Falimentul personal | Stirea Zilei

Intrarea in vigoare a legii insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) a fost amanata din nou, pentru 1 noiembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-26 22:42

Deputatii au decis in plenul Camerei din 20 septembrie 2016 sa amane din nou intrarea in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice (falimentul personal), dupa doua tentative esuate de a amenda decizia guvernului de anul trecut prin care s-a stabilit ca legea, in vigoare de la inceputul acestui an, sa fie valabila abia din 1 ianuarie 2017, intrucat nu se poate aplica, intrucat nu existau comisiile de insolventa si personalul care sa preia cererile datornicilor la banci.

Proiectul de lege a intrat prima data pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in 20 aprilie 2016, cu propunerea ca termenul de intrare in vigoare sa fie 31 mai 2016, dar nu a fost aprobat, fiind trimis inapoi la comisia juridica, fara vreo explicatie, in vederea unui raport suplimentar, avand ca termen 11 mai.

Raportul a venit insa abia la inceputul lunii septembrie, dupa vacanta parlamentara. In acesta se precizeaza ca membrii comisiei juridice au examinat proiectul de lege abia in data de 27 iunie, asadar cu mai bine de o luna dupa termenul stabilit de plenul Camerei.

Ce modificari atat de importante si complexe au facut deputatii din Comisia Juridica, in tot acest rastimp, unui proiect de lege care contine o singura idee, si anume data de intrarea in vigoare a legii falimentului personal?

Una care confirma multe banuieli cu privire la integritatea, profesionalismul sau reputatia reprezentantilor poporului din Parlamentul Romaniei.

Au schimbat doua cuvinte, mai exact un cuvant si o data: in loc de “respingerea” Ordonantei de Urgenta a Guvernului care amana (proroga) intrarea in vigoare a legii falimentului personal pana in 31 decembrie 2016, au pus “aprobarea” respectivei ordonante.

Iar in locul datei de 31 decembrie 2016 au pus o alta data, 31 septembrie 2016.

Si astfel aprobarea proiectului de lege a fost amanata timp de cinci luni, iar acum inca o luna.

Motivul noii amanari a fost expus, de data aceasta, de catre deputatul PSD de Neamt, Ioan Munteanu:

“Acest Proiect de Lege, nr. 100/2016, pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, trebuie retrimis la comisie, dintr-un motiv foarte întemeiat: are o prevedere, că intră în vigoare pe data de 30 septembrie. Or nu există timpul necesar ca Preşedintele să promulge această lege.

Vă propun să-l trimitem pentru o săptămână. Săptămâna viitoare să revină la plen doar cu această modificare, în care am sugera un termen de 31 octombrie, în aşa fel încât să aibă timp Preşedintele să facă această promulgare.”

Presedintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a raspuns: “Este un proiect aşteptat de toată lumea. Deci, termen o săptămână. Săptămâna viitoare. Domnul preşedinte (al comisiei Juridice) Ciucă a luat act. Săptămâna viitoare aşteptăm această modificare a datei de 30 septembrie. Da, cu observaţiile făcute. Se întoarce la comisie o săptămână”, decizie votata in unanimitate.

Amanarea fara motiv a adoptarii acestei legi de catre deputati creeaza senzatia unei demagogii ieftine, cu care parlamentarii incearca sa castige capital politic, pretinzand ca vor sa vina in ajutorul celor indatorati prin propunerea de intrare in vigoare a legii mai devreme decat propusese Guvernul.

In realitate, se pare ca legea nu va putea fi aplicata mai devreme de anul viitor, chiar daca Parlamentul va vota intrarea acesteia in vigoare din noiembrie, intrucat inca nu s-a finalizat planul de masuri pentru ca legea sa poata fi implementata, dupa cum a anuntat Guvernul la inceputul acestui an.

De ce s-a amanat intrarea in vigoare a legii

Guvernul a decis sa amane cu un an intrarea invigoare a legii insolventei persoanelor fizice motivand "imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare." (vezi aici detalii)

Ulterior, Ministerul Economiei a publicat "Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice".

Potrivit acestui plan, pentru aplicarea legii insolventei persoanelor fizice este nevoie de personal suplimentar de nu mai putin de 2.030 de persoane la nivelul ANPC, Registrului Comertului si instantelor de judecata. (vezi aici detalii)

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care se vor constitui Comisiile de insolvență la nivel central și teritorial, una dintre etapele incluse în Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice. (vezi aici detalii)

De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre planul de actiune pentru implementarea legii.

Ministerul Economiei si ANPC nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind stadiul implementarii legii.

Taguri: lege darea in plata  dobanzi credite firme  TBI Bank  reclama inselatoare  darea in plata  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  Legea insolventei persoanelor fizice  Falimentul personal  Executare silita  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii