BANCI | Stirea Zilei

Banii din conturile bancare cresc intr-un ritm dublu fata de numerarul din afara sectorului bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-23 21:52

Utilizarea tot mai frecventa a cardurilor bancare pentru plati, dezvoltarea comertului online precum si masurile luate recent de autoritati pentru fiscalizarea economiei si reducerea economiei subterane determina inmultirea sumelor de bani din conturile bancare si scaderea volumului de cash din afara sistemului bancar.

Ultimele date ale BNR arata ca numerarul in circulatie din afara sectorului bancar a avansat cu 15,3% in ultimul an, insa banii din conturile bancare ale romanilor, persoane fizice si firme, au crescut inca o data mai mult, cu 27,5%.

Valoarea banilor cash care se plimba in afara conturilor bancare se ridica la 43 de miliarde de lei, in timp ce sumele din banci sunt inca o data mai mari, respectiv 86 de miliarde de lei.

In august, avansul depozitelor overnight (conturi curente si depozite la vedere) a fost de 2,6% fata de luna iulie, in timp ce numerarul in circulatie a crescut cu numai 1,4%.

Numerarul a crescut cu 3,1 miliarde lei in acest an, in timp ce conturile bancare au sporit cu 8,3 miliarde lei.

Pe de alta parte, depozitele bancare (la termen, cu durata initiala de pana la doi ani) sunt in continua scadere, fiind mai putine cu 3,5% in luna august, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent.

Concret, depozitele bancare la termen au scazut cu 8,4 miliarde lei in acest an, la un total de 132 miliarde lei.

Retragerea banilor din depozitele bancare poate fi pusa pe seama dobanzilor scazute si a revenirii optimismului populatiei si firmelor in consum si investii.

Pe de alta parte, cresterea sumelor din conturile bancare are mai multe cauze: cresterea platilor si transferurilor datorita cresterii economice si a veniturilor, dar si masurile luate de autoritati pentru reducerea evaziunii si a economiei subterane, prin masurile in forta ale ANAF, precum si adoptarea legii privind plafonarea platilor in numerar, intrata in vigoare in luna mai. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii