ECONOMIE | Institutul National de Statistica

România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-03-08 09:26

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans de 6,6% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai redusă (+5,1%). Per total, rezultatul din prima lună a anului reflectă majorarea consistentă puterii de cumpărare a salariilor și pensiilor, reducerea față de luna precedentă fiind una conjuncturală.

Datele INS au arătat un avans anual de circa 7,5% al puterii de cumpărare a salariului mediu (+15,5% nominal aferent lunii noiembrie dar încasat în ianuarie, la o inflație de 7,41%), corelată cu consolidarea în domeniul pozitiv a pensiei reale (+6,4%, după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului).

Ar fi de subliniat scăderea pronunțată înregistrată ca volum brut față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (-22,2%, deși +2,7% după sezonalitate).La produse nealimentare (-13,9% brut și, respectiv, +12,2%) și pe segmentul de carburanți (-14% și +1,6%) diferențele între valorile ajustate au fost foarte mari în condiții de valori brute similare.

Față de aceeași lună din 2023, avansurile au fost mai consistente la produsele nealimentare (+12,2% brut și +9,2% ajustat sezonier) și moderate la magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare (+2,7% brut, respectiv +2,4% ajustat). Au rămas, însă, modeste pe segmentul de carburanți (+1,6% brut și +1,1% ajustat).

Per total, evoluția consumului a fost în creștere relativă la începutul lui 2024, cu observația că rezultatul s-a situat semnificativ peste avansul PIB estimat pentru anul trecut.

Majorarea consumului din prima lună a anului s-a produs pe fondul creșterii destul de pronunțate în expresie nominală a salariilor și pensiilor, în timp ce inflația a scăzut semnificativ.

De reținut, pe fondul rezultatelor slabe din industrie (situate ca rezultat brut lunar la nivelul din urmă cu nouă ani) și agricultură (după ce evoluția din 2022 a fost revizuită la -23,4% iar revenirea estimată curent pe 2023 este de numai 6,2%), s-a menținut la un nivel ridicat dezechilibrul din comerțul exterior (aproape 29 miliarde euro deficit pe anul trecut).

În context european, rezultatul față de luna precedentă a plasat România pe locul 2 după Luxemburg (+7,6%) în rândul statelor membre UE și semnificativ peste media europeană (+0,3%). La distanță de vecinele Bulgaria (+0,3%) sau Ungaria (0%), în timp ce Polonia (-0,1%), Slovenia (-0,6%) și Slovacia (-1,0%) au înregistrat scăderi în termeni ajustați sezonier.

Față de aceeași lună a anului trecut, România (+6,7%, valoare ajustată de Eurostat după calendar) s-a poziționat tot pe poziția secundă după Luxemburg (+7,2%), peste Danemarca (+5,9%) și Cipru (+4,5%). Totodată, foarte departe de media UE (-0,6%) sau media Zonei Euro (-1%), precum și de state precum Polonia (-2,1%), Bulgaria (-0,1%) sau Ungaria (+0,6%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii