Standard&Poor's.

“Turbulentele din trecut sugereaza o tendinta de retragere a unor parti din depozitele subsidiarelor grecesti. Desi autoritatile au oprit rapid retragerile anterioare din banci, in special in 2012, credem ca daca BCE va limita sau va reduce lichiditatea de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, acest lucru va duce la cresterea retragerilor din subsidiarele bancilor din strainatate”, se spune in raport.

“In scenariul in care Grecia impune un control asupra retragerilor de numerar din banci, fara a exlude subsidiarele din strainatate, atunci autoritatile locale, care garanteaza depozitele, vor trebui sa inlocuiasca fondurile retrase din banci. Ceea ce s-ar dovedi costisitor si dificil de realizat, astfel ca reprezinta un risc potential ridicat”, arata raportul Standard&Poor's.

Datorita faptului ca bancile locale cu capital grecesc au statut de subsidiare si nu de sucursale, riscul de tara in cazul iesirii Greciei din zona euro este redus.

Viteza si volumul retragerilor de depozite, daca vor aparea, vor fi controlate de catre autoritatile locale. Credem ca bancile centrale nationale vor face eforturi pentru a controla presiunea si a preveni contagiunea prin izolarea subsidiarelor grecesti de sistemul bancar local”, mai arata agentia americana de rating.

In caz contrar, statul ar putea fi nevoit sa ajute o banca sistemica daca aceasta se va confrunta cu probleme de lichiditate sau daca va exista o contagiune si la alte banci, ceea ce ar afecta indicatorii fiscali si datoria guvernamentala, cu implicatii asupra ratingului de tara.

Depozitele bancilor grecesti din Romania au scazut cu 7,6% in primul trimestru

Standard&Poor's mai arata ca din datele disponibile in prezent nu se semnaleaza vreo anume presiune de retragere a depozitelor, insa datele pot masca transferuri de depozite intre banci. In primul trimestru din acest an, depozitele subsidiarelor grecesti din cele cinci tari din Sudul si Estul Europei au scazut cu 6% fata de finalul lui 2014.

In Romania, depozitele celor patru banci grecesti au scazut cu 7,6%, de la 5,6 miliarde euro in decembrie 2014 la 5,2 miliarde in martie.

Taierea liniilor de finantare ale bancilor-mama nu ar fi o problema prea mare, apreciaza acestia, intrucat subsidiarele locale au suficiente rezerve de capital si de lichiditate, iar pe de alta parte au facut fata si pana acum reducerilor expunerilor grupurilor straine operate de-a lungul ultimilor ani.

Statistica a agentiei americane arata ca rata capitalului de rang 1 (Tier 1 ratio) a bancilor grecesti din Romania este in jurul a 15%, cea mai mica dintre alte tari precum Bulgaria (20%), Serbia (17%),. Albania si Macedonia (16%).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BCR explica diferenta dintre ratele egale si cele descrescatoare la credite

În toate unitățile sale din țară, dar și în digital, Banca Comercială Română discută în fiecare zi cu oamenii despre creditare responsabilă, utilizând principii de educație financiară, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Am înțeles că este important să facem acest lucru înaintea contractării oricărui credit, dar o facem mereu și după acordarea unui împrumut. De altfel, BCR a fost prima instituție bancară din România care, în 2015, a făcut public un ghid al creditării responsabile împreună cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar banca a dezvoltat, în ultimii șapte ani, cel mai mare program de educație financiară – Școala de detalii

Băncile din România respectă legislația națională privind modalitatea de calcul a ratelor

Comunitatea bancară a luat cunoștință despre comunicatul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din data de 16 mai a.c. referitor la practica băncilor, potrivit căreia ”rata de credit este compusă în primii ani ai creditului din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga:  Băncile din România respectă legislația națională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În fapt vorbim de o formulă de calcul detalii

Dobanda BNR va ramane la 7% pana la finalul lui 2023

Dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va ramane la 7% pana la finalul lui 2023, prognozeaza economistii Erste detalii

Consumatorii și băncile au reacționat bine la situațiile complicate de pe piața financiar-bancară din ultimul an

Lecțiile crizelor financiare și economice prin care românii au trecut în ultimii 15 ani sunt principala sursă de informație care trebuie să stea la baza deciziilor financiare viitoare. Ciclicitatea acestor crize este argumentul detalii

 



 

Ultimele Comentarii