BANCI | Interviu

Vladimir Kalinov, Raiffeisen Bank: Noile norme de creditare vor avea efecte pozitive pe termen lung

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-29 13:20

Vicepresedintele pe retail al Raiffeisen Bank, Vladimir Kalinov (foto), considera ca noile norme de creditare ale BNR au fost asteptate si vor avea un efect benefic pe termen lung.

"Noile conditii de creditare impuse de BNR nu sunt o supriza, erau de asteptat iar scopul acesora este de a produce efecte pozitive pe termen lung. Ceea ce este mult mai important pentru economie, decat sa avem efecte pozitive sau negative pe perioade scurte", a spus Kalinov in cadrul unei conferinte de presa.

Creditarea va fi afectata dar efectele vor fi pozitive pe termen lung

"Creditarea va fi probabil afectata, fireste, insa efectele vor fi pozitive, nu negative. E o situatie similara cu discutiile la nivel international, cu ocazia Clubului de la Viena, cand bancile mari au convenit sa continue sa sprijine economia romaneasca".

"Cred de asemenea ca este o masura fireasca, intrucat pana acum creditarea a inregistrat ritmuri prea rapide de crestere", a adaugat el.

Kalinov considera ca este vorba de un nou pas logic al BNR in cadrul setului de masuri pe care le-a facut pana acum.

Asistam la o crestere stabila a creditelor

E dificil de spus, a adaugat el, cum va evolua creditarea, pentru ca perspectivele care exista pe plan international sunt foarte negative. Nu este clar cum va evolua euro, iar o mare parte dintre analisti au revizuit in scadere cresterea economiilor din Europa, ceea ce inseamna ca ne asteapta o perioada si mai grea si nu stim cat va dura.

Ca efect, costul resurselor atrase de banci va creste, pentru ca si riscurile sunt mari, de exemplu valoarea CDS pentru Romania e de 4%.

"De aceea este foarte important sa avem o dezvoltare sustenabila pe termen lung decat sa avem masuri cu efect foarte scurt", a precizat vicepresedintele Raiffeisen Bank.

Kalinov spune ca in prezent se inregistreaza o crestere foarte stabila a volumului de credite, tendinta inceputa la inceputul anului si care nu s-a oprit. Cea mai mare parte a creditelor noi sunt de fapt refinantari. Clientii cer in principiu sa faca o consolidare a datoriilor, reunind mai multe credite intr-unul singur, realizand astfel o optimizare a costurilor.

Pana acum tendina a fost ca un client sa aiba 2-3 credite la mai multe banci, iar acum o buna parte dintre clienti vor sa aiba o relatie doar cu o banca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii