BANCI | Stirea Zilei

Cum au evoluat primele trei banci romanesti (BCR, BRD si BT) in prima jumatate a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-12 23:44

Fireste ca performera sistemului bancar in prima parte a anului a fost Banca Transilvania (BT), datorita tranzactiei de cumparare a Volksbank, de la care a preluat active de 8,8 miliarde lei, cu 3,2 miliarde mai putine decat avea banca austriaca la finalul lui 2014. In consecinta, BT a ajuns la active totale de 44,6 miliarde lei, la nivel de grup, cu 3,4 miliarde lei mai putine decat BRD, care are 48 miliarde lei.

BRD a anticipat pericolul de a pierde locul doi pe piata bancara, astfel ca si-a sporit stocul de titluri de stat cu 1,2 miliarde lei in trimestrul 2, dublu fata de cresterea soldului de credite.

BCR ramane lider cu active de 61,5 miliarde lei, in scadere cu mai putin de 100 milioane lei fata de finalul lui 2014. Banca ar putea insa pierde cota de piata masiva in urmatoarele luni, daca va vinde un portofoliu urias de credite neperformante, de peste 10 miliarde lei, potrivit unor informatii din piata, si nu doar in jur de 4 miliarde lei, cum declarau oficialii Erste Bank, actionarul majoritar.

Insa chiar daca BCR va vinde credite de 10 miliarde lei, tot va ramane cu active de peste 50 de miliarde lei, peste cele ale BRD si BT, de aceea va fi greu de detronat din pozitia de lider.

Cu atat mai mult cu cat BCR este pe un trend de accelerare a activitatii, dupa finalizarea procesului de curatare a bilantului de anul trecut, cand a recunoscut credite neperformante de 4,5 miliarde lei, care i-au adus o pierdere masiva, de 2,8 miliarde lei.

In consecinta, BCR a inceput anul cu foarte putine provizioane pentru credite neperformante, doar 26 de milioane la finalul lunii iunie, comparativ cu cele 268 de milioane ale BRD. Astfel incat a obtinut un profit de 603 milioane lei la finalul lunii iunie, inca o data mai mare fata de cel al BRD, de 270 milioane lei.

BT a avut insa cel mai mult de castigat: desi la nivel individual a facut un profit de doar 190 milioane lei in primul semestru, integrarea Volksbank in bilantul grupului in trimestrul doi i-a adus un profit total urias, de 2,278 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei numai ca efect al tranzactiei Volksbank. (vezi aici detalii)

BT a intrecut BRD la creditare

In privinta stocurilor de credite brute (inclusiv provizioane pentru neperformante), BCR l-a mentinut la acelasi nivel in prima parte a anului, de 32,5 miliarde lei, in timp ce BRD si l-a sporit usor, cu 200 milioane lei, la 26,9 miliarde lei.

Volumul de credite brute al BT a sporit cu 7 miliarde lei in urma preluarii portofoliului Volksbank, pana la un total de 27,1 miliarde lei, depasindu-l asfel pe cel al BRD.

Nu acelasi lucru s-a intamplat cu depozitele clientilor, intrucat BRD si le-a majorat cu 1,6 miliarde lei in primele 6 luni, la un total de 37,6 miliarde lei, fata de cele 35,6 miliarde lei ale BT.

Volumul de depozite al BCR a scazut cu 700 de milioane de lei, la 39,4 miliarde lei.

Comentarii

marius
BT
Pe consolidate cred ca profitul BT o sa fie in jur de 3mld avand in vedere faptul ca Volksbank a inregistrat la 31 dec 2014 provizioane foarte mari si o sa continue sa reverseze asa cum a facut-o si in primele 6 luni. In plus este de mentionat ca un mare castig o sa fie faptul ca BT a preluat pierderile fiscale uriase ale Volksbank care practic o vor scuti de la plata de impozit pr profit in urmatorii 2 ani. Daca se reduce si impozitul pe dividende si o sa fie presiune din partea actionarilor pentru plata cash, atunci intr-adevar BT o sa fie in centrul atentiei, iar actiunile cred ca o sa atinga 3 RON. Ramane de vazut...

adrian
TLV
Pare tot mai interesanta TLV, cu un profit in jur de 3 mld in 2015 ajunge la un PBV de 1.1, PER sub 3 si avand in vedere convertirea creditelor in CHF de la la Volksbank in RON cred ca o sa aiba o evolutie pozitiva a veniturilor din dobanzi si in 2016. Daca reusesc sa preia Piraeus sau Bancpost cred ca ajung foarte aproape de BCR la active avand in vedere ca BCR o sa vanda credite neperformante de 1-2 mld EUR. Pare sa merite cumparat actiuni TLV...Ce ziceti?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii