BANCI | Opinie

Vlad Muscalu, ING: 2013 ar putea fi cel mai slab an pentru creditare de la inceputul crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-23 23:10

Continuarea ritmului scazut de creditare pe parcursul lunii septembrie a fost anticipat de economistul ING, Vlad Muscalu (foto).

El subliniaza ca este pentru prima data din 2009 cand se inregistreaza o contractie anuala (0,4%) a creditarii in valuta, dupa excluderea efectelor cursului de schimb, cauzata in principal de reducerea creditelor pentru companii cu 0,9%, in timp ce imprumuturile pentru populatie s-au mentinut la un ritm foarte scazut, cu o crestere de doar 0,2% in termeni anuali.

Pe de altă parte creditul corporativ este cel care sustine dinamica finantarilor in moneda locala, cu o crestere lunara de 5% si anuala de aproape 12%, ce balanseaza contractia de 3,4% a creditarii populatiei.

Cresterea creditarii in septembrie, de 1,6% este cu mult sub rata inflatiei, de 5,3%. Este a treia luna consecutiva cand asistam la o crestere real negativa a creditului privat si a patra luna consecutiva cand imprumuturile in lei le depasesc pe cele in euro.

Prognoza ING privind inflatia si creditarea pentru cea mai mare parte a anului 2013 prevede aceeasi tendinta ca in prezent. Mai mult, accelerarea inflatiei in prima parte a anului viitor va determina o si mai mare reducere a datoriilor, cu o crestere a creditarii sub 5 puncte fata de inflatie.

Aceasta înfătisează o imagine proastă pentru 2013, care ar putea fi anul cel mai slab pentru cresterea creditului real de la începutul crizei, concluzioneaza Vlad Muscalu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii