RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Ce pot sa fac daca am fost inselat pe site-ul OLX si mi s-au furat banii din contul bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-01-30 11:03

„Am fost înșelat pe site-ul OLX unde am fost victima unui atac de tip phishing timp in care contul meu de lei de la BRD a fost golit de către o persoană necunoscută, ulterior cardul meu a fost blocat de banca și am primit un mesaj in care au precizat blocarea lui

Am sunat la Nr lor de urgență și am blocat definitiv cardul, apoi am mers la poliție unde am făcut o sesizare ,primind Nr de înregistrare.

A doua zi am aflat despre opțiunea de aviz de refuz la plată,nu de la cei din bancă, aviz pe care l-am făcut la agenția BRD.

Ulterior am revenit la agenția unde mi-au spus că trebuie să vb in centrala băncii pt informații despre avizele depuse,in centrala la Nr de telefon au spus că nu, trebuie sa mă adresez agenției respective.Va solicit sfatul dvs deoarece observ că banca se eschivează și probabil îmi va da un răspuns negativ la avize. Aștept cu interes răspuns, mulțumesc”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns

Aveti dreptul sa cereti la banca anularea tranzactiei (refuz de plata), daca aceasta nu a fost autorizata de dumneavoastra, ci a fost realizata in urma unei fraude online, pe site-ul OLX.

Refuzul de plata trebuie trimis in scris, la orice unitate BRD, nu neaparat la centrala, intr-un termen de 13 luni.

BRD este obligata sa va raspunda la refuzul de plata intr-un termen de maxim 35 de zile.

Iata prevederile din Conditiile Generale Bancare ale BRD cu privire la refuzul de plata:

„Refuz de plată: modalitatea prin care Deținătorul/Utlizatorul poate contesta o Operațiune neautorizată sau executată incorect.

5. Refuzuri de plată

5.1. În cazul în care Deținătorul/Utilizatorul constată că, în Contul său a fost înregistrată o Operațiune de plată neautorizată sau executată incorect, acesta are dreptul sa inițieze Refuz de plată, în scris, completând formularul specific pus la dispoziție de către Bancă, fără întârziere nejustificată, dar nu mai tarziu de 13 (treisprezece) luni de la data debitării.

Banca pune la dispoziția clienților serviciile de Internet banking, Mobile banking, MyBRD SMS, interogare sold la terminalele BRD (ATM/ROBO) pentru a identifica imediat operațiunile realizate și a sesiza Băncii în cel mai scurt timp (nu mai târziu de 2 luni de la data înregistrării în cont a tranzacției) orice plată neautorizată sau executată incorect. În lipsa unei sesizări în termenul menționat, se consideră că tranzacția este acceptata.

5.2. Banca va soluționa Refuzurile de plată conform regulilor organizațiilor de carduri și reglementărilor legale privind utilizarea cardurilor.

5.3. Banca va comunica Deţinătorului/Utilizatorului răspunsul cu privire la contestația sa în termen de maxim 35 zile lucratoare de la primirea notificării scrise.

5.4. Deţinătorul/Utilizatorul are obligația de a comunica Băncii toate informațiile și de a transmite toate documentele necesare care justifică contestația sa, in termen de maxim 10 zile calendaristice de la solicitare, în caz contrar Banca va fi în imposibilitatea de a rezolva contestatia sa.

5.5. În cazul unei operațiuni de plată neautorizate, Banca rambursează Clientului valoarea operațiunii de plată neautorizate cel târziu la sfarșitul următoarei zile lucratoare, după ce a constatat sau a fost notificat cu privire la operațiune, cu excepția cazului în care are motive rezonabile să suspecteze existența unei fraude și comunică aceste motive, în scris, autorităţii naţionale competente.

5.6. În cazul furtului/pierderii Cardului/telefonului/ dispozitivului pe care este instalată aplicația de tip portofel digital, sau al utilizării frauduloase a Elementelor de securitate personalizate în urma carora se înregistrează tranzacții neautorizate şi/sau în cazul în care Banca solicită iniţierea demersurilor către poliţie, Refuzul de plată va fi însoţit de o declaraţie din partea Deţinătorului/Utilizatorului cu privire la acţiunile întreprinse de către acesta și dovada inițierii demersurilor către Poliție.

În cazul in care Deținătorul/Utilizatorul contesta o tranzacție pe motiv că nu o recunoaște/posibila frauda, este obligatoriu să blocheze cardul pentru a evita apariția și a altor tranzacții de același tip. În lipsa blocării Cardului, Refuzurile de Platainițiate cu privire la tranzacțiile ulterioare nu vor putea fi soluționate favorabil. De asemenea, Banca are dreptul de a bloca Cardul la primirea unui aviz de refuz la plata pe motivul neefectuării sau neaprobării tranzacției de către deținător/utilizator.

În cazul în care Cardul a fost înrolat în aplicații (ex. PayPal, Google, Apple, Itunes, Uber etc.), în cazul oricărei suspiciuni cu privire la tranzacțiile efectuate, Utilizatorul/Deținătorul Cardului trebuie să contacteze direct comerciantul pentru detalii referitoare la respectivele tranzacții și să facă dovada contactării acestuia înainte de a iniția Refuz de Plata. În cazul tranzacțiilor recurente de tip abonament, Detinatorul/Utilizatorul Cardului va solicita comerciantului denuntarea abonamentului, conform conditiilor agreate cu acesta. In cazul in care, ulterior incetarii abonamentului, comerciantul percepe in continuare abonamentul, Detinatorul/Utilizatorul are dreptul de a initia Refuz de Plata insotit de dovada incetarii.

În cazul intrarii in insolventa a unui furnizor de servicii, agentie de turism sau alt prestator, care are obligatia legala de incheiere a unei asigurari pentru garantarea serviciilor sale, daca serviciile achitate cu Cardul de catre Detinator/Utilizator nu vor mai fi prestate, acesta se va adresa pentru returnarea sumelor mai intai asiguratorului mentionat in anuntul de insolventa.

In cazul in care Detinatorul/Utilizatorul nu primeste raspuns in 30 de zile de la solicitare, poate initia Refuz de Plata la Banca insotit de dovada cererii transmise asiguratorului societatii in insolventa.

Deținătorul/Utilizatorul Cardului este direct răspunzător pentru tranzacțiile ce decurg din încheierea unui contract (prin acceptarea termenilor și condițiilor specifice) cu un comerciant. Banca nu va putea fi ținută răspunzătoare pentru prejudiciile directe sau indirecte suferite de Deținătorul/Utilizatorul cardului decurgând din contractul încheiat cu comerciantul respectiv, care pot include, fără însă a se limita la: pierderi financiare ca urmare a prestării de servicii de consiliere financiara, pierderi de câștiguri anticipate, prejudicii produse asupra reputatiei sau imaginii Clientului.

O comanda online pentru achizitia de bunuri/servicii poate fi anulata doar de catre Detinatorul/Utilizatorul ce a initiat comanda, la comerciantul respectiv si in conformitate cu termenii si conditiile agreate la momentul tranzactiei. Banca nu poate interveni in acest proces. In cazul in care Detinatorul/Utilizatorul doreste anularea unei comenzi, acest demers trebuie initiat la comerciantul respectiv.In cazul in care, desi Detinatorul/Utilizatorul a solicitat si obtinut anularea comenzii la comerciant si totusi suma nu este returnata de catre comerciant, avizul de Refuz la Plata va fi insotit de dovada confirmarii anularii comenzii de catre comerciant.

5.7. În cazul în care Refuzul de Plata se dovedește a fi nejustificat/neîntemeiat, iar valoarea operațiunii contestate a fost repusă în Contul Deținătorului/ Utilizatorului ca urmare a refuzului de plată inițiat de acesta, Banca va debita contul cu valoarea respectivei operațiuni de plată și va percepe comisionul de refuz la plată nejustificat conform Ghidului de tarife si comisioane pentru Persoane Fizice.

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Reclamatie BRD  reclamatie banca  banca  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  frauda online  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii