www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum au evoluat primele trei banci romanesti (BCR, BRD si BT) in prima jumatate a anului

Autor: Bancherul.ro
2015-08-12 23:44

Fireste ca performera sistemului bancar in prima parte a anului a fost Banca Transilvania (BT), datorita tranzactiei de cumparare a Volksbank, de la care a preluat active de 8,8 miliarde lei, cu 3,2 miliarde mai putine decat avea banca austriaca la finalul lui 2014. In consecinta, BT a ajuns la active totale de 44,6 miliarde lei, la nivel de grup, cu 3,4 miliarde lei mai putine decat BRD, care are 48 miliarde lei.


BRD a anticipat pericolul de a pierde locul doi pe piata bancara, astfel ca si-a sporit stocul de titluri de stat cu 1,2 miliarde lei in trimestrul 2, dublu fata de cresterea soldului de credite.


BCR ramane lider cu active de 61,5 miliarde lei, in scadere cu mai putin de 100 milioane lei fata de finalul lui 2014. Banca ar putea insa pierde cota de piata masiva in urmatoarele luni, daca va vinde un portofoliu urias de credite neperformante, de peste 10 miliarde lei, potrivit unor informatii din piata, si nu doar in jur de 4 miliarde lei, cum declarau oficialii Erste Bank, actionarul majoritar.


Insa chiar daca BCR va vinde credite de 10 miliarde lei, tot va ramane cu active de peste 50 de miliarde lei, peste cele ale BRD si BT, de aceea va fi greu de detronat din pozitia de lider.


Cu atat mai mult cu cat BCR este pe un trend de accelerare a activitatii, dupa finalizarea procesului de curatare a bilantului de anul trecut, cand a recunoscut credite neperformante de 4,5 miliarde lei, care i-au adus o pierdere masiva, de 2,8 miliarde lei.


[1]


In consecinta, BCR a inceput anul cu foarte putine provizioane pentru credite neperformante, doar 26 de milioane la finalul lunii iunie, comparativ cu cele 268 de milioane ale BRD. Astfel incat a obtinut un profit de 603 milioane lei la finalul lunii iunie, inca o data mai mare fata de cel al BRD, de 270 milioane lei.


BT a avut insa cel mai mult de castigat: desi la nivel individual a facut un profit de doar 190 milioane lei in primul semestru, integrarea Volksbank in bilantul grupului in trimestrul doi i-a adus un profit total urias, de 2,278 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei numai ca efect al tranzactiei Volksbank. (vezi aici detalii)


BT a intrecut BRD la creditare


In privinta stocurilor de credite brute (inclusiv provizioane pentru neperformante), BCR l-a mentinut la acelasi nivel in prima parte a anului, de 32,5 miliarde lei, in timp ce BRD si l-a sporit usor, cu 200 milioane lei, la 26,9 miliarde lei.


Volumul de credite brute al BT a sporit cu 7 miliarde lei in urma preluarii portofoliului Volksbank, pana la un total de 27,1 miliarde lei, depasindu-l asfel pe cel al BRD.


Nu acelasi lucru s-a intamplat cu depozitele clientilor, intrucat BRD si le-a majorat cu 1,6 miliarde lei in primele 6 luni, la un total de 37,6 miliarde lei, fata de cele 35,6 miliarde lei ale BT.


Volumul de depozite al BCR a scazut cu 700 de milioane de lei, la 39,4 miliarde lei.