ASIGURARI | Opinie

Misu Negritoiu, seful ASF, a schimbat placa: RCA-ul nu mai trebuie sa se scumpeasca, ba chiar ar fi bine sa se ieftineasca, mai ales pentru tineri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-09 14:44

Misu Negritoiu, seful ASF, si-a asumat astazi, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), “greseala de comunicare” facuta in aceasta primavara, dupa ce a preluat sefia institutiei, cand a sustinut, la fel ca predecesorii sai, ca pretul asigurarii auto obligatorie (RCA) ar trebui sa creasca, din simplul motiv ca nu acopera valoarea despagubirilor platite de firmele de asigurari pentru accidente.

In luna mai, Negritoiu vorbea despre o crestere a tarifelor RCA cu 10%, incurajand astfel unele firme de asigurari care detin o pozitie dominanta pe piata sa-si majoreze tarifele pentru a-si spori profiturile si a-si acoperi costurile ridicate de administrare a activitatii.

ASF ar trebui, dimpotriva, sa stimuleze scaderea pretului asigurarilor prin crearea unui mediu concurential cat mai optim, asigurand o reglementare si supraveghere adecvate a actorilor pietei, asa cum procedeaza autoritatile din alte domenii, precum BNR pe piata bancara.

Seful ASF a vorbit insa, in aceasta primavara, prea putin si despre cealalta parte ascusa care influenteaza pretul unei asigurari, si anume reducerea costurilor de administrare ale firmelor, a preturilor practicate de catre service-urile auto, precum si a comisioanelor percepute de brokeri, care ar ajunge la 30-40% din valoarea unei polite RCA.

Negritoiu nu a insistat nici asupa problemei rezervelor de lichiditati pe care firmele de asigurari trebuie sa le detina pentru a avea de unde sa plateasca despagubirile, precum si efectuarea la timp a despagubirilor asiguratilor si service-urilor auto, principala problema care a permis anii precedenti unor firme de asigurari sa practice preturi de dumping, ceea ce le-a provocat ulterior dificultati financiare si intrarea in insolventa.

Dar in ciuda acestui sprijin moral acordat firmelor de asigurari pentru cresterea tarifelor, piata a avut o evolutie surprinzatoare pentru Negritoiu: in timp ce unele firme au crescut preturile cu mult peste procentul de 10% avansat de el in primavara acestui an, altele le-au scazut, astfel ca in acest an tarifele mai degraba au stagnat, avand o crestere marginala, de aproximativ 3%.

Aceeasi tendinta se va inregistra si in anul urmator, crede Negritoiu. Ba chiar, el spune ca ASF va incerca sa determine firmele de asigurari sa scada costul asigurarilor RCA pentru tineri, care sunt mult mai scumpe decat asigurarile pentru persoanele mai in varsta.

Schimbarea de strategie a sefului ASF a fost provocata de protestul de saptamana trecuta a unei asociatii a service-urilor auto, care i-au cerut demisia in fata autoritatii si a Parlamentului, fiind nemultumiti de “cresterea nejustificata a pretului RCA”.

ASF a emis in aceeasi zi un comunicat de presa in care se arata ca RCA-ul nu trebuie sa se mai scumpeasca, ci firmele de asigurari trebuie sa-si diminueze cheltuielile.

"La nivelul celor 11 societăți care au dreptul să emită polițe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite și nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate să însemne și reducere de costuri", arata ASF intr-un comunicat emis dupa protestul din fata sediului sau.

Protestul service-urilor a sensibilizat si parlamentarii, care l-au chemat maine la audieri pe Negritoiu, in cadrul comisiei de finante.

Iata ce a spus astazi Negritoiu despre piata RCA:

"Cred ca noi am facut ceva erori de comunicare si cred ca ne-am concentrat mai mult pe o transparenta totala a ASF si nu am explicat suficient (ce este cu RCA-ul). Probabil ne-am uitam mai mult la analisti, la piata RCA, si lumea s-a uitat la noi mai mult ca reglementatori.

Tarifele RCA nu sunt ca tarifele la gaze. Sunt mii de prime RCA, ele rezulta intr-o medie. Noi ne-am uitat la medie, dar in continuare va trebui sa ne uitam si la altele. Media noastra nu arata ca tarifele RCA au crescut. Dupa cate stiti, raportarile noastre arata ca RCA-ul are o medie de crestere de 3%.

Cand zic ca ne-am uitat mai mult la analisti, e ca atunci cand acestia prognozeaza inflatia. Cam asta a fost implicarea noastra in prognoza evolutiei primelor de RCA si s-a bazat mai mult pe niste analize agregate de resurse in piata si costuri. Reglementarea noastra a avut in vedere reducerea costurilor si noi trebuie sa facem front comun cu consumatorii ca sa punem presiune pe piata pentru reducerea costurilor, iar primele de RCA sa nu creasca sau sa nu creasca decat marginal.

Cred ca am facut o eroare si prin faptul ca nu ne-am uitat diferentiat la tipurile de asigurari. Si am identificat in ultimul timp ca tineretul este mai afectat decat ceilalti, iar acesta va fi un proiect al nostru, sa ne uitam de ce. Am ascultat mesajele publicului si intr-adevar va trebui sa vedem la societati cum putem interveni ca aceasta categorie sa nu fie asa defavorizata si am inteles ca aici primele de RCA sunt mult mai mari decat restul in unele cazuri.

Deci noi ne uitam acum la un fel de recalibrare a RCA-ului. Interventia noastra evident ca este limitata, dar putem sa o facem prin persuasiune si analize. Dupa 1 ianuarie urmeaza sa primim toate notificarile de RCA pe care societatie de asigurari le pun pe piata.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBanca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

  

Ultimele Comentarii