BANCI | Educatie financiara

De ce sunt dobanzile la credite mai mari in Romania decat in Germania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-21 11:25

"Astia (bancile) nu mai stiu cum sa te jermaneasca pe fata: pt un credit de 5000 euro, eu platesc 28900 RON si am luat 18900 RON. Hotie pe fata, in cacatul asta de tzara dobanzile sunt mai mari ca in alte state ca Germania, Franta...dar salariile sunt de 10 ori mai mici. Oare cat draq mai rezistam...Romania o specie pe cale de disparitie,ar trebui sa fim protejati prin lege!"

Acesta este un comentariu postat de un cititor la un articol din presa care anunta ca bancile majoreaza comisioanele aferente tranzactiilor.

Indignarea e la moda inca de la izbucnirea crizei, stimulata de durerile pricinuite de seceta de bani, astfel incat bancile si politicienii au devenit tapi ispasitori pentru toate relele, analiza lucida si rece fiind data, deseori, la o parte.

Sa vedem acum cat adevar are acest client al unei banci:

In privinta faptului ca bancile romanesti practica dobanzi mai mari decat cele ale bancilor din Germania sau Franta, acesta este un lucru normal, din cel putin doua privinte:

1. Dobanzile tin cont de nivelul inflatiei, iar cum inflatia din cele doua tari este mai mica decat la noi (sau cel putin a fost multi ani pana acum, cand a ajuns aproape de nivelul zarilor din zona euro), si dobanzile sunt mai mici.

2. Dobanzile se stabilesc si in functie de riscul de tara. Franta si Germania, se stie, sunt cele mai mari si mai puternice tari europene din punct de vedere economic, astfel incat au si ratinguri mari, ceea ce inseamna riscuri reduse pentru rambursarea creditelor, ceea ce inseamna, implicit dobanda mai mica. De altfel, se stie, si statul german se imprumuta mult mai ieftin decat Romania, din acelasi motiv.

Daca ne uitam la dobanzile la credite practicate de alte tari din regiune, vom vedea ca au dobanzi asemanatoare sau chiar mai mari, in cazul Poloniei, de exemplu. VEZI AICI DETALII despre dobanzile din Polonia si Romania

Romania nu este, asadar “o specie pe cale de disparitie”, intrucat odata cu reducerea inflatiei si dobanzile sunt in scadere.

Daca “ar trebui sa fim protejati prin lege”, credem ca tendinta de reglemenare exacerbata de criza nu poate face decat rau. Odata pentru ca, totusi, traim in continuare intr-o tara si o Europa cu economie de piata si legi care sa respecte acest regim, iar atunci cand sunt costatate abuzuri, vezi cazul Ungariei, situatia nu poate decat sa se inrautateasca.

In al doilea rand, sistemul bancar este unul dintre cele mai concurentiale, astfel incat clientii bancilor pot alege o diversitate de oferte. Iar atunci cand sunt presate de o legislatie coercitiva, bancile au mecanisme pentru a le evita, ceea ce, din nou, afecteaza libera concurenta.

Comentarii

Alexandru
Dobanzile la creditele din Romania sunt exagerat de mari
Explicatia data de dvs nu are nici o logica din moment ce vorbim despre un credit in EURO, inflatia aferenta monedei EURO este aceiasi atat in Romania cat si in Germania. Motivul al 2-lea este la fel de irelevant din moment ce domanda EURIBOR este de doar 0.58%. Cu alte cuvinte banca se imprumta de la alte banci cu 0.58% iar mie imi revinde acelasi credit cu DAE 8% sau poate chiar mai mult, in conditiile in care vorbim de un credit cu ipoteca, deci cu riscuri foarte foarte mici. In Estonia de exemplu coreditele cu ipoteca au DAE maxim 3%. Cum se poate dezvola sanatos economia unei tari cand bancile ne inrobesc cu asemenea dobanzi?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii