ASIGURARI | Stirea Zilei

Astra Asigurari este in pericol de faliment, dar exista 5 firme straine interesate sa o preia, spune Misu Negritoiu, presedintele ASF

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-28 13:48

Principalul impediment pentru investitorii straini in a prelua firma de asigurari Astra sunt costurile ridicate cu recapitalizarea societatii, conform noilor reglementari europene Solvency II, a spus Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa la ASF, raspunzand unei intrebari adresate de Bancherul.ro cu privire la interesul investitorilor straini pentru piata de asigurari din Romania si a firmelor cu probleme.

Negritoiu a precizat ca potrivit analizelor KPMG, administratorul special care se ocupa de procedura de insolventa a Astra, un potential investitor ar trebui sa vina cu 430 milioane lei pentru a prelua 60% din capitalul Astra Asigurari, insa investitia totala, incluzand recapitalizarea firmei de asigurari, s-ar ridica la aproximativ 700 milioane lei.

ASF a aprobat in 7 aprilie planul de redresare al ASTRA întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de administrator special, plan care prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an, printr-o oferta de vanzare de actiuni la Bursa. Prima etapa de majorare a capitalului Astra a fost in suma de 65 milioane lei, subscrisa de acționarii existenți ai firmei, a doua etapa urmand a se derula printr-o emisiune de actiuni pe piata de capital, in valoare de 425 milioane euro, dupa cum a anuntat KPMG.

L-am intrebat pe Negritoiu daca, in contextul in care nu reuseste actuala procedura de recapitalizare a firmei Astra si singura solutie este falimentul, in lipsa unei legislatii privind planul de redresare, exista totusi sansa ca aceasta sa fie preluata de un jucator strain, dupa cum s-a intamplat in mai multe cazuri pe piata bancara, cand banci straine sau locale au preluat banci cu probleme majore.

“Un grup de pana la 5 firme de asigurari straine care nu sunt prezente pe piata din Romania sunt interesate de Astra, insa principalul impediment sunt costurile ridicate de recapitalizare a firmei de asigurari”, a spus seful ASF, precizand ca nu exista in acest moment o oferta ferma de preluare a societatii.

Daca recapitalizarea nu reuseste, singura solutie este falimentul

“Daca supravegherea speciala nu reuseste si nu se poate realiza recapitalizarea necesara, nu mai avem alta solutie la Astra decat falimentul, intrucat inca nu avem o legislatie, dupa modelul pietei bancare, privind implementarea unor mecanisme de rezolutie, precum vanzari de active si transferul activelor bune catre o noua entitate in vederea valorificarii si lichidarea activelor neperformante”, a adaugat Negritoiu.

El a precizat ca la fondul de garantare exista o suma de 900 milionae lei, care ar fi suficienti pentru a acoperi pierderile rezultate in urma lichidarii Astra. Daca s-ar implementa mecanismele de rezolutie, costurile ar scadea la jumatate, asadar efortul altor jucatori din piata, pentru finantarea fondului de garantare, ar fi mai mic.

Negritoiu spune ca mecanismul de rezolutie nu presupune fonduri publice pentru salvarea unei firme de asigurari, avantajul fiind costurile mai reduse suportate din fondul de garantare si asigurarea unei proceduri de iesire ordonate din piata a firmelor cu probleme.

Cand va fi adoptata legislatia privind mecanismele de rezolutie? “Cel mai optimist pana in vacanta de vara a Parlamentului, cel mai pesimist la finalul anului”, a spus seful ASF.

El a exclus varianta ca activele viabile ale Astra sa fie transferate catre un SPV (Special Purpuse Vehicle), intrucat nu exista inca adoptata legislatia care prevede infiintarea unui asfel de mecanism de rezolutie, un fel de bridge bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii