BANCI | Analiza

Legea privind plafonarea platilor si incasarilor in numerar a intrat in vigoare. Ce prevede noua lege

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-01 10:05

De la inceputul acestei luni, mai exact din 9 mai, intra in vigoare legea care limiteaza platile si incasarile cu numerar ("Lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar"), care se aplica atat persoanelor juridice cat si persoanelor fizice autorizate, liber profesionistilor si persoanelor fizice.

Plafonarea platilor in numerar are ca scop reducerea economiei subterane si a evaziunii fiscale, efectul scontat fiind cresterea volumului de tranzactii bancare si cu cardul, care se pot urmari de catre autoritati.

Plafoanele in vigoare pana astazi priveau doar platile catre persoane juridice, dupa cum urmeaza:

- 10.000 lei/zi - plati catre persoane juridice
- 5.000 lei/zi - plata catre acelasi furnizor
- 10.000 lei/zi - plati catre magazinele cash&carry

Noile limitari legale se aplica atat platilor cat si incasarilor, atat in relatia cu persoanele juridice cat si cu celelalte categorii de persoane.

1. Limitari ale incasarilor persoanelor juridice, liber profesionstilor si persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente:

- 5.000 lei/zi de la o entitate (pentru incasarile de la persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente)

- 10.000 lei/persoana pentru incasarile de la persoane fizice (contravaloare cesiuni de creanta, imprumuturi, livrari de bunuri si prestari de servicii)

2. Limitari ale platilor efectuate de persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente

- 5.000 lei/zi catre o entitate (pentru platile catre persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente) dar nu mai mult de 10.000 lei/zi.

- 10.000 lei/zi plati catre magazinele cash&carry

- 5.000 lei/zi/persoana plati reprezentand avansuri spre decontare

- 10.000 lei/zi/persoana pentru platile catre persoane fizice (contravaloare dividende, livrari de bunuri si prestari de servicii, cesiuni de creanta, restituiri de imprumuturi s.a.).

3. Tranzactiile intre persoane fizice vor fi plafonate la 50.000 lei/tranzactie.

4. Plati neplafonate:

- decontarea cheltuielilor de deplasare
- plata salariilor

Atentie! Nu sunt admise plati fragmentate efectuate in zile diferite pentru o tranzactie unitara, in scopul evitarii plafoanelor impuse de lege. Virarea sumelor ce depasesc plafoanele se va face prin intermediul instrumentelor bancare.

Amenda pentru incalcarea limitarilor este de 10% din suma ce depaseste plafonul, dar nu mai putin de 100 lei.

Vezi aici prevederile legii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii