ASIGURARI | Stirea Zilei

Astra Asigurari este in pericol de faliment, dar exista 5 firme straine interesate sa o preia, spune Misu Negritoiu, presedintele ASF

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-28 13:48

Principalul impediment pentru investitorii straini in a prelua firma de asigurari Astra sunt costurile ridicate cu recapitalizarea societatii, conform noilor reglementari europene Solvency II, a spus Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa la ASF, raspunzand unei intrebari adresate de Bancherul.ro cu privire la interesul investitorilor straini pentru piata de asigurari din Romania si a firmelor cu probleme.

Negritoiu a precizat ca potrivit analizelor KPMG, administratorul special care se ocupa de procedura de insolventa a Astra, un potential investitor ar trebui sa vina cu 430 milioane lei pentru a prelua 60% din capitalul Astra Asigurari, insa investitia totala, incluzand recapitalizarea firmei de asigurari, s-ar ridica la aproximativ 700 milioane lei.

ASF a aprobat in 7 aprilie planul de redresare al ASTRA întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de administrator special, plan care prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an, printr-o oferta de vanzare de actiuni la Bursa. Prima etapa de majorare a capitalului Astra a fost in suma de 65 milioane lei, subscrisa de acționarii existenți ai firmei, a doua etapa urmand a se derula printr-o emisiune de actiuni pe piata de capital, in valoare de 425 milioane euro, dupa cum a anuntat KPMG.

L-am intrebat pe Negritoiu daca, in contextul in care nu reuseste actuala procedura de recapitalizare a firmei Astra si singura solutie este falimentul, in lipsa unei legislatii privind planul de redresare, exista totusi sansa ca aceasta sa fie preluata de un jucator strain, dupa cum s-a intamplat in mai multe cazuri pe piata bancara, cand banci straine sau locale au preluat banci cu probleme majore.

“Un grup de pana la 5 firme de asigurari straine care nu sunt prezente pe piata din Romania sunt interesate de Astra, insa principalul impediment sunt costurile ridicate de recapitalizare a firmei de asigurari”, a spus seful ASF, precizand ca nu exista in acest moment o oferta ferma de preluare a societatii.

Daca recapitalizarea nu reuseste, singura solutie este falimentul

“Daca supravegherea speciala nu reuseste si nu se poate realiza recapitalizarea necesara, nu mai avem alta solutie la Astra decat falimentul, intrucat inca nu avem o legislatie, dupa modelul pietei bancare, privind implementarea unor mecanisme de rezolutie, precum vanzari de active si transferul activelor bune catre o noua entitate in vederea valorificarii si lichidarea activelor neperformante”, a adaugat Negritoiu.

El a precizat ca la fondul de garantare exista o suma de 900 milionae lei, care ar fi suficienti pentru a acoperi pierderile rezultate in urma lichidarii Astra. Daca s-ar implementa mecanismele de rezolutie, costurile ar scadea la jumatate, asadar efortul altor jucatori din piata, pentru finantarea fondului de garantare, ar fi mai mic.

Negritoiu spune ca mecanismul de rezolutie nu presupune fonduri publice pentru salvarea unei firme de asigurari, avantajul fiind costurile mai reduse suportate din fondul de garantare si asigurarea unei proceduri de iesire ordonate din piata a firmelor cu probleme.

Cand va fi adoptata legislatia privind mecanismele de rezolutie? “Cel mai optimist pana in vacanta de vara a Parlamentului, cel mai pesimist la finalul anului”, a spus seful ASF.

El a exclus varianta ca activele viabile ale Astra sa fie transferate catre un SPV (Special Purpuse Vehicle), intrucat nu exista inca adoptata legislatia care prevede infiintarea unui asfel de mecanism de rezolutie, un fel de bridge bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

  

Ultimele Comentarii